Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat dla amatora, do przyszłej rozbudowy.
Autor Wiadomość
WujekSzymon 
Nowy

Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   Aparat dla amatora, do przyszłej rozbudowy.

Witam,

Jako że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)

W najbliższym czasie zamierzam zainwestować w lustrzankę cyfrową.
Do tej pory zdjęcia wykonywałem smartphonem (Nokia n8), lub aparatem rodziców FujiFilm FinePix S1700, ale po ostatniej zabawie lustrzanką kolegi (Sony a300) postanowiłem także zainwestować w lustro.

Problem polega na tym że w ogóle nie wiem jakie lustro było by dla mnie najlepsze.

Uwielbiam robić zdjęcia zachodów słońca, krajobrazy, zabytki itp. czasami jakiś rajd samochodowy czy zawody siatkarskie lub pływackie.
No i wiadomo zdjęcia z wakacji i portrety koleżanek :)
Czasami jakiś film, ale to rzadko.

Na początek zamierzam kupić body+obiektyw z zestawu
W przyszłości zamierzam rozbudowywać zestaw o kolejne elementy.

Na ten zestaw ma do przeznaczenia ok. 2200 zł

Przymierzam się do zakupu Sony a58, czy to dobry wybór ?
Jestem otwarty na inne propozycje.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   

WujekSzymon napisał/a:
To nie jest typowa lustrzanka, tylko SLT - brak jej optycznego wizjera, zamiast niego ma elektroniczny. Obecnie Sony klasycznych lustrzanek już nie robi (ostatnia, to A580 sprzed trzech lat), a i technologia SLT (półprzepuszczalnego lustra używanego do dostarczania światła dla układu AF), właśnie jest w ofercie tej firmy wypierana przez uproszczoną konstrukcję z autofokusem z matrycy głównej.
Jeśli chcesz klasycznej współczesnej lustrzanki z podglądem optycznym, jaki widziałeś w starym Sony kolegi, musisz poszukać w ofercie innych firm.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

WujekSzymon napisał/a:
nie wiem jaki procent owych zdjęć to będą wspomniane zawody pływackie, siatkarskie i rajdy ale jeśli w miarę spory to a58 i sony bym sobie jednak w tym przypadku odpuścił i wybrał coś w miarę pewnym af'em. no i pomyśl też o szkłach jakich będziesz potrzebował jakie oferuje dany system.

w sumie przy takich wymaganiach to te 2,2 tysia chyba malo jednak.

kojut 
Entuzjasta

Wybierz coś z tej strony, przejdź się do sklepu i sprawdź, który aparat najlepiej leży Ci w dłoni i tego wybierz. W razie jakichś pytań wal śmiało :mrgreen:

pan.tadeusz
[Usunięty]

Z uwagi na sport SLT jest bdb wyborem w klasie EL. Poszukaj jednak A57 bo to ciekawsza choć podobna do A58 konstrukcja. Straty na celofanie są niewielkie ale za to AF-C śmiga. Poza tym te aparaty mają bardzo przyjemne menu dla amatora. Z powodzeniem pozwolą Ci też cieszyć się maualnymi szkłami jak Samyang 85/1.4 czy helios - uprzedzając nadgorliwców, nie myślę tu o sporcie. poszukaj zestawu A57+18-135 bo na początek to bardzo uniwersalna para.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

pan.tadeusz napisał/a:
Z uwagi na sport SLT jest bdb wyborem w klasie EL.
z uwagi na sport zaden korpus el nie jest dobry imo. slt również...

pan.tadeusz napisał/a:
Straty na celofanie są niewielkie
w sporcie mogą okazać się znaczące.

pan.tadeusz napisał/a:
ale za to AF-C śmiga.

jak określiłbyś to śmiganie? bo przyznam jeśli chodzi o af-c w sony slt to nie miałem okazji sprawdzić jak działa... ale cudów nie oczekuję . tak jak od żadnej innej puszki entry level.

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Wto 15 Paź, 2013   

kufel napisał/a:
z uwagi na sport zaden korpus el nie jest dobry imo. slt również...

jasne najlepiej nie robi zdjęć jeśli nie stać Cię na 1dx ;)

miałem okazję fotografować piłkę nożną, czasem siatkę między innymi d90, d5100, canonem 40d i moją A55. AF w tych nikonach nie nadawał się do takich ujęć. Z 40d było już znacznie wygodniej i pewniej. Z A55 też jestem zadowolony. AF-C to jedna z większych zalet celofanu. Śmiało można próbować bardziej dynamicznych ujęć i trzaskać serią.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

pan.tadeusz napisał/a:
jasne najlepiej nie robi zdjęć jeśli nie stać Cię na 1dx ;)
pomiędzy segmentem EL a 1dx jest jeszcze całkiem sporo puszek do wyboru ;)

pan.tadeusz napisał/a:
Z 40d było już znacznie wygodniej i pewniej. Z A55 też jestem zadowolony.
miedzy tymi dwoma brakuje mi jeszcze porównania, jak już porównujemy ;)

pan.tadeusz napisał/a:
AF-C to jedna z większych zalet celofanu.
a w czym sie ona objawia?nie wiem i pytam całkiem powaznie.

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 00:15 ]
no i druga sprawa , co podepniesz do slt do rajdow i sportu czyli pływanie i siatka. o wymaganiach dla tych dziedzin chyba nie muszę Ci pisać.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
a w czym sie ona objawia?nie wiem i pytam całkiem powaznie.
Że nie przerywa śledzenia na czas podniesienia lustra.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ale jak to w praktyce wygląda? w sensie skutecznosci.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, w teorii, AF może być mniej "predictive", a być bardziej skuteczny, bo po prostu nie ma przerw w pracy - taka przewaga z nieruchomego lustra. A w praktyce pewnie jak zwykle zależy, co się z czym i w jakich warunkach porównuje.

pan.tadeusz
[Usunięty]

kufel napisał/a:

no i druga sprawa , co podepniesz do slt do rajdow i sportu czyli pływanie i siatka. o wymaganiach dla tych dziedzin chyba nie muszę Ci pisać.

Sigma 70-200 2.8 os chodzi teraz w bardzo dobrej cenie 3.9k
70-200 ssm to kapitalne szkło, można i nowego Tamrona.
80-200 hs jak znajdziesz to w ciemno brać.
Dosyć tanio chodzą też miotły 200/2.8 jak się poszuka.
Sigma 50-150 2.8 II trochę mz krotka choć teraz po 1999 zł bralbym w ciemno jako pierwsze tele do zabaw w portrety. Do tego 16-50 2.8 i będzie fajny zestaw allard

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
kufel, w teorii, AF może być mniej "predictive", a być bardziej skuteczny, bo po prostu nie ma przerw w pracy - taka przewaga z nieruchomego lustra. A w praktyce pewnie jak zwykle zależy, co się z czym i w jakich warunkach porównuje.
teoretycznie ok, w praktyce, z tego co czytam, bez zachwytu.

ponadto taki cytat

Cytat:
Another disadvantage of the SLT system when it comes to fast shooting is that it isn't possible for the A57 to maintain a live view feed in 8, 10 or 12fps capture modes. The viewfinder does not black out when shooting at these high frame rates, but shows a sequence of still frames you've just shot. What this means is that at any given moment, you don't see the current view through the camera's lens, but how it was a fraction of a second ago. This makes little or no difference if you're shooting slow-moving or static subjects, but it makes panning with fast-moving subjects very hard indeed, since you never know quite where they are - only where they were.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
ponadto taki cytat
Plus dodaj do tego drobne opóźnienie EVF w stosunku do rzeczywistości i już będziesz wiedział, dlaczego są tacy, co klęli podczas pokazów lotniczych.
Oczywiście - da się focić samoloty. Ale to co dla jednego będzie zdjęciem życia dla drugiego będzie materiałem do kosza ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Także kolego WujekSzymon, jeśli lustro, to aktualnie nie Sony, a jakiś Pentax, Nikon, no może od biedy Canon. :smile:

Przejdź do wątku "Lustrzanka do ... złotych" i tam znajdziesz odpowiedź co i dlaczego.

Odpowiedz do tematu