Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E420 , Canon 70D lub 60D, a może Canon 5D mark III
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 21 Paź, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
poleciłbym świetny 55/1,4 , jasny i pięknie ostrzący - niewiele ustępujący 50/1,2L canona, a lepszy od 50/1,4 tej firmy

Akurat 50L to nie słynie ze specjalnej ostrości…

Ja nie mając ograniczeń budżetowych, do podróżowania to bym pomyślał o jakimś fajnym bezlustrze typu Fuji z paroma stałkami, czy Olympus…

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Też czekam na testy, ale widząc jak się zachowuje ta sama matryca w Nikonie D7100 i D5200 w stosunku do tej 16 Mpix z D7000 i D5100, która jest również w Pentaxie K-5/5II/5IIs - a tej w stosunku do 5D mk III nic nie brakuje - to śmiem przypuszczać że będzie jeszcze lepiej - również z rozdzielczością obrazu.
To nie jest ta sama matryca co w Nikonach D5200/7100. To jest Sony, w nowej wersji, której jakość jest póki co jedną wielką niewiadomą. Może wcale nie być lepsza od tej z A77/A65/NEX7.
Oczywiście , jeśli ktoś MUSI mieć pełną klatkę - równie dobrze może kupić Nikona D800 ze szkłem 24-120/4 i jasną stałkę 50/1,4 (chyba nawet lepszy obrazek niż w Canonie 5DmkIII, a na pewno mniejsze szumy i lepsze kolory na wysokich czułościach).
Mniejsze szumy, to akurat nie bardzo, chyba, że po zeskalowaniu. Większy DR co najwyżej.
Jeżeli natomiast nie lubi targać kilogramów to wybierze APS-C - Pentax K-5II lub najnowszy K-3.
To akurat nie są zbyt lekkie aparaty. Ich zaletą są uszczelnienia jakość wykonania i niewielki rozmiar w stosunku do możliwości. Z tym, że niewielki rozmiar jak na zaawansowaną lustrzankę APS-C, nie oznacza niewielkiego rozmiaru w kategoriach bezwzglednych.
Do takiego zestawu zoomów poleciłbym świetny 55/1,4 , jasny i pięknie ostrzący
Niespecjalnie używalny od pełnej dziury i niezbyt celny.
Ewentualnie - jeśli wolisz mieć bardziej uniwersalne narzędzie to Pentax DA 18-135 będzie dość poręczny w jasnych miejscach
I kiepski optycznie, a przynajmniej bardzo nierówny.
przyda się też zapewne szeroki kąt 14/2,8
Jeśli mówisz o DA, to duży, niezbyt szeroki i kiepski optycznie.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Lekkie obiektywy które można nosić po kieszonkach z ostrym obrazkiem.

Kolego Andrzej, masz kieszonki z ostrymi obrazkami, trochę Ci współczuje :razz: :wink:

Krajewski 
Nowy
Seweryn

Pozwolę sobie nie cytować, tylko dodam coś od siebie.
Sunders niewątpliwe masz rację, ale czy w pełni wykorzystam 5d mkIII?. nie wiem, dlatego założyłem ten temat.
No tak zapomniałem o jakże istotnej wadze, bo jednak podróżując na rowerze każdy kilogram jest ważny....więc ten pentax wydaje się atrakcyjny podobnie jak cena. Chociaż ona tzn cena jest drugorzędna więc siłą rzeczy mógłbym skusić się na 6d canona. Hmmm poczytam o Pentaxie K i zobaczę co w trawie piszczy i z czym będzie mi dobrze.
Czy 14 mm to szeroki kąt czy rybie oko?.

Sunders 

Krajewski napisał/a:

Szeroki kąt: http://www.optyczne.pl/in...287&typ=0&moc=0

Krajewski napisał/a:
czy w pełni wykorzystam 5d mkIII?. nie wiem, dlatego założyłem ten temat

Ale na to pytanie chyba tylko sam możesz sobie odpowiedzieć :smile:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Krajewski napisał/a:
Ultraszeroki na pełnej klatce, trochę węższy na APS-C (ekwiwalent 21mm), DA14/2.8, to obiektyw pod APS-C, z mniejszym polem obrazowym, więc umiarkowany UWA. Wszystkie znane mi 14mm to obiektywy rektilinearne, a nie rybie oczy.

komor 
Moderator

Krajewski napisał/a:
No tak zapomniałem o jakże istotnej wadze, bo jednak podróżując na rowerze każdy kilogram jest ważny...

Rower? Bezlusterkowiec! :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Albo dobry kompakt...

foto-amator 
Początkujący

Wysłany: Wto 22 Paź, 2013   

Witam

żeby nie zakładać nowego tematu, mam tylko małe pytanko dla siedzących w branży :mrgreen:
Czy nikon d7100 posiada wbudowany silnik af ?

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013   

tak

Krajewski 
Nowy
Seweryn

Wysłany: Sro 23 Paź, 2013   

N rowerze to nie problem, z lusterkiem zawsze bezpieczniej i tak jakoś pewniej;):)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Krajewski napisał/a:
N rowerze to nie problem, z lusterkiem zawsze bezpieczniej i tak jakoś pewniej;):)
I z dzwonkiem - koniecznie pamiętaj o dzwonku!

siosio 
Maniak

Mi tam w rowerze nie potrzeba ani lusterek, ani dzwonka, ani nawet lampki nocną porą. Jedyne co rzeczywiście poprawia mi komfort jazdy to niestarte klocki hamulcowe :mrgreen:

Odpowiedz do tematu