Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samyang 14mm f/2.8 i f/3.1
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Paź, 2013   Samyang 14mm f/2.8 i f/3.1

Zdecydowalem sie na zakup tego Samyanga, ale jak obejzalem oferty w necie to wyszlo ze nowa wersia:
Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC - do Canona jest nie f/2.8 tylko f/3.1
oznaczana:
Samyang 14mm T/ 3.1 IF AS ED UMC

f/2.8 ma tylko starsza wersja: Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical.

Link do versji UMC:
http://allegro.pl/samyang...3604470319.html

Link do wersji Aspherical
http://allegro.pl/samyang...3655916319.html
Pomimo tego ze sprzedawcy pisza ze to Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC.

Czy to ja namieszalem cos z wersjami? Czy sprytni sprzedawcy?

[ Dodano: Wto 29 Paź, 2013 14:47 ]
Juz wiem troche wiecej, wersja T3.1 to wersja video z bezstopniowym (bezklikowym) pierscieniem przeslony. Miedzy 2.8 i 3.1 to tylko 1/4EV, wiec nie duzo, ale z drugiej strony ja nie uzywam (jak narazie) video.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 29 Paź, 2013   

Usjwo, ale to jest optycznie ten sam obiektyw, f/2.8 to nominalny otwór względny, a T3.1 to transmisja wynikająca z tego nominalnego otworu. Na potrzeby wersji wideo jest inne oznaczenie, ale „dziura” i szkło jest takie samo.
Oznaczenie „ED AS IF UMC” jest dla nowszej wersji, poprawionej po „falstarcie” (IF ED MC Aspherical). Szczegóły w testach.

http://www.optyczne.pl/17...ical-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/18..._UMC-Wstęp.html

Edit, doczytałem jeszcze o tych sprzedawcach i oznaczeniach w Twoim poscie. Być może to nieświadomość sprzedawców, ale czemu patrzysz na linki z Allegro, a nie oferty jakiegoś przyzwoitego sklepu? Tutaj oznaczenie jest prawidłowe:
http://samyang.pl/index.p...ki/samyang-14mm

Usjwo 
Optyczny

komor napisał/a:
Usjwo, ale to jest optycznie ten sam obiektyw, f/2.8 to nominalny otwór względny, a T3.1 to transmisja wynikająca z tego nominalnego otworu. Na potrzeby wersji wideo jest inne oznaczenie, ale „dziura” i szkło jest takie samo.

Dzieki, juz wszystko jasne!

komor napisał/a:

ale czemu patrzysz na linki z Allegro, a nie oferty jakiegoś przyzwoitego sklepu?

Ja patrzylem na taobao (takim chinskim allegro), a potem sprawdzalem na allegro czy tez sa roznice. Linki byly z allegro zeby nie bylo problemow z translacja,

komor 
Moderator

Być może gdzieś ktoś jeszcze usiłuje spuścić z magazynu niedobitki tej pierwszej, mniej udanej wersji, więc lepiej może uważać przy zakupie. Ale to już sporo czasu minęło, więc…

ADRIANNO 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

Czy jakość zdjęć wykonywana na Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR jest taka sama jak na Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical, czy ten pierwszy w czymś ustępuje w przedmiocie samych zdjęć ?
Zasadniczo potrzebuje jakiś super szeroki kąt do filmowania (czyli Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR), ale naturalnie również chciałbym go wykorzystywać do fotek, zaś chyba nie byłoby żadnego sensu zakupować obydwu w/w szkiełek.
Szkło będzie wykorzystywane na pełnej klatce.

Siergiej73 
Nowy
Siergiej73

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

ADRIANNO napisał/a:
Czy jakość zdjęć wykonywana na Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR jest taka sama jak na Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical, czy ten pierwszy w czymś ustępuje w przedmiocie samych zdjęć ?
Zasadniczo potrzebuje jakiś super szeroki kąt do filmowania (czyli Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR), ale naturalnie również chciałbym go wykorzystywać do fotek, zaś chyba nie byłoby żadnego sensu zakupować obydwu w/w szkiełek.
Szkło będzie wykorzystywane na pełnej klatce.

Obie wersje obiektywu oparte są na tej samej konstrukcji optycznej, więc zasadniczo będą oferowały porównywalną jakość obrazu. Jeśli fotografujesz Canonem to VDSLR nie zrobi Ci różnicy. Jeśli Nikonem to w wersji VDSLR nie będziesz miał styków i mikroprocesora w obiektywie.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 06 Lis, 2013   

ADRIANNO Sa trzy wersje tego obiektywu:

1. Samyang 14mm f/2.8 IF ED MC Aspherical.
2. Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
3. Samyang 14mm T/ 3.1 ED AS IF UMC

2 i 3. To ten sam obiektyw tylko 3. wykonany z bezstopniowym pierscieniem przyslony (dla VDSLR), wiec wlasnosci optyczne sa takie same.

1. To starsza wersja i troche gorsza optycznie od 2 i 3, w zasadzie 2 to poprawiona wersja 1.

Takze sprawdz dokladnie oznaczenia przed zakupem :!:

Ja mam 3 od poniedzialku, ale nie mialem czasu na zdjecia. Mechanicznie wyglada bardzo dobrze, ciezki i pancerny. Pierscien ostrosci ma az 270deg.
Ja mam obiektyw z chipem, wiec dziala takze potwierdzenie ostrosci.

ADRIANNO 
Nowy

Dzięki za informację.
Szkoda Usjwo, że jesteś z Shanghai'u, bo zawitałbym u Ciebie ze swoim szkiełkiem, które chcę właśnie nabyć (dokładnie te same co Ty) :mrgreen:
A ponieważ jestem z Wrocka i w ręku tegoż szkła nigdy nawet nie ważyłem, więc nie będę miał żadnego punktu odniesienia w razie jego testu.
I cholera wie co robić ... szukam kogo z okolic z kim można byłoby się dogadać w kwestii pomocy podczas testu.
Obiektyw ma zostać przypięty do Canona z pełną klatką.

Usjwo 
Optyczny

ADRIANNO napisał/a:

Szkoda Usjwo, że jesteś z Shanghai'u, bo zawitałbym u Ciebie ze swoim szkiełkiem, które chcę właśnie nabyć (dokładnie te same co Ty) :mrgreen:

Z Wroclawia to 18-20 godzin, ale czego sie nie robi dla "sztuki" :wink:

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
Ja mam obiektyw z chipem, wiec dziala takze potwierdzenie ostrosci.

Co Cwanona zrobili wreszcie chipa? To jakaś nowa informacja. Przyznaj się Usjwo, przesiadłeś się na Nikona… ;)

Usjwo 
Optyczny

A nie bylo wczesniej takiego?
Oczywiscie obiektyw byl bez chipa, ale pan w sklepie, bardzo ladnie mi go wkleil do obiektywu :razz:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Usjwo napisał/a:
obiektyw byl bez chipa, ale pan w sklepie, bardzo ladnie mi go wkleil do obiektywu

Usjwo, dwa pytania:
1.jak się to potwierdzenie ostrości sprawuje?
2.ile kosztuje ten sammy z czipem i kosztami przesyłki do PL? :smile:

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
Oczywiscie obiektyw byl bez chipa, ale pan w sklepie, bardzo ladnie mi go wkleil do obiektywu

Łe, myślałem, że Samyang wreszcie naumiał się robić elektronikę do Canona.

Usjwo 
Optyczny

Sunders napisał/a:

1.jak się to potwierdzenie ostrości sprawuje?

Na razie moge powiedziec ze dziala, a jak to dopiero musze sprawdzic, niestety brak czasu

Sunders napisał/a:

2.ile kosztuje ten sammy z czipem i kosztami przesyłki do PL? :smile:

Cena nie jest atrakcyjna - 1300PLN loco Szanghai :smile:

Odpowiedz do tematu