Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Paź, 2013 Samyang 14mm f/2.8 i f/3.1
Zdecydowalem sie na zakup tego Samyanga, ale jak obejzalem oferty w necie to wyszlo ze nowa wersia:
Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC - do Canona jest nie f/2.8 tylko f/3.1
oznaczana:
Samyang 14mm T/ 3.1 IF AS ED UMC
f/2.8 ma tylko starsza wersja: Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical.
Czy to ja namieszalem cos z wersjami? Czy sprytni sprzedawcy?
[ Dodano: Wto 29 Paź, 2013 14:47 ]
Juz wiem troche wiecej, wersja T3.1 to wersja video z bezstopniowym (bezklikowym) pierscieniem przeslony. Miedzy 2.8 i 3.1 to tylko 1/4EV, wiec nie duzo, ale z drugiej strony ja nie uzywam (jak narazie) video.
Usjwo, ale to jest optycznie ten sam obiektyw, f/2.8 to nominalny otwór względny, a T3.1 to transmisja wynikająca z tego nominalnego otworu. Na potrzeby wersji wideo jest inne oznaczenie, ale „dziura” i szkło jest takie samo.
Oznaczenie „ED AS IF UMC” jest dla nowszej wersji, poprawionej po „falstarcie” (IF ED MC Aspherical). Szczegóły w testach.
Edit, doczytałem jeszcze o tych sprzedawcach i oznaczeniach w Twoim poscie. Być może to nieświadomość sprzedawców, ale czemu patrzysz na linki z Allegro, a nie oferty jakiegoś przyzwoitego sklepu? Tutaj oznaczenie jest prawidłowe:
http://samyang.pl/index.p...ki/samyang-14mm
Usjwo, ale to jest optycznie ten sam obiektyw, f/2.8 to nominalny otwór względny, a T3.1 to transmisja wynikająca z tego nominalnego otworu. Na potrzeby wersji wideo jest inne oznaczenie, ale „dziura” i szkło jest takie samo.
Dzieki, juz wszystko jasne!
komor napisał/a:
ale czemu patrzysz na linki z Allegro, a nie oferty jakiegoś przyzwoitego sklepu?
Ja patrzylem na taobao (takim chinskim allegro), a potem sprawdzalem na allegro czy tez sa roznice. Linki byly z allegro zeby nie bylo problemow z translacja,
Być może gdzieś ktoś jeszcze usiłuje spuścić z magazynu niedobitki tej pierwszej, mniej udanej wersji, więc lepiej może uważać przy zakupie. Ale to już sporo czasu minęło, więc…
Czy jakość zdjęć wykonywana na Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR jest taka sama jak na Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical, czy ten pierwszy w czymś ustępuje w przedmiocie samych zdjęć ?
Zasadniczo potrzebuje jakiś super szeroki kąt do filmowania (czyli Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR), ale naturalnie również chciałbym go wykorzystywać do fotek, zaś chyba nie byłoby żadnego sensu zakupować obydwu w/w szkiełek.
Szkło będzie wykorzystywane na pełnej klatce.
Czy jakość zdjęć wykonywana na Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR jest taka sama jak na Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical, czy ten pierwszy w czymś ustępuje w przedmiocie samych zdjęć ?
Zasadniczo potrzebuje jakiś super szeroki kąt do filmowania (czyli Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR), ale naturalnie również chciałbym go wykorzystywać do fotek, zaś chyba nie byłoby żadnego sensu zakupować obydwu w/w szkiełek.
Szkło będzie wykorzystywane na pełnej klatce.
Obie wersje obiektywu oparte są na tej samej konstrukcji optycznej, więc zasadniczo będą oferowały porównywalną jakość obrazu. Jeśli fotografujesz Canonem to VDSLR nie zrobi Ci różnicy. Jeśli Nikonem to w wersji VDSLR nie będziesz miał styków i mikroprocesora w obiektywie.
1. Samyang 14mm f/2.8 IF ED MC Aspherical.
2. Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
3. Samyang 14mm T/ 3.1 ED AS IF UMC
2 i 3. To ten sam obiektyw tylko 3. wykonany z bezstopniowym pierscieniem przyslony (dla VDSLR), wiec wlasnosci optyczne sa takie same.
1. To starsza wersja i troche gorsza optycznie od 2 i 3, w zasadzie 2 to poprawiona wersja 1.
Takze sprawdz dokladnie oznaczenia przed zakupem
Ja mam 3 od poniedzialku, ale nie mialem czasu na zdjecia. Mechanicznie wyglada bardzo dobrze, ciezki i pancerny. Pierscien ostrosci ma az 270deg.
Ja mam obiektyw z chipem, wiec dziala takze potwierdzenie ostrosci.
Dzięki za informację.
Szkoda Usjwo, że jesteś z Shanghai'u, bo zawitałbym u Ciebie ze swoim szkiełkiem, które chcę właśnie nabyć (dokładnie te same co Ty)
A ponieważ jestem z Wrocka i w ręku tegoż szkła nigdy nawet nie ważyłem, więc nie będę miał żadnego punktu odniesienia w razie jego testu.
I cholera wie co robić ... szukam kogo z okolic z kim można byłoby się dogadać w kwestii pomocy podczas testu.
Obiektyw ma zostać przypięty do Canona z pełną klatką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9