Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 Dobry aparat z kitem czy słabszy z dobrym szkłem?
Dzień dobry.
Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Optyczne czytam od dawna.
Jestem amatorem, aparat używam w pracy (zdjęcia budynków, pomieszczeń itd. plus trochę fotografii produktowej) i prywatnie na rodzinnych wycieczkach.
Mam taki oto dylemat:
Obecnie posiadam Sony Nex 6 z podstawowym obiektywem 16-50.
Obiektyw jest słaby i rozważałem zakup:
Sony E 18-55 mm f/3.5-5.6 OSS cena kilkaset złotych
lub bardziej prawdopodobne
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70 mm f/4 ZA OSS za 3600 zł.
Niestety (a może stety) po pojawieniu się Sony A7 zacząłem myśleć również o tym aparacie z podstawowym obiektywem FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS.
Wiem że ciężko jest porównywać zestawy Nexa6 z A7 bo nikt jeszcze nie robił testów tego drugiego ale:
- czy warto kupić gorszy (teoretycznie) aparat z dobrym szkłem czy dobry aparat z podstawowym kitem
- czyli bazując na swojej wiedzy i doświadczeniu dotyczącej innych aparatów i obiektywów możecie mi poradzić czy lepiej dokupić do Nexa 6 Zeissa 16-70 czy może poczekać na testy
bo może Sony A7 z podstawowym kitem 18-70 będzie lepszym wyjściem.
Jeszcze kilka uwag, na razie nie rozważam innych marek bo jestem zadowolony z Sony.
Wcześniej ze względu na gabaryty nie myślałem o pełnej klatce ale po ukazaniu się Sony A7 swiat już nie jest taki sam.
Budżet nie może przekroczyć 6 - 7 tysięcy więc Sony A7 z dobrym obiektywem na razie odpada.
Pozdrawiam
Zasadniczo bez dobrego obiektywu , dobrej matrycy nie wykorzystasz.
Stąd ważniejszy obiektyw od korpusu - poza pewnymi specyficznymi sytuacjami (np. fotoreporterka czy sport) gdzie bardziej liczy się szybkość reakcji niż jakość obrazu.
No i ogniskowa 28 mm do najszerszych nie należy. Ciężej fotografuje się nim architekturę niż odpowiednikiem 24mm(16). Jeśli chcesz mieć naprawdę fajny obrazek - pomyśl o jakimś stałoogniskowym 12 lub 14mm - jasnym i dobrze skorygowanym.
Zasadniczo bez dobrego obiektywu , dobrej matrycy nie wykorzystasz.
Stąd ważniejszy obiektyw od korpusu - poza pewnymi specyficznymi sytuacjami (np. fotoreporterka czy sport) gdzie bardziej liczy się szybkość reakcji niż jakość obrazu.
No i ogniskowa 28 mm do najszerszych nie należy. Ciężej fotografuje się nim architekturę niż odpowiednikiem 24mm(16). Jeśli chcesz mieć naprawdę fajny obrazek - pomyśl o jakimś stałoogniskowym 12 lub 14mm - jasnym i dobrze skorygowanym.
Dzięki za opinię.
Coraz bardziej mi się podoba ten pomysł z Zeissem 16-70 bo tak jak napisałeś jest szerszy na krótkim końcu (no i dłuższy na długim) więc lepiej zda egzamin jako uniwersalny zoom.
Cały zestaw będzie też mniejszy a to ma dla mnie znaczenie gdy wybieram się z dzieciakami na wycieczkę.
Co do stałki to może w przyszłości o tym pomyślę.
Na razie chcę bawić się fotografią ale bez zmiany obiektywów.
[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 08:46 ]
ryszardo napisał/a:
Rotan napisał/a:
Budżet nie może przekroczyć 6 - 7 tysięcy więc Sony A7 z dobrym obiektywem na razie odpada.
Z takim budżetem odpada A7 z jakimkolwiek obiektywem.
Chyba, że to 7k + kasa ze sprzedaży Nex 6. Wtedy można rozmawiać.
Masz rację, ale gdybym zdecydował się na A7 to mogę poczekać kilka miesięcy aż cena przejdzie z fazy nowości do normalności.
Dobre szkło to podstawa. I obiektyw lepiej trzyma cenę, bo body wraz z pojawianiem się nowych wersji, nowych matryc, nowych dodatków elektronicznych po 2 latach kosztuje już znacznie mniej, a po 5 robi się złomem technologicznym (mimo że nadal robi te same zdjęcia).
Czy Zeiss miał już kiedyś takie wpadki?
Nie wiem co o tym myśleć.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013
Nie myśleć. Masz zamiar robić zdjęcia czy straszyć się internetem?
Andrzej.M. [Usunięty]
Zobacz prawdziwe testy i dopiero się decyduj. Dla mnie tak naprawdę istnieją głownie obiektywy stałoogniskowe , bo zoom z natury niedoskonały musi być. Choć sam używam również zoomów jak 16-45/4 czy 70-210, ale godzę się z pewną utratą szczegółowości na rzecz wygody.
Zobacz prawdziwe testy i dopiero się decyduj. Dla mnie tak naprawdę istnieją głownie obiektywy stałoogniskowe , bo zoom z natury niedoskonały musi być. Choć sam używam również zoomów jak 16-45/4 czy 70-210, ale godzę się z pewną utratą szczegółowości na rzecz wygody.
Niedoskonały być musi? Zobacz na Optycznych test Panasonica 12-35mm f/2.8
Andrzej.M. [Usunięty]
Nie jest to chyba jakiś dobry przykład - podam ci lepszy - bo do lustrzanek - Sigma 18-35/1,8 czy sigma 50-150/2,8 .
Niestety nie można tego powiedzieć o wielu innych nawet markowych zoomach. A jeżeli to często powala ich cena. Zresztą nawet te 18-35/1,8 trudno zaliczyć do budżetowych szkieł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9