Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobry aparat z kitem czy słabszy z dobrym szkłem?
Autor Wiadomość
Rotan 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   Dobry aparat z kitem czy słabszy z dobrym szkłem?

Dzień dobry.
Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Optyczne czytam od dawna.
Jestem amatorem, aparat używam w pracy (zdjęcia budynków, pomieszczeń itd. plus trochę fotografii produktowej) i prywatnie na rodzinnych wycieczkach.

Mam taki oto dylemat:
Obecnie posiadam Sony Nex 6 z podstawowym obiektywem 16-50.
Obiektyw jest słaby i rozważałem zakup:

Sony E 18-55 mm f/3.5-5.6 OSS cena kilkaset złotych
lub bardziej prawdopodobne
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70 mm f/4 ZA OSS za 3600 zł.

Niestety (a może stety) po pojawieniu się Sony A7 zacząłem myśleć również o tym aparacie z podstawowym obiektywem FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS.

Wiem że ciężko jest porównywać zestawy Nexa6 z A7 bo nikt jeszcze nie robił testów tego drugiego ale:
- czy warto kupić gorszy (teoretycznie) aparat z dobrym szkłem czy dobry aparat z podstawowym kitem
- czyli bazując na swojej wiedzy i doświadczeniu dotyczącej innych aparatów i obiektywów możecie mi poradzić czy lepiej dokupić do Nexa 6 Zeissa 16-70 czy może poczekać na testy
bo może Sony A7 z podstawowym kitem 18-70 będzie lepszym wyjściem.

Jeszcze kilka uwag, na razie nie rozważam innych marek bo jestem zadowolony z Sony.
Wcześniej ze względu na gabaryty nie myślałem o pełnej klatce ale po ukazaniu się Sony A7 swiat już nie jest taki sam.
Budżet nie może przekroczyć 6 - 7 tysięcy więc Sony A7 z dobrym obiektywem na razie odpada.
Pozdrawiam

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   

Zasadniczo bez dobrego obiektywu , dobrej matrycy nie wykorzystasz.
Stąd ważniejszy obiektyw od korpusu - poza pewnymi specyficznymi sytuacjami (np. fotoreporterka czy sport) gdzie bardziej liczy się szybkość reakcji niż jakość obrazu.
No i ogniskowa 28 mm do najszerszych nie należy. Ciężej fotografuje się nim architekturę niż odpowiednikiem 24mm(16). Jeśli chcesz mieć naprawdę fajny obrazek - pomyśl o jakimś stałoogniskowym 12 lub 14mm - jasnym i dobrze skorygowanym.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Rotan napisał/a:
Budżet nie może przekroczyć 6 - 7 tysięcy więc Sony A7 z dobrym obiektywem na razie odpada.

Z takim budżetem odpada A7 z jakimkolwiek obiektywem.
Chyba, że to 7k + kasa ze sprzedaży Nex 6. Wtedy można rozmawiać.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Rotan napisał/a:
lub bardziej prawdopodobne
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70 mm f/4 ZA OSS za 3600 zł.

Kup, bo zapewne warto.

Rotan 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Zasadniczo bez dobrego obiektywu , dobrej matrycy nie wykorzystasz.
Stąd ważniejszy obiektyw od korpusu - poza pewnymi specyficznymi sytuacjami (np. fotoreporterka czy sport) gdzie bardziej liczy się szybkość reakcji niż jakość obrazu.
No i ogniskowa 28 mm do najszerszych nie należy. Ciężej fotografuje się nim architekturę niż odpowiednikiem 24mm(16). Jeśli chcesz mieć naprawdę fajny obrazek - pomyśl o jakimś stałoogniskowym 12 lub 14mm - jasnym i dobrze skorygowanym.

Dzięki za opinię.
Coraz bardziej mi się podoba ten pomysł z Zeissem 16-70 bo tak jak napisałeś jest szerszy na krótkim końcu (no i dłuższy na długim) więc lepiej zda egzamin jako uniwersalny zoom.
Cały zestaw będzie też mniejszy a to ma dla mnie znaczenie gdy wybieram się z dzieciakami na wycieczkę.
Co do stałki to może w przyszłości o tym pomyślę.
Na razie chcę bawić się fotografią ale bez zmiany obiektywów.

[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 08:46 ]
ryszardo napisał/a:
Rotan napisał/a:

Z takim budżetem odpada A7 z jakimkolwiek obiektywem.
Chyba, że to 7k + kasa ze sprzedaży Nex 6. Wtedy można rozmawiać.

Masz rację, ale gdybym zdecydował się na A7 to mogę poczekać kilka miesięcy aż cena przejdzie z fazy nowości do normalności.

Analizator 
Uczestnik

Wysłany: Pią 08 Lis, 2013   

Dobre szkło to podstawa. I obiektyw lepiej trzyma cenę, bo body wraz z pojawianiem się nowych wersji, nowych matryc, nowych dodatków elektronicznych po 2 latach kosztuje już znacznie mniej, a po 5 robi się złomem technologicznym (mimo że nadal robi te same zdjęcia).

Rotan 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013   

Już prawie klikałem na "kupuję" gdy przeczytałem że to szkło może być jakieś trefne :
http://sony-club.ru/showthread.php?t=67736

Czy Zeiss miał już kiedyś takie wpadki?
Nie wiem co o tym myśleć.

mavierk 
never knows best

Nie myśleć. Masz zamiar robić zdjęcia czy straszyć się internetem?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Zobacz prawdziwe testy i dopiero się decyduj. Dla mnie tak naprawdę istnieją głownie obiektywy stałoogniskowe , bo zoom z natury niedoskonały musi być. Choć sam używam również zoomów jak 16-45/4 czy 70-210, ale godzę się z pewną utratą szczegółowości na rzecz wygody.

Analizator 
Uczestnik

Zobacz prawdziwe testy i dopiero się decyduj. Dla mnie tak naprawdę istnieją głownie obiektywy stałoogniskowe , bo zoom z natury niedoskonały musi być. Choć sam używam również zoomów jak 16-45/4 czy 70-210, ale godzę się z pewną utratą szczegółowości na rzecz wygody.

Niedoskonały być musi? Zobacz na Optycznych test Panasonica 12-35mm f/2.8

Andrzej.M.
[Usunięty]

Nie jest to chyba jakiś dobry przykład - podam ci lepszy - bo do lustrzanek - Sigma 18-35/1,8 czy sigma 50-150/2,8 .
Niestety nie można tego powiedzieć o wielu innych nawet markowych zoomach. A jeżeli to często powala ich cena. Zresztą nawet te 18-35/1,8 trudno zaliczyć do budżetowych szkieł.

muzyk 

Zresztą nawet te 18-35/1,8 trudno zaliczyć do budżetowych szkieł.

Biorąc pod uwagę parametry, jakość... jak najbardziej.

Gdybym został przy APSC... nie ma to tamto: podstawowe szkło.

Rotan 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

mavierk napisał/a:
Nie myśleć. Masz zamiar robić zdjęcia czy straszyć się internetem?

Trochę drogi ten obiektyw żeby tak zupełnie o tym zapomnieć.

Jeżeli producent dostanie trochę reklamacji czy krytycznych uwag to jest szansa że się poprawi (chyba jestem naiwny).

Czytałem że nierówny obiektyw zdarza się też innym producentom ale sądziłem że niebieski znaczek do czegoś zobowiązuje.

No i później może być kłopot z odsprzedażą jak problem stanie się głośny.
Poczekam trochę i zobaczę jak się sytuacja rozwinie.

Odpowiedz do tematu