Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Starzenie się matryc cmos w Canonie
Autor Wiadomość
wulf 
Rozmowny

Wysłany: Czw 28 Lis, 2013   Starzenie się matryc cmos w Canonie

Witam, chciałbym kupić sobie dodatkowe body do "prac polowych" i mój wybór padł na Canona 20/30D. Używki z niskim przebiegiem poniżej 30000 klatek są niedrogie a to podobno dość solidne aparaty.
Jak to jest z tym starzeniem matrycy. Gdzieś wyczytałem, że z biegiem czasu znacząco wzrasta ilość szumów generowanych przez matrycę. Ktoś może to potwierdzić? Jest to bardzo widoczne i należy się tym przejmować?

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 28 Lis, 2013   

wulf napisał/a:
wzrasta ilość szumów generowanych przez matrycę.

Hmm, nie zauważyłem czegoś takiego :roll:
wulf napisał/a:
a to podobno dość solidne aparaty.

Owszem, choć nieuszczelnione. Trzeba wziąć do "łap" i wypróbować, zwłaszcza 30D.

007areka
[Usunięty]

... jeśli chcesz puszkę klasy 20/30d to zdecydowanie polecam kroczek dalej 40d przeszedłem przez wszystkie łącznie z 50d i co mogę polecić to szukaj 40d, nie wiem jaka różnica w cenie będzie ale zdecydowanie polecam 40d.
aaa.... co do starzenia matrycy to jak ze wszystkim co stare :mrgreen: ale akurat tym sie nie przejmuj co najwyżej trzeba czasem oddać do czyszczenia lub samemu podmuchać .

wulf 
Rozmowny

40D byłby pewnie fajniejszy ale prawie 2x więcej trzeba zapłacić za aparat nie po kotleciarzu.
Do ciorania po polach, lasach 20D wystarczy.
Co do czyszczenia matrycy to po pierwszym szoku po zmianie sytemu na C już się przyzwyczaiłem do permanentnego syfu na matrycy. :neutral:
Mały wyświetlacz też mi nie przeszkadza bo w E-1 też jest mały i nie narzekam.
Chodzi bardziej o wzrost ilości szumu i pojawiające się z czasem gorące piksele. To mnie bardziej niepokoi.
Ale skoro koledzy nie zaobserwowali takiego czegoś w swoich egzemplarzach to może niepotrzebnie się przejmuję.

krzys13k 
Rozmowny

wulf, swojego Canona 450D mam już ponad 5 lat i nie zauważyłem żeby szum w jakikolwiek sposób wzrósł, a często robię zdjęcia na ISO 1600 (dzisiaj to śmieszne, ale to max tego aparatu ;) ).

Co do hotpixeli, to rzeczywiście, trochę ich pojawiło się z czasem, ale nie przeszkadza mi to w żaden sposób, bo soft którym wywołuję zdjęcia skutecznie sobie z nimi radzi.
Ostatnio zmieniony przez krzys13k Czw 28 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej.M.
[Usunięty]

To ja tak bardziej dla formalności zapytam - a nie myślałeś o Pentax k-10?
Przynajmniej dobrze uszczelniony.

jaad75 
Klub Pierdzieli

AndrzejM.Makuch napisał/a:
a nie myślałeś o Pentax k-10?
Wciąż jeszcze taki nie wyszedł. :twisted:

muzyk 

007areka napisał/a:
jeśli chcesz puszkę klasy 20/30d to zdecydowanie polecam kroczek dalej 40d przeszedłem przez wszystkie łącznie z 50d i co mogę polecić to szukaj 40d, nie wiem jaka różnica w cenie będzie ale zdecydowanie polecam 40d.

No, jeśli chce się mieć nieznacznie wyższe szumy i lepszy AF, to tak.
Aha i kulawy, ale w sumie w miarę używalny LV.

Reszta...

o ile różnica w cenie nie jest duża, to jasne, że warto zawsze 40D zamiast 30D.

Napiszę coś nudnego.
Mam 450D, 40D, miałem 30D i właśnie ten, nie wiedzieć czemu przypadł mi najbardziej do gustu. Może dlatego, że miał banalne menu i dawał naprawdę ładny obrazek, a też pewnie dlatego, że miał/ma bardzo dobrą "guzikologię" no i jest solidnie wykonany.

Zatem, jeśli 20/30D to brałbym raczej 30D.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

muzyk napisał/a:
No, jeśli chce się mieć nieznacznie wyższe szumy i lepszy AF, to tak.
muzyk , powtarzasz ja mantrę hasło o tych "wyższych szumach"... :roll:

matryce z 20,30,40D sa porównywalne , różnice miedzy nimi są małe ale w ogólnym rozrachunku najlepiej z nich wypada ta z 40D. wiec nie zawracaj głowy jakimiś wydumanymi problemami o "wyższych" szumach...

http://tinyurl.com/oquz2yf

To ja tak bardziej dla formalności zapytam - a nie myślałeś o Pentax k-10?
znow sie zaczyna...
AndrzejM.Makuch, a dlaczego miałby myśleć akurat o tym korpusie?
Ostatnio zmieniony przez kufel Czw 28 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

kufel napisał/a:
matryce z 20,30,40D sa porównywalne

Zgadza się w 100% ale przy tym, ta z 40D wypada w szumach najniekorzystniej
Choć... MINIMALNIE.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 28 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Pentax k-10?
Wciąż jeszcze taki nie wyszedł.

No popatrz! :lol:
Dobra - niech ci będzie - Pentax K10D - pasuje? :razz:

muzyk 

No popatrz! :lol:

No, musisz się pilnować Jędrek. Nie ma to tamto.
k10d i finito.

eee może K10D, albo K10d? :lol:

P.S. No jakże mogłem... k10D.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 28 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

muzyk, jeśli jesteś w stanie dostrzec różnice w ilości szumu miedzy 20/30d a 40d to gratuluje wzroku :P

muzyk napisał/a:
Zgadza się w 100% ale przy tym, ta z 40D wypada w szumach najniekorzystniej
Choć... MINIMALNIE.
dla mnie na tyle minimalnie ze nie warto ich wymieniać jako różnicę...

muzyk 

kufel napisał/a:
to gratuluje wzroku :P

Dziękuję. :razz:
kufel napisał/a:
dla mnie na tyle minimalnie ze nie warto ich wymieniać jako różnicę...

oj tam. No tak pro forma... :razz:

Nie ma się co spinać jednakże.

Mnie jakoś dziwnie bardziej 30D przypadł do gustu. Mnie... :razz:

007areka
[Usunięty]

...a mnie 40d najbardziej, bo miał niesamowity AF i klarowny obrazek ( sprawdzono na slubach reporterce i krajobrazach)

Odpowiedz do tematu