Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zmiana alphy 500 na coś mniej szumiącego
Autor Wiadomość
granbatcan
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   zmiana alphy 500 na coś mniej szumiącego

witam, od 3 lat jestem użytkownikiem sony alpha 500.
wcześniej -krótko była to alpha 200.
mam do niego dokupionych parę obiektów.
ogólnie nie narzekam, ale w miarę zdobywania kolejnych doświadczeń rosną wymagania a tutaj... ISO i szumy leżą. Przeszkadza mi, że powyżej 800 zdjęcie jest jak na mój gust niejakosciowe tak jak bym chciała. pomimo obróbki rawu.
od dłuższego czasu chce kupić coś nowszego -miło by było zostać przy sony, gdyż nie będę mieć funduszy na zakup nowych obiektywow (nie rozstaje się z 50mm 1.8f i 20mm 1.8f) ale co czytam (np test a65) to ISO dalej pozostawia wiele do życzenia.

Czy. możecie mi pomóc jak mogę wybrnąć z tej sytuacji?
pozdrawiam Marcelina

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   

od a65 i a77 na wysokim ISO lepsze (wg jednych wyraźnie, wg innych trochę) jest a57. A jeszcze lepsze powinno być a580. O ile a57 kupisz jeszcze nowe, o tyle a580 już nie. Nic mniej szumiącego pod APS-C i bagnet A od Sony na razie nie ma.

granbatcan
[Usunięty]

dzięki, a jakbym miała zdradzić sony to na co?
nigdy się canonami nikonami nie interesowalam .

z aparatu korzystam amatorsko ale miewam zaproszenia do płatnych zleceń a wtedy mam stres, że nie podolam. Robiłam kuzynce zdjęcia chrztu w Kościele i ISO mnie zabiło (mimo szkła 1.8f).
Żeby coś szumialo na ISO 800 to już na moje oczekiwania o wiele za słabo.

Wszyscy mi mówią, że mam talent i powinnam wejść w fotografie ale no... z czym do ludu?

Wojmistrz 
Obserwator

granbatcan napisał/a:
dzięki, a jakbym miała zdradzić sony to na co?
To zależy od twojego budżetu, ale przypatrz się osiągom Pentaxa.

granbatcan
[Usunięty]

budzet to kwestia do dogrania ;-) wśród znajomych padają hasła nikon d90, d7100. a także że a65 i a77 wcale tak nie szumią jak w testach internetowych

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

sony na matrycę 12MPx, więc wymiana na D90 z tym samym przetwornikiem, nie jest dobrą radą.
jeżeli masz fiksację na punkcie szumów i oglądania 1:1, to 24MPx z a65/a77 Cię nie zadowolą.

może np a580?

granbatcan
[Usunięty]

nowego 580 nie dostane :-/

fiksacje mam na pewno tylko jak szaro za oknem a ja mam w mieszkaniu zdjęcia skladajace się z kolorowych kropek, impreza rodzinna a ja mam przy zapalonym dużym świetle zdjecia z kropek, chrzest dziecka w kościele a ja mam zdjęcia z kropek- to kto by się nie. wkurzyl ;-)

MC 

To może warto robić w rawach i usunąć porządnie kolorowy szum?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Odszumienie to jedno, a aparat z niskimi szumami to drugie - A580 powinna ten stan zmienić. Albo A7.

granbatcan
[Usunięty]

kiedy ja właśnie pracuję na rawach :-)

Andrzej.M.
[Usunięty]

granbatcan napisał/a:
kiedy ja właśnie pracuję na rawach

To już wyraźnie na początku napisałaś, a kolega nie doczytał. Ten 580 nie powinien szumieć do 1600ISO - a przynajmniej bardzo mało. Jak nie wystarczy - to masz jeszcze 850 i 900... To tyle z lustrzanek. Nowszego nic nie wyszło - bo SLT nie liczę. :wink:

MC 

To może wrzuć jakiś przykład z tym potwornym szumem?

granbatcan
[Usunięty]

ciekawe czy te modele w ogóle jeszcze gdzieś dostane ;-)

czuje się strasznie sfrustrowana, zdjęć w ruchu nie zrobie już prawie wcale, w pomieszczeniach zamkniętych nie mam na to szans gdy blokuje iso do 800, zdjęcia w ruchu robię tylko w ładną pogodę i na otwartej przestrzeni, np w lesie nie mam na to szans.
a mam dwójkę małych rozbieganych dzieci, które na komendę jak psy muszą się zatrzymać. Chore i mega irytujace.

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 11:51 ]
postaram się coś wstawić, zazwyczaj szmaciska kasuje ale te chociażby z chrzcin w kościele mam na pewno.

RB 

Jeśli ma być nowe, pewnie groszem jakoś mega nie śmierdzisz to kup Nikona d5100. Jeśli stać Cię na nieco więcej to d7000, d7100.
Można tez... zrezygnować z lustrzanki i kupic któregoś Nexa. Takie Sony Nex-6 to miła rzecz.

jaad75 
Klub Pierdzieli

granbatcan napisał/a:
kiedy ja właśnie pracuję na rawach :-)
To zmień konwerter.
Wszystko zależy od budżetu, ale jeśli chcesz mieć minimalny możliwy poziom szumów (per pixel)na APS-C, to jeszcze nic nie przebiło 16MPix matrycy Sony, więc szukaj wśród modeli z tym sensorem, czyli A580, A55, A57, ewentualnie Nikony D5100, D7000 i Pentaksy K-5, K-5II/IIs, K-30, K-50, K-500.
24MPix matryce szumią per pixel bardziej, choć po przeskalowaniu/odszumieniu, wyniki mogą być podobne, a nawet lepsze - tu już kwestia Twoich umiejętności i konkretnego modelu aparatu.
granbatcan napisał/a:
zdjęcia w ruchu robię tylko w ładną pogodę i na otwartej przestrzeni, np w lesie nie mam na to szans.
a mam dwójkę małych rozbieganych dzieci, które na komendę jak psy muszą się zatrzymać. Chore i mega irytujace.
Trochę przesadzasz, ta matryca nie była aż tak kiepska, natomiast masz jeszcze jedno proste wyjście, czyli dokupić zewnętrzną lampę i nauczyć się z niej korzystać.

Odpowiedz do tematu