Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 10 Gru, 2013
Canon EoS 650D - dodatkowe tele czy coś zamiast kita?
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   

pawelm654 napisał/a:
Z tego co mi sie wydaje to potencjalnie do zakupu sa:
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Sigma 17-70 mm f/2,8-4 DC Macro OS HSM C
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF

18-135 ciemny, poza tym pokrywa się część ogniskowych z 70-200.
Tamron - to jest szkło na pełną klatkę...
Sigma - tak, jak najbardziej.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Taron lub Sigma 17-50/2,8 i tyle.

Tak, 17-50 2.8 + 70-200 f4 byłoby fajnym zestawem.

Reklama

Sunders 

pawelm654 napisał/a:
Co do 70-200/f4 to decyzja zapadla i bedzie natomiast chcialbym cos w mniejszym zakresie.

pawelm654, a ile możesz wydać na to "coś w mniejszym zakresie"/rozumiem, że chodzi o krótsze ogniskowe?/ :?:

pawelm654 
Początkujący

Tak bialem tez pod uwage C17-40 ale cena caly czas zabija. :-(

jesli 17-50/2.8 to Tamron czy Sigma? Co polecacie?

Sunders 

pawelm654 napisał/a:
jesli 17-50/2.8 to Tamron czy Sigma?

IMO sigma.

pawelm654 napisał/a:
Co polecacie?

Używanego C17-55/2,8IS USM/ostatnio staniały :smile: /.

pawelm654 
Początkujący

Sunders, tak chodzi mi o krotsze ogniskowe a dokladnie zoom spacerowo-studyjny ze sprawnym AF do wylapywania aktywnosci moich dzieciaczkow. Jesli chodzi o kase to wiadomo im mniej tym lepiej, choc w fotografii to raczej ciezko ;-)

Jesli chodzi o konkrety to max 3000, ale wtedy 70-200 bedzie musial jeszcze poczekac ;-)

Andrzej.M.
[Usunięty]

To weź sigmę 17-50/2,8 i sigmę Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro (trzyma światło 4,5 do 200mm). I jesteś z zapasem w budżecie.

pawelm654 
Początkujący

Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc. Jutro jade do saloniku obejrzec te szkielka i przymierzyc sie do mojej 650-ki.

Wszystkim tym co poswiecili swoj cenny czas i mi pomogli zycze Wesolych Swiat!

Sunders 

pawelm654 napisał/a:
chodzi mi o krotsze ogniskowe a dokladnie zoom spacerowo-studyjny ze sprawnym AF do wylapywania aktywnosci moich dzieciaczkow

Używany 17-55/2,8 od ok.1800zł lub nowy od 2400zł.

pawelm654 napisał/a:
Jutro jade do saloniku obejrzec te szkielka i przymierzyc sie do mojej 650-ki.

Daj znać jak wypadła ta wizja lokalna :smile:

pawelm654 
Początkujący

Witajcie,

oczywiscie nie wytrzymalem i podjechalem dzisiaj do sklepu zeby zmierzyc sie ze sprzetami. Czasu bylo malo wiec tylko szybkie mozna powiedziec 'lamerskie' i bylo ok. Pisze ok, poniewaz wyniki moglem przegladnac na wyswietlaczu. Teraz dopiero zoomuje na ekranie monitorka ;-)

Ale sprzedawca zaskoczyl mnie czy nie chcialbym wziac dluzszego ze stabilizacja obrazu a krotszego-troche dluzszego:

Sigma 70-300 mm f/4-5,6 DG OS

Grrrrrr i caly misterny plan ... i znowu dylemat... raptem kilka fotek, porownanie na wyswietlaczu i ten dluzszy wiadomo ze glosniej chodzi AF, na krotszym jakby AF chodzil wolniej, poza tym na monitorku nie widac zadnych roznic.... i znowu prosba o wsparcie...

Qrcze przed zakupem obiektywu powinna byc mozliwosc wypozyczenia zeby strzelic kilka fotek i ogladnac na duzym ekranie :-(

Pls Help :-)

muzyk 

Wysłany: Czw 12 Gru, 2013   

pawelm654 napisał/a:
Sigma 70-300 mm f/4-5,6 DG OS

To już lepiej Tamron 70-300 VC, poza tym...
i tak wziąłbym C 70-200 f4L bo, choć krótszy i nie ma stabilizacji, ma stałe światło, świetną jak za tą cenę optykę, a jakością wykonania bije i tą Sigmę 70-300 i Tamrona.

pawelm654 
Początkujący

Muzyk,

Tamron 70-300 VC zamiast Sigma 70-300 mm f/4-5,6 DG OS, czy wogole zamiast Sigmy na 'dluzszym' zakresie?

muzyk 

pawelm654 napisał/a:
Tamron 70-300 VC zamiast Sigma 70-300 mm f/4-5,6 DG OS, czy wogole zamiast Sigmy na 'dluzszym' zakresie?

I jedno i drugie.

Poza tym, dalej polecam 70-200 f4 L.
Weź to szkło do rąk, porównaj z tym Tamronem, Sigmą...
zrób kilka fotek.

Poza tym, jeśli Ci zależy na 300 mm, to tylko Tamron.

pawelm654 
Początkujący

Muzyk,

nie upieram sie przy 300, wiec powaznie rozwazam L-ke Canona.

Odnosnie dolnego zakresu co wybrac:

Sigma 17-55/2,8

????

muzyk 

pawelm654 napisał/a:
Sigma 17-55/2,8

ale tą najnowszą.

Jeśli chcesz niskobudżetowo, to i z Tamronem 17-50 2.8 oblecisz.

pawelm654 
Początkujący

wlasnie o to chodzi ze nigdzie nie mowilem ze niskobudzetowo. Wole poczekac i dozbierac, ale zeby byc z tego zadowolonym.

Przymierzalem sie do uniwersalaka 18-200 z budzetem ok 3000, poniewaz jeden ze znajomych mi go poradzil (jak sie pozniej okazalo patrzac na testy to obiektyw wyszedl slabiutko). Skoro odradziliscie jeden 'uniwersalny' obiektyw i podzielilismy zakres to nie oznacza ze ta kwota ma byc rozbita na dwa szkla. Oczywiscie bylo by pieknie gdybym sie w tej kasie zmiescil, ale jak mam cos kupic z czego bede nie zadowolny to wole poczekac i dozbierac.

Tak jak zaznaczylem robie fotki 650D w domu, w mini studio i na swiezym powietrzu moim ruchliwym szkrabom (wiec z reki) stad potrzebny sprawny AF i chcialbym zeby zdjecia byly po prostu ladne. Tak ze jak wrzuce na wydruk lub odbitke A3 to zebym mial fajne wyrazne i ostre zdjecie. Tak jak pisalem tutaj nie ma mowy o zdjeciach architektury czy modeli gdzie mam czas na statyw i prawie swobode w czasach naswietlania.

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 13:18 ]
w uzupelnieniu:

tylko trzeba tez spojrzec ze to jest tylko 650D, wiec zeby to tez nie byl obiektyw ktory przekracza niewiadomo jak mozliwosci aparaciku. Wiem ze ktos powie ze body moge zmienic, a obiektywy zostana, antomiast tak jak mowilem aparacik jest dla mnie nowy i nie bedzie zmieniany przez co najmniej najblizsze 3-y lata. A pozniej kto wie czy nie zmienie marki...

Odpowiedz do tematu