Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Gru, 2013 Wytrzymałość obudowy w lustrzankach
W droższych modelach lustrzanek obudowy są cięższe i mocniejsze, podkreśla się to w recenzjach jako zaletę w stosunku do tańszych modeli. Rozumiem, że ciężar może dodatkowo się liczyć dla stabilizacji i równowagi przy cięższych obiektywach, ale mnie interesuje przede wszystkim jak jest z tą wytrzymałością w praktyce, tzn. co mniej więcej taki aparat powinie znieść, a na co raczej nie warto liczyć?
ale mnie interesuje przede wszystkim jak jest z tą wytrzymałością w praktyce, tzn. co mniej więcej taki aparat powinie znieść, a na co raczej nie warto liczyć?
Obudowa może znieść stosunkowo dużo (nawet ta plastikowa), gorzej z wnętrzem i dość wrażliwą na mocne uderzenia mechaniką i optyką. Bywa, że upadek ze stosunkowo niewielkiej wysokości, rozreguluje np. mechanizm AF...
Rozbiłem Canona prima super , tzn. wypadł mi dawno temu na beton i szlak trafił lampę lecz dalej chodził , ale to był analog , twarda sztuka choć wydmuszka.
Do dziś go mam , nie wiem po co.
Canon PowerShot sx 110 też leżakował Bogu ducha winny nie wiadomo gdzie i działa.
Canonem A-1 mogę wbijać przysłowiowe gwożdzie , to też analog.
Teraz mam Pentaxa K5 , którego nie oszczędzam , też lądował na ziemi ale w lesie i nic , chociaż zdażylo mi się samoczynne wyłączenie aparatu przy bardzo wysokich temperaturach tj 35-40 stopni.Tyle tylko , że wystarczyło wysiągnąć baterie i wszystko wróciło do normy.
Myślę , że o ile nie robimy zdjęć tylko w domu czy na imprezach od czasu do czasu , zdecydowanie warto dopłacić do metalowego i uszczelnionego korpusu.Ja już plasticzaka nie kupię.
Mój Canon wypadł mi z plecaka na betonową jezdnię. Poza wyrwana klapką od baterii i zarysowaniem obudowy przeżył to bardzo dzielnie. Klapkę udało się wstawić i aparat bez problemu nadal działa..
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Gru, 2013
bogdanek napisał/a:
plastikowy korpus nie wchodzi w grę ,ponieważ za dużo pałętam się po lesie.
,
A co ma piernik do wiatraka?
Jak korpus jest odpowiednio wzmocniony to może być nawet "plastikowy" czyli z poliwęglanu dobrej jakości i bardzo magnezowemu nie będzie ustępował , przynajmniej w lesie... Raczej istotne jest by miał dobre uszczelnienia - jeśli "pałętanie" ma miejsce przy niepogodzie.
Mi wypadł z plecaka D7000 z zapiętym Nikkorem 24-70 2.8. Na beton i poza rysami obudowy w rogu aparatu i lekko uszkodzonym mocowanie tulipana, wszystko jest ok. Mysle ze to jest podobnie jak z telefonami czasem spadnie pare razy z wysokosci i nic a czasem z reki ci wyleci i pekniety ekran... losówka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9