Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wytrzymałość obudowy w lustrzankach
Autor Wiadomość
kocio
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   Wytrzymałość obudowy w lustrzankach

W droższych modelach lustrzanek obudowy są cięższe i mocniejsze, podkreśla się to w recenzjach jako zaletę w stosunku do tańszych modeli. Rozumiem, że ciężar może dodatkowo się liczyć dla stabilizacji i równowagi przy cięższych obiektywach, ale mnie interesuje przede wszystkim jak jest z tą wytrzymałością w praktyce, tzn. co mniej więcej taki aparat powinie znieść, a na co raczej nie warto liczyć?

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   

kocio napisał/a:
ale mnie interesuje przede wszystkim jak jest z tą wytrzymałością w praktyce, tzn. co mniej więcej taki aparat powinie znieść, a na co raczej nie warto liczyć?
tu przykład co możne znieść 7D ;) :arrow: KLIK

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   

Obudowa może znieść stosunkowo dużo (nawet ta plastikowa), gorzej z wnętrzem i dość wrażliwą na mocne uderzenia mechaniką i optyką. Bywa, że upadek ze stosunkowo niewielkiej wysokości, rozreguluje np. mechanizm AF...

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Czw 12 Gru, 2013   

Rozbiłem Canona prima super , tzn. wypadł mi dawno temu na beton i szlak trafił lampę lecz dalej chodził , ale to był analog , twarda sztuka choć wydmuszka.
Do dziś go mam , nie wiem po co.
Canon PowerShot sx 110 też leżakował Bogu ducha winny nie wiadomo gdzie i działa.
Canonem A-1 mogę wbijać przysłowiowe gwożdzie , to też analog.
Teraz mam Pentaxa K5 , którego nie oszczędzam , też lądował na ziemi ale w lesie i nic , chociaż zdażylo mi się samoczynne wyłączenie aparatu przy bardzo wysokich temperaturach tj 35-40 stopni.Tyle tylko , że wystarczyło wysiągnąć baterie i wszystko wróciło do normy.
Myślę , że o ile nie robimy zdjęć tylko w domu czy na imprezach od czasu do czasu , zdecydowanie warto dopłacić do metalowego i uszczelnionego korpusu.Ja już plasticzaka nie kupię.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

bogdanek napisał/a:
Ja już plasticzaka nie kupię.
Plasticzak, plasticzakowi nie równy.

Raideur 
Rozmowny

Nikon D3s Sprawdzi sie w kazdych warunkach.
http://www.youtube.com/watch?v=TBB-CvqjdCE

Andrzej.M.
[Usunięty]

Raideur napisał/a:

Masz? :wink:

Raideur 
Rozmowny

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Raideur napisał/a:

Masz? :wink:

Chcesz kupic?

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013   

jaad75 , racja , ale w moim przypadku plastikowy korpus nie wchodzi w grę ,ponieważ za dużo pałętam się po lesie.No tak niestety mam.

Dziadek_W 
Nowy
Dziadek_W

Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   plastikowy Canon 60D

Mój Canon wypadł mi z plecaka na betonową jezdnię. Poza wyrwana klapką od baterii i zarysowaniem obudowy przeżył to bardzo dzielnie. Klapkę udało się wstawić i aparat bez problemu nadal działa..

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   

bogdanek napisał/a:
plastikowy korpus nie wchodzi w grę ,ponieważ za dużo pałętam się po lesie.
,
A co ma piernik do wiatraka? :zalamany:
Jak korpus jest odpowiednio wzmocniony to może być nawet "plastikowy" czyli z poliwęglanu dobrej jakości i bardzo magnezowemu nie będzie ustępował , przynajmniej w lesie... Raczej istotne jest by miał dobre uszczelnienia - jeśli "pałętanie" ma miejsce przy niepogodzie.

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   

Niestety chodzimy po innych lasach , przynajmniej ja.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 21 Gru, 2013   

bogdanek napisał/a:
chodzimy po innych lasach

Rozumiem że ty chodzisz po skamieniałych? :wink:

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

No , bardzo śmieszne , co ja zrobię , że zbieram korę z drzew , ale przynajmniej mam na skalniaki :wink:

Werwik 
Bywalec

Wysłany: Nie 05 Sty, 2014   

Mi wypadł z plecaka D7000 z zapiętym Nikkorem 24-70 2.8. Na beton i poza rysami obudowy w rogu aparatu i lekko uszkodzonym mocowanie tulipana, wszystko jest ok. Mysle ze to jest podobnie jak z telefonami czasem spadnie pare razy z wysokosci i nic a czasem z reki ci wyleci i pekniety ekran... losówka.

Odpowiedz do tematu