Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do fotografowania rękopisów - do 2,5 tys.
Autor Wiadomość
symfalidy 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Gru, 2013   Lustrzanka do fotografowania rękopisów - do 2,5 tys.

witam,

po utracie w pociągu sony a300 szukam nowego aparatu do wykonywania zdjęć archiwaliów przy słabym świetle; chodzi głównie o rękopisy, zazwyczaj w bardzo złym stanie, zapisane mało czytelnym duktem; aparat przeznaczony jest tylko do korzystania w archiwum

nie moge przekroczyć kwoty 2,5-2,6 tys. zł; dodatkowo sprzęt muszę kupić na firmę

myślałam o opcji minimum - canonie eos 600d z 18-55 mm IS II - ale może mój budżet pozwala na zakup czegoś "lepszego" (w powyższej kwocie muszę zmieścić nową kartę pamięci 64GB lub 32GB)

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 16 Gru, 2013   

Ja bym się tutaj przejmował nie tyle aparatem co obiektywem i jakimś oświetleniem. Nawet takim ledowym zakładanym na lustrzanki do filmowania.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wystarczająco dobre zdjęcie zrobisz nawet przyzwoitym kompaktem, pod warunkiem, że dobrze oświetlisz obiekt.

Adam_Karwan 
Nowy

Może Nikon D5200 + 18-55 VR kit? W tej cenie powinnaś się zmieścić.

dragossani 
Entuzjasta

MM i jaad mają rację - lustrzanka do takich celów to wyrzucanie pieniędzy. W zupełności wystarczy kompakt z dobrą optyką, plus coś tego typu: http://allegro.pl/lampa-p...3776783229.html

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Wto 17 Gru, 2013   

Może i macie rację, ale tego typu zabytki nie szczególnie wypada naświetlać. Mogą go nawet za to 'ukrzyżować'.
Ja pomyślałbym o krótkim obiektywie do makro 40/50mm, bo są ostre od pełnej dziury. Może być 60mm (tamron 60/2) oraz lustrzanka z dobrym iso. Do tego nikon d5100. D3100 też obleci.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak będzie wykorzystywał z umiarem światło ledowe a nie walił gorącym światłem studyjnym to nikt nikogo nie powiesi. Jeżeli pomieszczenie jest dobrze oświetlone to nawet to może być zbędne.
Ja bym jeszcze zainwestował w statyw i wężyk/pilota. Wystarczy odpowiednio to wszystko poustawiać i można szpiegować w archiwum taśmowo.

P_M_ 
Maniak

Właśnie - statyw i wężyk. Statyw najwygodniej z pochylaną kolumną.

PS. Lampy ledowe mogą zupełnie spaskudzić fotkę. Zaniebieszczenie. Jednakże najlepiej zapytać o to kogoś, kto tym zawiaduje i na co pozwoli, bo szkoda kupować coś, co się nie przyda. A może coś mają, co da się użyć.

symfalidy 
Nowy

Dziękuję za wszystkie rady i opinie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

P_M_ napisał/a:
Lampy ledowe mogą zupełnie spaskudzić fotkę

Proponuję koledze sprawdzić to samemu.
Używam coś takiego do filmowania z temperaturą barwową światła dziennego i nic nie jest zaniebieszczane. Daje bardzo normalne i prawidłowe kolory i to na AWB.

P_M_ 
Maniak

Jak kolegę MM znam, to nie kupił pierwszej lepszej.
Ja różne rzeczy widziałem. Widziałem np. lampę led do makro, która strasznie paskudziła.
Nie sprawdzisz - to się możesz zdziwić.
Sam pomysł nie jest zły, nie podważam, ale będę się upierał przy konsultacji z włodarzami, jeśli to jakieś szczególnie cenne dzieła.

WueN 
Bywalec

W kilku pracowaniach/czytelniach archiwalnych światła było całkiem sporo, na tyle żeby przy iso 400 i przesłonie 2.8 czasy miałem rzędu 1/40-1/60 s. Za błyskanie czy podłączanie do zasilania (o ile są gniazdka) różnych wynalazków można dostać opieprz ;)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Te światła ledowe "chodzą" na mniejszych lub większych paluszkach. Nie trzeba do niczego podłączać. Nie trzeba nawet dawać pełnej mocy. Wystarczy 1/3 - 1/2 i będzie ok.

Co do mojego wyboru to nie kupiłem niczego specjalnego. Zwykłe Manfrotto ML-360. Nie daje to szerokiego pokrycia, ale na FF i w miarę bliski dystansie daje radę powyżej jakiś 40-50mm (najlepiej przy 70).
http://www.fotoplus.pl/os...akamerowe/ml360

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Sro 18 Gru, 2013   

MM napisał/a:

Co do mojego wyboru to nie kupiłem niczego specjalnego. Zwykłe Manfrotto ML-360. Nie daje to szerokiego pokrycia, ale na FF i w miarę bliski dystansie daje radę powyżej jakiś 40-50mm (najlepiej przy 70).
http://www.fotoplus.pl/os...akamerowe/ml360

Dobrze wiedzieć. Dzięki za info.

Odpowiedz do tematu