Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Proszę o wyrozumiałość z braku doświadczenia w tej dziedzinie.
Na wstępie chciałbym się przywitać mam na imię Sebastian , z fotografowaniem jestem zielony. Do tej pory robiłem zdjęcia tylko i wyłącznie smartfonem (8Mpix), lecz po narodzinach kolejnego dziecka stwierdziłem że zdjęcia z telefonu nie są wystarczające i bardzo słabe, wyglądają tylko dobrze na smartfonie no i czasami zdarzają się wyjątki i dobrze wyglądają na kompie
Dodam że zanim napisałem nowy temat to spędziłem na tym forum z tydzień czytając różne tematy/posty i czym dłużej czytam tym głupszy jestem.
Aparat do użytku amatorskiego zarówno na dworze jak i w domu i z tego co wyczytałem to najlepiej byłoby że światło-ista była jak najmniejsza do fotografowania w wewnątrz ale czy w takim wypadku zdjęcia na dworze będą równie dobrze wychodzić jak jest niski przedział światłoistej?
Na aparat chciałbym wydać tak do 1000pln a moje typy to:
1. olympus sz-31mr
2. samsung wb850F
3. nikon coolpix L820
4. Fujifilm FinePix F770EXR
5. Panasonic DMC-TZ35
6. Canon sx160is
Jaki aparat będzie bardziej godnego polecenia dla amatora? Podałem w kolejności który bardziej mi się podoba
Myślałem jeszcze nad półką wyżej do 1500pln tylko czy jako amator wykorzystam pełną potencję takiego aparatu a mianowicie: Olympus Stylus XZ-2 który się dość często polecany w różnych postach
No chyba że macie jakieś lepsze propozycje aparatu którego nie wymieniłem
Ale bardziej skłaniałbym się przedziałowi do 1000 pln.
seba840, to jeśli tak uważnie śledziłeś inne wątki, to dlaczego nie rozważasz najtańszej nowej lustrzanki lub używki? Przecież żaden z tych aparatów nie da ci takich zdjęć jak lustrzanka.
Przecież żaden z tych aparatów nie da ci takich zdjęć jak lustrzanka.
Nie tylko lustrzanka, po co podsycać popularny mit? Taniego/używanego bezlusterkowca też idzie spokojnie wyrwać.
Dwa - do lustrzanki czy bezlusterkowca trzeba też dokupić jakąś optykę i tu może się zacząć marudzenie laika, że a to drogo, a to "zóm" za mały bo w starym kompakcie to miał pierdylion, itp. itd. Jakość obrazu może się tu okazać którymś tam warunkiem z kolei a nie podstawowym, zwłaszcza np. przy zdaniu się na jotpegi prosto z puszki.
Ok, no po porównajmy 4 warianty:
Cel: fotografia noworodka
1) 1000zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
2) 1500zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
3) 1000zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
4) 1500zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
seba840, to jeśli tak uważnie śledziłeś inne wątki, to dlaczego nie rozważasz najtańszej nowej lustrzanki lub używki? Przecież żaden z tych aparatów nie da ci takich zdjęć jak lustrzanka.
powiem szczerze że na tematy z lustrzankami w ogóle nie wchodziłem.
może głupie pytanie ale po czym poznać aparat bezlustrzankę a lustrzankę ?
tak na chłopski rozum to sobie tłumaczę że:
bezlustrzanka to taki aparat z "lufą" na stałe?
lustrzanka to taki aparat co się wymienia "lufę"?
czy moje rozumowanie jest błędne?
Wojmistrz napisał/a:
Ok, no po porównajmy 4 warianty:
Cel: fotografia noworodka
1) 1000zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
2) 1500zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
3) 1000zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
4) 1500zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
byłbym wdzięczny na oparcie tego porównania na konkretnych przykładach oczywiście godnych polecenia
A co do używek to żona się raczej w życiu nie zgodzi a z drugiej strony to bym nawet nie wiedział czy czasami szrota nie kupię
seba840, kompakt to zasadniczo aparat ze stałą optyką - jedna całość. Bezlustrowce, to aparaty kompaktowe z wymienną optyką. Zazwyczaj mają podobnej wielkości matryce i osiągi co lustrzanki. Lustrzanki to aparaty posiadające zazwyczaj ruchome lustro odbijające obraz, który po odpowiednim przekierowaniu jest widoczny w wizjerze.
Duża matryca jest po prostu lepsza, a jej czułość jest w stanie zrekompensować ci różnicę światła kompaktów i to z górką. Poczytaj o tym bo nie chcę robić tu niepotrzebnych wywodów.
Nowy zestaw można kupić już za około 1100zł Za 1500zł kupisz w sklepie kilka różnych zestawów aparat+obiektyw. Jeśli miałbyś możliwość szukaj promocji na Pentaxa K-500. Na początek nikt ci nie każe robić na ustawieniach manualnych i obrabiać pliki RAW, ale z czasem sam zobaczysz, że JPG i tryb auto to za mało.
Wojmistrz a czy dla szarego człowieka niemającego styczności z aparatami będzie jakaś duża różnica między zdjęciami kompaktu a lustrzanki ?
A co to są za zdjęcia w formacie RAW ?
no narazie ten k-500 przekracza trochę mój budżet który już i tak trochę wyciągnięty ale czas narazie mnie nie goni aż tak mocno to może się jakaś promocja trafi.
Patrzyłem jeszcze na nikona D3100+18-55 dobry on ?
A w takim aparacie to za zoom odpowiedzialny jest już ten osobny obiektyw tak ?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Gru, 2013
seba840 napisał/a:
narazie ten k-500 przekracza trochę mój budżet
Może się też trafić promocja na k-30 lub k-50 - nawet lepsze. Można wyrwać też bezlusterkowiec K-01 na tej samej matrycy i z tymi samymi obiektywami . Można tanio wyrwać. Jeśli się spodoba. Na początek przygody z fotografią - może być dobrym wyborem.
RAW to coś w rodzaju "negatywu" z którego dopiero otrzymuje się JPG-i. Obróbka na tym "negatywie" daje lepsze rezultaty niż gotowego jpg-a. Z takiego zdjęcia można uzyskać nieraz lepsze odbitki wycinając kawałeczek obrazu niż z całej klatki kompaktu. Ten Nikon dobry choć gorzej zrobiony.
Może się też trafić promocja na k-30 lub k-50 - nawet lepsze. Można wyrwać też bezlusterkowiec K-01 na tej samej matrycy i z tymi samymi obiektywami . Można tanio wyrwać. Jeśli się spodoba. Na początek przygody z fotografią - może być dobrym wyborem.
...
A tak na przyszłość to gdzie mam za takimi okazjami szukać ?
jak narazie z posta na post aparaty są coraz droższe bo już nawet 3k przekraczają
Wojmistrz napisał/a:
Sam oceń czy widzisz różnicę. To są zdjęcia, które ostatnio pokazywałem przy jakiś tematach. O ile to możliwe, takie same warunki.
Malutka różnica jest
A tak z ciekawości to jakie to są aparaty ?
Nikon D3100 to całkiem fajna "pierwsza lustrzanka", chociaż osobiście wolałbym D3200, no i z 18-105, a nie z 18-55. Niestety to już cena bliższa 2000zł. Jeśli tylko TOBIE odpowiada D3100 z 18-55VR, kupuj i baw się dobrze
Nikon D3100 to całkiem fajna "pierwsza lustrzanka", chociaż osobiście wolałbym D3200, no i z 18-105, a nie z 18-55. Niestety to już cena bliższa 2000zł. Jeśli tylko TOBIE odpowiada D3100 z 18-55VR, kupuj i baw się dobrze
ale i nawet ten d3100 z 18-105 podchodzi już nawet do 2000zł
Czy w praktyce duża jest różnica między wyświetlaczem 230000punktów a 921000 punktów?
A jak ta ogniskowych 18-55 a 18-105 przekłada się na praktykę ?
A przy takich aparatach to za zoom już odpowiada ten osobny obiektyw tak ? i np taki 18-55 to jaki ma zoom
I chciałbym się zapytać czy za granicą się gdzieś opłaca kupować czy kupujecie tyko w PL ?
A jak w PL to na jaki sklep najbardziej zwrócić uwagę ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10