Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Coolpix P520 czy FinePix HS35 EXR?
Autor Wiadomość
i99y 
Nowy

Wysłany: Nie 29 Gru, 2013   

Hmmm :-)
Widzę, że różnice są faktycznie minimalne pomiędzy tymi dwoma :-)

Nikon ma GPS, a Fuji - nie. Czy GPS to rzeczywiście funkcjonalność dająca jakąś przewagę, czy tylko baterię pożera?

Do tej pory nie widziałem potrzeby posiadania takiego gadżetu.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 29 Gru, 2013   

GPS znowu jest na + i -. Czasami nie chcesz ujawniać gdzie zrobiłeś daną fotkę.

i99y 
Nowy

Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

Wojmistrz napisał/a:
GPS znowu jest na + i -. Czasami nie chcesz ujawniać gdzie zrobiłeś daną fotkę.

Z reguły jeśli chcę ujawnić, to robię to paszczowo :-)
W sumie też dlatego ten GPS nie znalazł się w rankingu przydatności.

Mówiąc krótko: na dziś wychodzi ten Fuji Finepix HS35 EXR.
Zakupu zamierzam dokonać w czasie 2-4 tygodni, więc jeśli ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia "za" i "przeciw" to zapraszam.

Wojmistrz 
Obserwator

Wczoraj specjalnie zajechałem do magazynu i rozpakowałem Nikona P520. Pobawiłem się nim kilka minut. Moja ocena z jednej strony wzrosła z drugiej spadła. Ma 2 miejsca zoomowania, jeden przy spuście migawki (szybki podczas filmowania) i drugi na obiektywie (wolny/płynny). Przy nagrywaniu filmu wq... znaczy mocno zdenerwował mnie głośno KLIKAJĄCY i sztywny ekran. Cóż mało mam z Nikonami wspólnego ale do rzeczy. Nikon wymyślił sobie taką zapadkę blokowania ekranu, że okręcenie jej w dół lub górę bez użycia dużej siły, jest praktycznie niemożliwe - czyli bez szarpania lub przerwania ujęcia. Tak poza tym, Nikon P520 wart jest swojej ceny.
Idź do sklepu i poproś o przetestowanie na swojej karcie, bo jak dla mnie oba są fajne.

i99y 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:

Idź do sklepu i poproś o przetestowanie na swojej karcie, bo jak dla mnie oba są fajne.

No właśnie bawiłem się kilkoma modelami, w tym i tymi dwoma - stad taki wybór :-)
Niestety są pewne subtelności, których sam nie rozstrzygnę - nie miałem bowiem okazji zrobić zdjęć na swojej karcie i porównać ich ze zdjęciami z obecnie posiadanego kompakta :-(
Priorytetem właśnie jest to, by robiły zdjęcia lepsze (nie od razu o całą epokę, ale choć trochę lepsze), no i żeby zoom był większy (obecnie mam x3). Przydaje się on do fotografowania np. jakichś detali umieszczonych na wysokich budowlach.

Moje subiektywne odczucie było takie, że oba są fajne i spełniają moje wymagania, lecz kwestii technicznych (jak ta stabilizacja), czy subtelności dostrzegalnych przez fachowców na zdjęciach nie jestem w stanie ocenić na tyle, by któryś z nich zyskał zdecydowaną przewagę.

Stąd właśnie moja prośba o pomoc w tych dylematach ;-)

PS. Przypomniała mi się jedna rzecz: podobno Fuji dołącza do zestawu osłonę przeciwsłoneczną - to duży plus. Z Nikonem nie wiem, jak jest w tej kwestii...

dcs
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
dcs, jak już koledze takie pomysły podsyłasz to czemu nie Canona SX50HS? Przecież też do dostania za pieniądze lekko przekraczając 1200zł.

-Napisałem. Wymieniłem zalety FZ200.
Canon PowerShot SX50 HS: -ciemniejący obiektyw f/3.4-6.5 /limit dyfrakcyjny/, -wideo 24kl./s, -wizjer ok. 202.000 punktów ....

Wojmistrz 
Obserwator

I dlatego sony lepszy tak? :mrgreen:

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

Wojmistrz,
Zaglądasz do innych testów niż na optyczne, czy nie znasz języka...?
[...i o FZ200 nie słyszałeś]
[pytanie retoryczne]

[sam w sklepach (wnioskuję z tego co wypisujesz) -nie sprawdzasz]

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 04 Sty, 2014   

dcs, no fakt, o SONY FZ200 nie słyszałem :razz:

Tak konkretnie, to z całym szacunkiem kolego, nie oceniaj mnie proszę, bo nie masz pojęcia, jak bardzo znam wymienione kompakty Sony, Panasonica i wielu innych firm z użytkowania w życiu codziennym, jak i ich budowę wewnętrzną. Szczerze? Mało interesują mnie publikowane w internecie testy (chociaż i te się przydają), bo właśnie życie jest najlepszym testerem. Mnie bardziej interesują opinie ludzi skarżących się na mankamenty danego modelu i ilość reklamacji.

Odpowiedz do tematu