Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kuflu, dobrze wiesz, że pomimo 8,2 mpx i tak a nie inaczej działającej matrycy, dałoby to radę.
wiem wiem, mam niewiele więcej
jasne, dało by rade, ale wydaje mi sie ze mimo wszystko zbyt duzo dzieli te puszki. owszem, szkło bardzo ciekawe i godne polecenia , ale pomiędzy tymi korpusami , jak dla mnie jest już chyba zbyt duża różnica.
taki zestaw oczywiście ma racje bytu, pod warunkiem ze jest to całkiem świadomy wybór i znane sa konsekwencje takiego wyboru.
E tam... 30d - tak wiem, że prehistoryczny - daje w wielu sytuacjach, ba... w większości - radę i jeśli to to z super szkłem połączyć...
Wiem, co ta puszka daje z tamponem 17-50...
Pewnie, że jak ktoś chce być tańczącym w cieniach i królem dynamiki, to nawet nie przejdzie mu przez głowę zwrócenie uwagi na tą magnezową, ergonomicznie dość niskoszumną staroć. :
Akurat miałem 30d i tamiego 17-50. Żadna rewelacja, powiedziłbym wręcz, że lekka kiszka, dopiero 15-55 IS dał przyjemną pracę zestawu.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014
kryszy napisał/a:
jak wygląda z ceną obiektywów/lamp pentaxa w porównaniu do nikona?
Nie bardzo jest co porównywać, inne obiektywy inne zakresy,w Pentaxie mniej szkieł budżetowych i nieco droższe niektóre, inne w podobnych cenach (18-135 - ok.1500-2000zł ale trochę dłuższy od 18-105 za ok.1000-1500zł czy Pentax 55-300 mm f/4.0-5.8 DA ED SMC w cenie ok 1200-1500zł).
Podwójny kit w zestawie wychodzi podobnie jak nikona. 35/2,4 w tej samej cenie co 35/1,8 nikona, 50-tki/1,8 też podobnie kosztują. Jak i 50-tki z 1,4 - również.
Pentax ma sporo stałek "limited" w tym lekkie i małe "naleśniki" których u konkurencji brak. Za to nie ma szkieł typowych dla pełnej klatki jak 70-200/2,8 (chyba że analogowy 80-200/2,8 - ale nowego nie kupisz) czy 24-70/2,8 - te można kupić ale od producentów niezależnych (Tamron / Sigma). Za to są Pentaxowe "gwiazdki" jak DA*16-50/2,8 SDM czy DA*50-135/2,8 SDM lub DA*60-250/4 SDM oraz pierwszy zoom nowej serii limitedów HD - HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 ED Limited DC WR .
Do tego od sierpnia wchodzą na rynek właśnie te "stare" ale z nowymi powłokami HD zamiast SMC - limitedy. Dla odróżnienia od starych "zielonopaskowanych" - z paskiem czerwonym. Oczywiście nie są to tanie obiektywy - podobnie jak optyka z wyższej półki Canona czy Nikona.
Na szczęście dla posiadaczy wszystkich systemów sa producenci niezależni, robiący całkiem dobre budżetowe szkła (czasem optycznie nawet lepsze od markowych, choć sporo tańsze). I tu ceny niezależnie od systemu są podobne. Tyle że ktoś mający Pentaxa może kupować np. starszego Tamrona 70-200/2,8 bez stabilizacji ( bo jest ona w korpusie aparatu) za 2700zł, a właściciel Nikona za obiektyw Tamrona ze stabilizacją i szybkim (ponoć) silnikiem zapłaci ok. 5000 tysięcy.
Poruszyliśmy temat rzekę i można się w nim wymądrzać i doktoraty pisać... A że to można kupić niemal wszędzie , a tamtego nie itp...
LAMPY błyskowe - w obu sytemach sensowna lampa ma chorą cenę , więc i tak kupuje się albo świetne lampy Metz za ok. 60% wartości systemowej , albo różne chińskie "budżetówki" typu Tumax, Nissin, ping-pong... za jeszcze mniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9