Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 Bezlusterkowiec z jasną stałką dla poormena?
Dzięki poradom w innym wątku zamówiłem Olka XZ-2. Ma do mnie przyjść w przyszłym tygodniu. Temat wyboru aparatu uważałem za zamknięty aż do dzisiaj.
Otóż odwiedziła mnie dzisiaj znajoma która foci za kasę(pracuje w USiA dla jakiejś agencji). Oczywiście, jak pewnie każdy zawodowy fotograf, miałą przy sobie podręcznego sprzęta(bez którego z domu nie wychodzi) i, ot tak, cyknęła kilka fotek(al'a portretowych) mojej półtorarocznej córki. Bez żadnego przygotowania czy też pozowania(co zresztą w przypadku takiego dzieciaka byłoby chyba niemożliwe - dzieciak po prostu się bawił). Chwilę później pokazała mi te fotki na monitorze mojego komputera i szczęka mi opadła(rozmyte tło itd - fotki śliczne). Z przyczyn oczywistych fotek tutaj nie wkleję - ale właśnie zostało zrujnowane moje poczucie słuszności wyboru XZ-2 - którym raczej fakich fotek nie zrobię.
Troszkę podpytałem znajomej(ona ma bezlusterkowca Fuji ze stałką) poczytałem forum i najwyraźniej chcę teraz bezlusterkowca(ze względu na gabaryty) ze stałką. Tylko że stałki zaczynają się od tysia złociszy(np. Olek M. 45 F1.8), a za body wypada dać drugiego tysia(E-PL3, E-PM1. Razem 2 tysie. Na chwilę obecną nie mam. Czy zatem sensowną opcją byłoby zakupienie sensownego body ze stabilizacją(np. Olympus PL3 lub PM2 lub Panas GX1) i podłączenie do niego jakiejś starszej "analogowej"stałki(a później zakup docelowej)? Rozumiem że AF z analogowym obiektywem działał nie będzie - ale to nie jest problem. Umiem wyostrzyć(sporo fociłem zenitami) a i z zooma praktycznie nie korzystam wcale.
W cenie XZ-2 znalazłem natomiast zestaw Olek E-PL1 + SIGMA 30 2.8(1300 zł w sklepie internetowym). Ale znajoma mówi, że to średni wybór(ponoć słabe body i ciemny obiektyw) - choć uczciwe powiedziała że na sprzęcie się zna słabo.
No kurde co mam robić? Może jakieś samsungi? Albo coś?
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 13 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014
hehe, Twoja koleżanka pewnie ma Fuji + 35/1.4 więc nie dziwię się, że wychodziły jej śliczne zdjęcia Twojego dziecka. Wydaje mi się, że może nie zrobisz zdjęć z dobrym rozmyciem swoim kompaktem ale nie o rozmywanie tła w tym wszystkim chodzi. Więc wydaje mi się, że skoro Cię nie stać na droższy sprzęt to ucz się na tym, który posiadasz
Zatem następnym razem daj to XZ-2 swojej koleżance i poproś ją, żeby zrobiła Twoim aparatem kilka zdjęć. Nagle okaże się, że Twój aparat też robi lepsze zdjęcia
Ale jak już się uprzesz to musisz mieć aparat z matrycą aps-c i obiektyw 20-50mm z f2 co najmniej. Łatwiej będzie Ci znaleźć aparat pod obiektyw:
Jeśli natomiast chcesz obiektyw manualny do bezlusterkowca to... obawiam się, że w każdej opcji 35/1.4 będzie droższe od tej z fuji . Można posiłkować się takimi zabawkami jak Heliosy czy Takumary ale wtedy cały ten sprzęt zaczyna być kobylasty a i ciężko Ci będzie łapać ostrość ręcznie na dziecku.
Ale jeśli planujesz spróbować to:
Helios 44m 58mm f2
Pentacon 50mm f1.8
Pancolar 50mm f1.8
jeśli chciałbyś żeby ładniej rysował to
Takumar 50mm f1.4
Kurde, niestety dla mnie Micro 4/3 i f1.8 przy 45mm to słaba sprawa do portretów. Ale to odnosi się do ludzi o długości powyżej 150cm.
Najlepszym pomysłem w tym systemie dla Ciebie byłoby 20mm f1.7 + Najmniejsze możliwe micro 4/3 - Panas GF 3 5 albo 6 bądź też Olympus E-PM1 bo myślę, że potrzebujesz przede wszystkim kompakta do wszystkiego. Z drugiej strony pewnie E-PL1 z tym obiektywem rozmiarami by Ci wystarczył a za 2000zł miałbyś już gotowy zestaw.
A jeśli nie potrzebujesz nowego aparatu to już w ogóle jest sporo puszek i obiektywów do wyboru.
Andrzej.M. [Usunięty]
Też możesz sobie kupić kompakt z jasnym obiektywem np. Fujifilm X100 za jedyne 1200-1300zł i będziesz miał obiektyw 23mm f2,0. Matryca aps-c i odpowiednik 25mm na stałe. Kiedyś miałem okazję się pobawić - bardzo przyjemny. O innych z serii X z "pólklatkową" matrycą nie piszę bo za drogie.
No coś mi już rozjaśniacie, zwłaszcz @mavierk - za co jestem wdzięczny.
No to jeszcze tylko chciałbym zapytać, czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3? Innymi słowy: czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1? To pewnie dosyć głupie pytanie, ale jestem raczej zielonkawy...
Niestety X100 to chyba raczej powyżej 2 tysi kosztuje
No to jeszcze tylko chciałbym zapytać, czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3? Innymi słowy: czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1? To pewnie dosyć głupie pytanie, ale jestem raczej zielonkawy...
Samsung to nie jest mikro 4/3, do niego i od niego nic do m4/3 nie pasuje. Każdy obiektyw mikro 4/3 będzie działał z kazdym korpusem bezlusterkowym Olympusa i Panasonika. Z GF'ami GX'ami, GH, G, E-PM, E-PL i co tam jeszcze jest. Jeśli chcesz w miarę uniwersalna stałke m4/3 to weź 20/1.7. Pamiętaj, że tym tła tak nie 'rozbełtasz' jak Fuji, tu jest mniejsza matryca, tu 1.8 daje większe GO niz 1.8 na APS-C przy podobnych kadrach. Jeśli chodzi o światło 2.8... OK, wszystko dobrze, ciemne może nie jest, ale to na tej matrycy daje juz naprawdę dużą GO (BTW ja nie jestem zwolennikiem papierowych głębi, ale... mam Sigmę 60/2.8 i wiem)
A E-PL1 się nie bój. Fakt, to szumi, to ma mały DR, ale i tak od kompaktów lepsze. I zdjęcia tym się fajne robi
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 11 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
TS [Usunięty]
heatbeat napisał/a:
czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3?
Tak
heatbeat napisał/a:
czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1?
Nie . To nie jest obiektyw m4/3.
Do zrobienia fajnych portretów dziecka możesz kupić Olka 45/1.8 (1100 zł) i E-PL1 (600 zł). Ale to nie będzie zestaw tak uniwersalny jak kompakt z zoomem, ani nawet ten PEN z polecanym 20/1.7...
20/1.7 do zdjęć dziecka będzie dawało moim zdaniem ciekawsze efekty niż 45/1.8. I na imprezach i w ogóle praktycznie wszędzie
ale
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Też możesz sobie kupić kompakt z jasnym obiektywem np. Fujifilm X100 za jedyne 1200-1300zł i będziesz miał obiektyw 23mm f2,0. Matryca aps-c i odpowiednik 25mm na stałe.
Spróbuj w jakimś sklepie się tym pobawić bo może ten sprzęt jest dla Ciebie
Niestety 20/1.7 kosztuje ponad półtora tysia. Zatem sporo. Razem z body jest ponad 2 tysie. Hmm....
A wracając do samsungów - poczytałem trochę i wychodzi na to, że ichniejsze obiektywy są w miarę ok. Czy któreś samsungowe body serii NX jest sensowne? Tak sobie patrzę i widzę że mogłoby się dać to zrobić za niewielę więcej niż XZ-2.... A przynajmniej tak mi się wydaje.
Dla Ciebie, pomimo, że koledzy powyżej zaprotestują najlepszy wybór do portretowania dziecka to jednak
Olek 45/1.8 (można dopaść za 8 stów, jak się dobrze przyczaisz)na Panasie GX-1 lub Olku, nawet Olku EP-1 (dziś widziałem nówkę sztukę na aukcji za 349 złociszy) SIC!!! Sam go chciałem kupić i przerobić na IR.
Owszem 20/1.7 jest bardziej uniwersalny ale już takich portretów z rozmyciem nie zrobisz, no i ... musisz podejść z bliska więc nie zrobisz dziecku portretu naturalnego (z zaskoczenia).
Mam oba te obiektywy więc piszę jako praktyk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10