Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A mam takie pytanie czy jak kupujecie aparaty to tylko pod względem najlepszych "osiągów" czy kierujecie się również wyglądem, funkcjonalnością to jak w ręce leży itpe itede.
W testach i na samplach patrzę tylko czy sprzęt nie zanotował jakiejś poważnej wtopy. Jeśli osiągi są akceptowalne to decyduje cała reszta - specyfikacja, ergonomia, wygląd, cena. No i w takiej sytuacji chętniej dopłacę do ładniejszego wyglądu niż dalszej poprawy obrazka czy autofokusa
Seba, jak Koledzy piszą, naleśnik nie musi być stałką, choć nią najczęściej jest np. 14 2.5, 20 1.7, niektóre "wojtki" (Voigtlaender) manualne np. 35 1.4
Ba, nawet Canon 40 2.8 STM można zaliczyć do naleśnikowatych.
w tym tygodniu wybieram się na oględziny po marketach na "pomacanie"
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy taki panas G5 to taki odpowiednik gx1 czy gorszy lub lepszy?
Żona mnie dziś zaskoczyła, powiedziała mi jak chcesz kupić lustrzankę to mogę kupić
I tak oglądałem nikon D5100, Canon 100D i 600D lub sony A58 ale sony podobno bardziej hybryda niż lustro.
I czy większy gabaryt wynagrodzi mi jakością zdjęć? i czy takie lustro lepiej uchwyci dzieci w ruchu?
A i tak chciałem się zapytać co lepsze (migawka) 30s - 1/4000s czy 60 s - 1/4000s
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014
seba840 napisał/a:
I czy większy gabaryt wynagrodzi mi jakością zdjęć?
Niee
seba840 napisał/a:
i czy takie lustro lepiej uchwyci dzieci w ruchu?
Kwestia obiektywu
seba840 napisał/a:
czy taki panas G5 to taki odpowiednik gx1 czy gorszy lub lepszy?
G5 jest większy
seba840 napisał/a:
30s - 1/4000s czy 60 s - 1/4000s
Jak dla mnie to lepsze będzie 30(60)-1/8000 dopiero
Musisz zwrócić uwagę na to co będzie Ci się wygodniej na szyi nosiło - czy kilogram lustrzanki czy pół kilo bezlusterkowca
Weź może też żonę, żeby pomogła Ci w wyborze. Z drugiej strony żona będzie widziała ceny a to już gorzej...
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy taki panas G5 to taki odpowiednik gx1 czy gorszy lub lepszy?
Koncepcja linearnego poukładania sobie wszystkich aparatów od najgorszych do najlepszych jest... błędna. Nie ma takich łatwych gradacji. One są inne. G5 jest większy i ma wizjer, ruchomy ekran. GX1 jest mniejszy, nie ma wizjera (opcjonalny kosztuje 8-9 stów) i jest z metalu i nie ma ruchomego ekranu. Zdjęć z nich nie odróżnisz.
seba840 napisał/a:
Żona mnie dziś zaskoczyła, powiedziała mi jak chcesz kupić lustrzankę to mogę kupić
Jak masz parcie na lustrzankę, kupuj. To żaden wstyd
seba840 napisał/a:
.
Nie. Powiedzmy że matryce z NEXów dadzą Ci zdjecia nieodróżnialne od d5100 itp. Resztę zależności znasz.
seba840 napisał/a:
i czy takie lustro lepiej uchwyci dzieci w ruchu?
To zależy od obiektywów (jak kupisz ciemy kit z lustrzanką, to bedziesz miał taki sam kit jak z ciemnego kita z epl3) i autofokusa. Mikro 4/3 ma raczej dobry AF. Nie gorszy - moim zdaniem - od lustrzanek tej klasy, którą rozpatujesz.
seba840 napisał/a:
A i tak chciałem się zapytać co lepsze (migawka) 30s - 1/4000s czy 60 s - 1/4000s
Seba, to są totalne i kompletne pier..ly i dupe...le. Przeraszam Cię, będziesz korzystał z czasu naświetlania 60s? Różnica taka, że w jednym najdłuższy czas "zaprogramowany" to pół minuty, a drugim minuta. W kazdym jest B, czyli czas dowolny (no niekiedy z ograniczeniami, np. do dwóch minut), tylko, ze ty go sam sobie odliczasz.
Weź może też żonę, żeby pomogła Ci w wyborze. Z drugiej strony żona będzie widziała ceny a to już gorzej...
Samemu by mi nie dała i tak jechać bo chce swoje 3grosze dołożyć, ale to i tak będzie tylko dotyczyło wyglądu
RB napisał/a:
seba840 napisał/a:
.
Nie. Powiedzmy że matryce z NEXów dadzą Ci zdjecia nieodróżnialne od d5100 itp. Resztę zależności znasz.
Nawet nex3n ? a wam też się wydaje że nex3n ma trochę za mało przycisków jak na brak ekranu dotykowego?
seba840 napisał/a:
Seba, to są totalne i kompletne pier..ly i dupe...le. Przeraszam Cię, będziesz korzystał z czasu naświetlania 60s? Różnica taka, że w jednym najdłuższy czas "zaprogramowany" to pół minuty, a drugim minuta. W kazdym jest B, czyli czas dowolny (no niekiedy z ograniczeniami, np. do dwóch minut), tylko, ze ty go sam sobie odliczasz.
Nie no, tak tylko chciałem się dowiedzieć czy to coś ważnego co się bierze pod uwagę
A jeżeli byście wybierali z tych to jak by się one klasyfikowały? (canon 600d,100d,nikon d5100,3200,sonyA58)
A to sobie popatrz:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/21
masz tam porównanie obrazuw z RAWów, możesz do tego Nikona dołozyc dowolne 3 aparaty, wsadź sobie nexa-c3, gx1 itede...
Pozmieniaj sobie ISO, pojeździj sobie taym prostokącikiem po duzym obrazku, aby pooglądac w powiększeniu jego rózne kawałki. Decyduj. To właśnie jest fotografia testowa i roztrząsanie, kto ma ... lepszego
BTW... a może Ty raczej nie bedziesz robił RAwów?
Może wolisz dobre jpg. Chcesz miec gotowe obrazki z aparatu? Tylko zgrywasz z karty i voila?
A... to zmień w pewnym miejscu u góry po lewej nad dużym obrazkiem RAW na JPEG.
Moje zdanie jesta takie, ze trudno ci będzie znaleźć poważne wady e-pl3. A nex-3n robi foty naprawdę trudno odróznialne od d5100.
Dobra... moje zdanie jest takie. Cokolwiek kupisz, obraz dostaniesz mniej więcej podobny. Szczególnie w jotpegach (zresztą trudno mi przwidziec, ktory sposob obrazowanie Ci się będzie najbardziej podobał... różnice są). Dużo wieksze róznice wygeneruje Ci zmiana badziewnego obiektywu na coś lepszego. A najwięcej ogarniecie jak się tym zdjęcia robi... aby niekoniecznie automat na ustawieniach domyślnych masakrował Ci szczegóły na fotkach.
Jak już gdzieś wcześniej napisałem, jeśli nie masz zamiaru ogladać każdej rzęsy swej córki w powiększeniu 100% to nic o czym tu pisaliśmy Cie nie zawiedzie, lub zawiedzie tak samo (cóż, wbrew pozorom dużo i tak od Ciebie zalezy).
Która lustrzanka jest najlepsza? tak samo... nie ma skali, uniwersalnej klasyfikacji "po lepszości". Jeśli niejaki kolega Makuch będzie Cię gdzies na innym dziale tego forum gorąco namawiał na jakiegoś Pentaxa bo ... (tu litania jakże istotnych cech...) to ma taką sama racje jak inny gośc który będzie Cie namawiał na a58 itede.
[ Dodano: Pon 20 Sty, 2014 22:59 ]
seba840 napisał/a:
a wam też się wydaje że nex3n ma trochę za mało przycisków jak na brak ekranu dotykowego?
To co nam się wydaje to nieistotne. Ty będziesz użytkował. Jak Ci się tak wydaje, to pewnie masz rację. (a moje zdanie jest takie, że nawet nexa-6 nie chciałem w por. do gx-1 ze względu na sterowanie... nawet wizjer mnie nie skusił i sumiennie dopłaciłem 900 PLN do opcjonalnego wizjera w panasie. Ale to moje przyzwyczajenia i moje łapy nie pasowały do produktów Sony. To nie znaczy, ze Ty będziesz miał tak samo)
seba840 napisał/a:
Nie no, tak tylko chciałem się dowiedzieć czy to coś ważnego co się bierze pod uwagę
A tak... nie obraź się. Ale czy Ty rozumiesz co w tych specyfikacjach piszą? Bo jak nie... to w sumie bierz co Ci się najbardziej z nich podoba. Serio. W ogomne przewagi jednego nad drugim nie wierz.
I koniecznie jakiś stałoogniskowy jasny obiektyw.
W lustrzankach kup jakieś 30-40/1.8 (50-ka będzie troche mniej ciekawa, ale tańsza).
W APSC bezlustrach podobne ogniskowe.
W mikro4/3 około 20mm.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 21 Sty, 2014
RB napisał/a:
W mikro4/3 około 20mm.
Jeśli niebawem ma wyjść 25/1.8 po przystępnej cenie to może lepiej z stałką się wstrzymać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9