Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 50 1.8 G, 50 1.4 D, 85 1.8 D, Tamron 60, Samyang 85?
Autor Wiadomość
evanduril 
Bywalec
Portrecista

Wysłany: Pon 20 Sty, 2014   Nikkor 50 1.8 G, 50 1.4 D, 85 1.8 D, Tamron 60, Samyang 85?

Posiadany obecnie Pancolar 50 1.8 z adapterem bez soczewki nie ostrzy na nieskończoność w Nikonie D7000 i choć udało się zrobić nim takie zdjęcie:

http://www.swiatobrazu.pl...4h6w4gx5h9q2oac

... nie będzie się nadawał do tego, czym chcę się niebawem nieco poważniej zająć, czyli portretami.

Dlatego wstępnie rozglądam się za stałką portretową, ale będę chciał jej używać także w innych sytuacjach, gdy będę potrzebował dużego rozmycia tła (choćby kwiatki na łące).

Po tygodniu czytania opinii i testów, zawęziłem wybór do następujących obiektywów, biorąc pod uwagę możliwości finansowe (do 1000-1300 zł, nowe i używane):

Nikkor AF-S 50 1.8 G
    Nikkor AF 50 1.4 D
    Nikkor 85 1.8 D
    Tamron 60 2 Macro
    Samyang 85 1.4

Na początek pytanie - czy 50-tka to faktycznie jest mało jeśli chodzi o portret (studio/plener, modelka) ? Czy naprawdę występuje jakiś dyskomfort? Widziałem backstage z sesji, gdzie fotograf stał 1-2 metry od modelki i nie przypuszczałbym, że jest w tym jakiś problem.

Nikkor 50 1.8 G vs Nikkor 50 1.4 D
Ostrość vs Światło ? Muszę sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolę mieć większe rozmycie, czy lepszą ostrość?

Nikkor 85 1.8 D vs Samyang 85 1.4
Zakładam, że podobna jakość obrazu, Samyang lepsze światło, ale manual. Nikkor gorsze światło, ale AF. Tylko czy 1.4 vs 1.8 to faktycznie taka różnica? I tak pewnie będę robił na 2.0/2.8. To chyba lepiej brać z AF ?

Tamron 60 2 Macro
Dwa w jednym i na ten moment mój faworyt. Dostaję obiektyw portretowy o znośnym świetle, dobrej ogniskowej na APS-C i do tego niezłe macro. Jest jakiś powód, żeby go nie brać? ;)

Reklama

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Pon 20 Sty, 2014   Re: Nikkor 50 1.8 G, 50 1.4 D, 85 1.8 D, Tamron 60, Samyang

evanduril napisał/a:

Nikkor AF-S 50 1.8 G
Nikkor AF 50 1.4 D
Nikkor 85 1.8 D
Tamron 60 2 Macro
Samyang 85 1.4[/list]

Na początek pytanie - czy 50-tka to faktycznie jest mało jeśli chodzi o portret (studio/plener, modelka) ? Czy naprawdę występuje jakiś dyskomfort?

Zerknij sobie na ten link:http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html i na to: http://www.lesjones.com/w...twood-tile1.jpg

Widac na tych zdjeciach w zaleznosci od ogniskowej sposob przerysowania i na puszkach FF przyjeto najczesciej stosowac szklo 85mm, natomiast na cropie przynajmniej 50mm.
eliminujac w ten sposob efekty tzw. " rybiego " obrazu. Jest to swego rodzaju pewne minimum.
Dla mnie jeszcze lepsze efekty mozna osiagnac stosujac jeszcze dluzsze ogniskowe powyzej 100mm, ktore pokazuja najbardziej naturalny obraz twarzy.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 20 Sty, 2014   

Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny obiektyw fotograficzny , choć teoretycznie - powinna wystarczyć 60-tka (przy APS-C odpowiednik 90mm) , ale są różne twarze i czasem potrzebny jest obiektyw dłuższy a czasem krótszy. Za długi - zbyt spłaszczy twarz, za krótki przerysuje . 50-tka moim zdaniem jest odrobinę za krótka. 85 Nikkora z racji posiadanego AF będzie również bardzo dobrym wyborem , byle egzemplarz dobry trafić (bo ponoć zwykle 2,8 użyteczne jest, ale to użytkownicy lepiej podpowiedzą). Manualny Samyang 1,4 ładnie rysuje , i to od pełnej przysłony jest do portretu użyteczy, choć domknięty do 4 i więcej takich rozdzielczości ja nikkor nie osiąga. Ale w końcu po to kupujemy jasny obiektyw by używać go na pełnej dziurze - i tu się nadaje. Używam takiego - obraz jest wystarczającej jakości nawet w zawodowej fotografii.
Tamron 60/2 to bardzo ostre narzędzie już od pełnej dziury - jeśli wziąć pod uwagę że jest to również obiektyw macro - to z takim uniwersalnym szkłem warto się pobawić. Chyba że ktoś woli do portretu obiektyw typu 50-150/2,8 (Sigma ) czy 50-135/2,8 (Tokina) - też pewnie będzie zadowolony.

evanduril 
Bywalec
Portrecista

Specjalnej różnicy między 70-75 mm a 100-105 mm nie widze, a to są mniej więcej pełnoklatkowe odpowiednik 50 i 85mm, choć te 85 mm mocno naciągam ;)

Dlatego też się zastanawiam czy ta 60-tka Tamrona nie będzie najlepsza, bo to odpowiednik 85mm , ma dobre światlo i jest ostra od pełnego otworka.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Chyba że ktoś woli do portretu obiektyw typu 50-150/2,8 (Sigma ) czy 50-135/2,8 (Tokina) - też pewnie będzie zadowolony.

Mam Nikkora 18-105 VR, więc nie chcę za bardzo dublować ogniskowych, a te 2.8 w innych zastosowaniach jak portret/kwiatki mi nie potrzebne.

Andrzej.M.
[Usunięty]

To sprawa jest prosta. :wink:

komor 
Moderator

Portret portretowi nierówny. Jak chcesz robić same głowy, to 85mm na pewno będzie lepsze. 50mm moim zdaniem jest uniwersalniejsze. Pomysł z Tamronem 60 nie jest zły, jeśli rzeczywiście będziesz chciał wykorzystać też funkcję makro.

Co do Samyanga 85/1.4 to też mam i polecam, ale bez matówki przystosowanej do manualnego ostrzenia jest to mało wygodna sprawa. Jest ryzyko, że uznasz to za grę niewartą świeczki, wszystko zależy od umiejętności, sposobu pracy itd.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Irex napisał/a:
Widac na tych zdjeciach w zaleznosci od ogniskowej sposob przerysowania i na puszkach FF przyjeto najczesciej stosowac szklo 85mm, natomiast na cropie przynajmniej 50mm.
eliminujac w ten sposob efekty tzw. " rybiego " obrazu. Jest to swego rodzaju pewne minimum.
Dla mnie jeszcze lepsze efekty mozna osiagnac stosujac jeszcze dluzsze ogniskowe powyzej 100mm, ktore pokazuja najbardziej naturalny obraz twarzy.
Za długi - zbyt spłaszczy twarz, za krótki przerysuje . 50-tka moim zdaniem jest odrobinę za krótka.
Obiektywy nie powodują zniekształceń perspektywy, wynikają one wyłącznie z odległości od obiektu - ileż razy można o tym pisać? Jeśli nie schodzi się z dystensem poniżej 1.2-1.5 m, to przerysowania nie będą zauważalne. Nie ma to nic wspólnego z efektem "rybiego" obrazu, bo ten wynika z odmiennego odwzorowania wg. którego konstruowany jest obiektyw, a wszystkie wymienione, to typowe obiektywy rektilinearne (r = f tan(theta)).

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

jaad75 napisał/a:
Irex napisał/a:
Za długi - zbyt spłaszczy twarz, za krótki przerysuje . 50-tka moim zdaniem jest odrobinę za krótka.
Obiektywy nie powodują zniekształceń perspektywy, wynikają one wyłącznie z odległości od obiektu - ileż razy można o tym pisać? Jeśli nie schodzi się z dystensem poniżej 1.2-1.5 m, to przerysowania nie będą zauważalne. Nie ma to nic wspólnego z efektem "rybiego" obrazu, bo ten wynika z odmiennego odwzorowania wg. którego konstruowany jest obiektyw, a wszystkie wymienione, to typowe obiektywy rektilinearne (r = f tan(theta)).

To zrob mi portret 50/1.4 osadzona na cropie z odleglosci 10m.
Ilez mozna o tym pisac?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Irex napisał/a:

Robię portrety 31, czy 24mm, skracając dystans poniżej metra. Chodzi o to, co jest skutkiem, a co przyczyną - na tych zdjęciach z phototripa nie widać "zależności od ogniskowej", a zależność od odległości.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

jaad75 napisał/a:
Irex napisał/a:

Robię portrety 31, czy 24mm, skracając dystans poniżej metra. Chodzi o to, co jest skutkiem, a co przyczyną - na tych zdjęciach z phototripa nie widać "zależności od ogniskowej", a zależność od odległości.

A to juz jest kwestia upodoban osobistych. Twoja sprawa.
Jesli Ci takie ogniskowe pasuja, czemu nie.
Ja uwazam, ze do tego typu foto sa inne , lepsze i dluzsze ogniskowe, ktorymi prosciej i mniej skomplikowanie osiagnie sie pozadany efekt.

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Obiektywy nie powodują zniekształceń perspektywy, wynikają one wyłącznie z odległości od obiektu - ileż razy można o tym pisać?

Tyle ile nie zauważy się podstawowej zależności między kątem widzenia a odległością z której czynność portretowania wykonujemy. Bo zwykle staramy się by twarz portretowanej osoby zajmowała dość sporą część kadru. Niezależnie od ogniskowej - co zmusza do zmiany odległości - co jest właśnie tą wzajemną zależnością. To jak widzimy twarz okiem - zależy tylko od odległości , ale to jak ją zobaczymy przez obiektyw zależy od odległości i ogniskowej obiektywu jakiej musimy użyć by wypełnić odpowiednią część kadru. Jedno warunkuje drugie. Mam trochę portretów zrobionych obiektywem 12mm i 16mm z bliska - i też się nadają do oglądania. Takich jest wiele - swego czasu w takim "szerokokątnym" potrecie specjalizował się Leszek Fidusiewicz - w czasie gdy pracował jako fotoreporter w dwutygodniku Itd. Czyli - tak też można , ale czy poleciłbym początkującemu tę drogę? Raczej nie. :cool:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Bo zwykle staramy się by twarz portretowanej osoby zajmowała dość sporą część kadru.
A to już zależy od stylu portrecisty i rodzaju portretu.
To jak widzimy twarz okiem - zależy tylko od odległości , ale to jak ją zobaczymy przez obiektyw zależy od odległości i ogniskowej obiektywu jakiej musimy użyć by wypełnić odpowiednią część kadru. Jedno warunkuje drugie
Ale chodzi o to, żeby nie tworzyć błędnej zależności ogniskowa-przerysowanie, zwłaszcza pisząc do początkujących, bo to prowadzi potem do absurdalnych wniosków i jest przyczyną rozpowszechniania się mitów. Jest już wystarczająco dużo "pro" w sieci, którzy rozpowszechniają bzdury, twierdząc, że ogniskowa ma ścisłe powiązanie ze "zniekształceniem" perspektywy, niezależnie od formatu na którym została użyta.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Tu się zgadzam.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
Obiektywy nie powodują zniekształceń perspektywy, wynikają one wyłącznie z odległości od obiektu
To jest fakt. Bez wzgledu na to, co kto lubi, czy nie lubi, czym i w jaki sposob wypelnia kadr. Ujecie z tej samej perspektywy (odleglosci) obiektywami o roznych ogniskowych daje (po przeskalowaniu) taki sam obrazek.

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Wto 21 Sty, 2014   

AMEN :mrgreen:

Odpowiedz do tematu