Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lustrzanki z obiektywem do 4500zł
Autor Wiadomość
Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Sro 22 Sty, 2014   

z3ro, wszystko zalezy jaka potrzebujesz ogniskowa - pamietaj o roznicy APS-C a FF -> czyli przelicz przez crop'a

jak za minimum 3-4 lata to jeszcze duzo moze Ci sie zmienic :mrgreen:

Ja sie zgodze z muzyk, - w tej chwili jezeli APS-C to tez bralbym Pentaxa K-5IIs - szczegolnie ze w Stanach jest teraz w promocji :wink: a zanim pojdziesz to jeszcze taniej moze byc:
- http://www.bhphotovideo.c...igital_SLR.html
- http://www.adorama.com/IPXK52S.html
- http://www.adorama.com/IPXK52SZ3.html
a takze spogladalbym na strone RICOH/Pentax - czeste i nie male promocje:
- http://www.us.ricoh-imaging.com/

a osobiscie do tej puchy łyknąłbym Sigme 18-35 f/1.8 :twisted:
pozniej pewnie np.50/1.4 i 85/1.4 :)
ale wszystko zalezy jakie Ty potrzebujesz ogniskowe - kazdy ma swoje wymagania ;)

Reklama

z3ro 
Nowy

Tak jak mówiłem FF na razie odpada z racji braku większych funduszy. jeżeli chodzi o szkła do analoga to mam NIKKOR 28-100 G i NIKKOR 70-300 G ani jeden ani drugi nie działał z nowymi lustrzankami Nikona, jeżeli chodzi o Pentaxy to sprawa zdecydowanie jest warta zastanowienia aczkolwiek w wypadku Canona czy Nikona wydaje mi się że jest większy wybór obiektywów i akcesoriów, poza tym gdybym chciał przejść na Full Frame to z Canonem może to być bardziej bezbolesne:) A różnica w jakości obrazka między tym K-5IIs a dajmy na to 70D naprawdę jest aż taka duża?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Nie wiem jakie masz wymagania w stosunku do optyki - ale jeśli chcesz mieć np. odpowiednik 24-70 /2,8 i 70-200/2,8 na APS-C - to w C i N takich nie ma. A w Pentaxie owszem są. 16-50/2,8 i 50-135/2,8 . Więc teoria o tym że więcej jest w innych systemach jest dość cienka. Jak policzyć sztuki - pewnie tak, ale czego? Albo jasne i średnie(f4) pod FF albo ciemnych szkieł pod APS-C.
Odnośnie obrazka - rozdzielczość podobna, ale rozpiętość tonalna i dynamika barwna lepsza jest w Pentaxie.

z3ro 
Nowy

No dobra więc wychodzi na to że poczekam do tego maja i kupię w stanach. A wie ktoś jak jest z gwarancją na sprzęt kupiony w Stanach?

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Powinna obowiązywać także w Unii.

z3ro 
Nowy

A znalazłem jeszcze ciekawy obiektyw który mógłby być fajny do APS-C Canona a mianowicie Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM. Co o nim myślicie?

Lucas1981r 
Rozmowny

AndrzejM.Makuch napisał/a:

Odnośnie obrazka - rozdzielczość podobna, ale rozpiętość tonalna i dynamika barwna lepsza jest w Pentaxie.

Nie mowiac juz o ISO :wink:

z3ro napisał/a:
No dobra więc wychodzi na to że poczekam do tego maja i kupię w stanach. A wie ktoś jak jest z gwarancją na sprzęt kupiony w Stanach?

Z tego co sie orientuje w Polesce masz rok gwarancji na Pentaxa kupionego w Stanach (czyli tyle samo co gdybys N czy C kupil w Polsce, bo gdybys w Polsce kupil P to mialbys 2 lub 3 lata)

z3ro napisał/a:
A znalazłem jeszcze ciekawy obiektyw który mógłby być fajny do APS-C Canona a mianowicie Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM. Co o nim myślicie?

Zaczynasz żonglować obiektywami...moze najpierw odpowiedz jakie zdjecia chcesz robic?
I dlaczego uwazasz ze ten obiektyw jest fajny pod APS-C - z ciekawosci pytam :)

z3ro 
Nowy

Chodzi o mi o zakres ogniskowych dla matrycy APS-C. A poza tym jego cena jest całkiem przystępna, dodatkowo solidność i jakość wykonania:) W końcu to Canon L:)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

AndrzejM.Makuch napisał/a:
ale jeśli chcesz mieć np. odpowiednik 24-70 /2,8 i 70-200/2,8 na APS-C - to w C i N takich nie ma

Nie tak do końca, przecież takie 17-55 można uznać za odpowiedniki, a w obu systemach są, nawet lepsze optycznie od rzeczonego Pentaxa 16-50 :razz:
No może troche dłuższe na krótkim końcu, ale czy to wielka różnica :razz:

dcs
[Usunięty]

z3ro,
z3ro napisał/a:
a mianowicie Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM
do aps-c bardzo do d...
na ff też są lepsze.

Lucas1981r 
Rozmowny

z3ro napisał/a:
Chodzi o mi o zakres ogniskowych dla matrycy APS-C. A poza tym jego cena jest całkiem przystępna, dodatkowo solidność i jakość wykonania:) W końcu to Canon L:)

Osobiscie chyba wolalbym Sigme 18-35 f/1.8
poczytaj:
- http://www.canon-board.in...88/index22.html
kilka sampli:
- http://www.flickr.com/groups/sigma18-35mm/
- http://www.flickr.com/groups/2244026@N24/

muzyk 

Wysłany: Czw 23 Sty, 2014   

z3ro napisał/a:

cóż, ten obiektyw, ze światłem f4, to jest z podtytułem "w oczekiwaniu na pełną klatkę" bo jako docelowy, standardowy zoom na apsc, to trochę ciemnawy.
Owszem, używałem z 30 i 40d, spoko, tyle, że zostając przy apsc, lepiej inwestnąć w słoik ze światłem 2.8, albo w ogólę w Sigmę 18-35 1.8

z3ro 
Nowy

Przespałem się z tym i rzeczywiście nie ma sensu na siłę kupować szkła pod FF. Ta Sigma fajna jest tylko 2 ale. Po pierwsze to jednak cena na dzień dzisiejszy spora a po drugie to nie będzie trochę za małego zakresu ogniskowych? Z rok pewnie będę musiał pociągnąć tylko na tym szkle. Ewentualnie jeszcze się skuszę na 50mm/f1.8. Szczerze to coraz mocniej zastanawiam się nad Pentaxem. Chociaż z drugiej strony chyba do Canona pałam większą sympatią mimo wszystko:)

muzyk 

z3ro napisał/a:
Po pierwsze to jednak cena na dzień dzisiejszy spora a po drugie to nie będzie trochę za małego zakresu ogniskowych?

Popatrz na to z innej strony.
Jest to pierwszy tak jasny zoom na świecie - kupując go, masz jakość odpowiadających mu kilku stałek, w tym 24 i 35 mm. :idea:
Za krótki zakres?

Cóż. Kiedyś się sam przekonasz, że fotografia może i sprawia radość przy użyciu mniejszego zoom, czy w ogóle stałki i większej kreatywności w kadrowaniu.

dcs
[Usunięty]

muzyk, Tą Sigmę musi się bardzo niewygodnie trzymać z lekkim aparatem z małym gripem.

Odpowiedz do tematu