Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Porada w sprawie robienia zdjęć miasta nocą.
Autor Wiadomość
Paolotp 
Początkujący

Wysłany: Wto 28 Sty, 2014   

Chodzi mi o uchwycenie tej atmosfery, tych pięknie oświetlonych palm nocą. Nie chcę żadnych smug z samochodów itp. Jakby ich nie było...
Ale jak dodać zdjęcia? Teraz nie widzę takiej opcji...

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Cytat:
Teraz nie widzę takiej opcji...

Zalinkować z zewnętrznego hostera.

Paolotp 
Początkujący

Dzięki muzyk!

muzyk 

Tutaj zaś przykład, co można zrobić z 24 1.4 mk I i 5d mk I.
Nie ukrywam, że zdjęcia Lee stały się dla mnie inspiracją do zakupu 24 1.4 II.

komor 
Moderator

Paolotp napisał/a:
W końcu co z moim trzecim pytaniem?

Dla przypomnienia:
Paolotp napisał/a:
3. Zdjęcia krajobrazowe (miasto) w nocy przy słabym oświetleniu robić przy użyciu:
a. Canon 24mm f/1.4 przysłona powiedzmy 5.6 (chcę mieć dużą głębię ostrości) i używając funkcji: zdjęcia nocne z ręki (oczywiście używałbym statywu), bez żadnych filtrów.
b. Bez znaczenia: Canon 24mm 1.4 lub Canon 24-105, przysłona 5.6, filtr ND 4.0 lub w razie potrzeby więcej, czas naświetlania co najmniej 5 i pół minuty (żeby nie było widać ciągle poruszających się samochodów, nawet o 3 w nocy!)
Opcja a/b.

Prawdą jest to, co koledzy wcześniej pisali – nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie. Zależy od tego jaki efekt chce się uzyskać. Dla doprecyzowania: kwestia użycia filtra ND 4.0 jest niezależna od obiektywu, skoro obydwa chcemy domknąć do f/5.6. Czasy ekspozycji oraz ewentualne użycie ND będzie dla obydwu obiektywów jednakowe, dopóki pracują na tych samych przysłonach.
Różnica jest wtedy, kiedy 24/1.4 użyjemy w takich warunkach na znacznie mniejszej przysłonie: albo po to, żeby skrócić czas migawki, albo po to, żeby uzyskać mniejszą głębię ostrości niż dostępną dla 24-105, którego przysłona zaczyna się od f/4. Przy zdjęciach nocnych może się też okazać, że najistotniejszą różnicą między posiadanymi obiektywami będzie stanowiła ewentualna podatność na łapanie odblasków, utrata kontrastu.

muzyk 

24 1.4 przy 1.4 i ND 1000X - to muszę wypróbować w biały dzień.
A... ISO 50.
Ciekawe jakie wymazy wyjdą :razz:

Paolotp 
Początkujący

Niestety nie udało mi się "wkleić" tego zdjęcia....
Nadal nie rozumiem, jaki jest problem w moim pytaniu. Przecież a różni się od b. Canona 6d też mam od niedawna, więc nie wiem, jakie zdjęcia można uzyskać przy użyciu funkcji: zdjęcia nocne z ręki. Czyli obiektyw tutaj też nie ma znaczenia? Chcę użyć większej przysłony, bo zależy mi na głębi ostrości... Zrobiłem kilka zdjęć i wyglądały podobnie do tego, co widzę "gołym okiem". Poprzednie zdjęcia: ISO 100, czas naświetlania 30s, przysłony nie pamiętam -zdjęcie nie było odzwierciedleniem rzeczywistości.

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:11 ]
Ja mam ND 1000x, ND 8x i ND 2x. Podobno potrzeba ND 10000x żeby można było użyć czasu naświetlania 5,5 minuty. Wtedy nawet ruchliwa ulica wygląda, jak pusta. O to cały czas mi chodzi.

muzyk 

Paolotp napisał/a:
Niestety nie udało mi się "wkleić" tego zdjęcia....

Hmm...
Tu jest temat.
Paolotp napisał/a:
jakie zdjęcia można uzyskać przy użyciu funkcji: zdjęcia nocne z ręki.

Program AUTO, tzn. sceny? Jpg? Hmm...

Polecam:
Program M i tak dobrać czas do przysłony, aby zdjęcie było odpowiednio ciemne.
Zrobić zdjęcia jako RAW.
Obrobić w LR5.

Paolotp 
Początkujący

Dziękuję muzyk! Przeważnie robię RAW-y, choć wtedy chyba robiłem jpg-i.

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:27 ]
OK. Już się robi...

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:31 ]
http://s1364.photobucket.com/upload#

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:31 ]
Tylko nie wiem, czy to zadziała...

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:33 ]
http://s1364.photobucket....83da02.jpg.html

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:35 ]
Niestety zepsuło jakość...

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:36 ]
Bardzo zepsuło...

muzyk 

o rany... sorry, ale o co w tych fotach chodzi?
:roll:

P.S. Co do nocnych, to kiedyś popełniałem np. takie tam.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Wto 28 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Paolotp 
Początkujący

Może teraz będzie lepiej...

pes
[Usunięty]

:neutral: hmm, też nic nie kumam.

Paolotp 
Początkujący

Beznadziejnie zmieniło.... Nie wiem dlaczego. U mnie w komputerze wyglądają nawet OK, a na stronie -beznadziejnie...

[ Dodano: Wto 28 Sty, 2014 02:48 ]
Muzyk: fajne, ale niebo też popsuło...

muzyk 

Ja nie wiem, chłopaki kiedyś tłukli temat o fotobukiecie, że coś tam gmera za ostro w kompresji. :roll:

Paolotp 
Początkujący

A nie da się jakoś bezpośrednio wkleić?

Odpowiedz do tematu