Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zapytałem was o zdanie a do tego powiedziałem że bardzo podoba mi się E-M10, pod względem designu, możliwości i parametrów technicznych.
Jak Ci się podoba, to po co tu rozważać technikalia poboczne i dzielić włos? Po prostu go kup. Jak możesz sobie sprawić drobną przyjemność, to czemu nie?
Zapytałem was o zdanie a do tego powiedziałem że bardzo podoba mi się E-M10, pod względem designu, możliwości i parametrów technicznych.
Robię rozeznanie dlatego szanuję każdą opinię a jak podejmę decyzję i kupię sprzęt to na pewno Was poinformuję
Odpowiedziałem: OMD 10 i Panas 20 1.7 (na początek, choć idealnie od razu z 45 1.8) - najlepiej samemu wypróbować.
Komisarzu Ryba a podaj proszę mi stronę lub sklep gdzie dwa wymienione przez ciebie obiektywy 30mm i 45mm mozna kupic za 1100zl obydwa.
Nie mogę znaleźć. Wszędzie są sporo droższe.
Przeciez napisalem wpierwszym poscie, ze na allegro. Serwis Samsung MJM kielce (maja siedzibe w kielcach i sklep serwisowy wiec moza sie przejechac). Inny serwis gdzie kupowalem to czescisamsung.pl, tam 45mm byl za 569zl.
[ Dodano: Pią 07 Lut, 2014 19:19 ]
muzyk napisał/a:
immoral27 napisał/a:
Robię rozeznanie dlatego szanuję każdą opinię a jak podejmę decyzję i kupię sprzęt to na pewno Was poinformuję
Odpowiedziałem: OMD 10 i Panas 20 1.7 (na początek, choć idealnie od razu z 45 1.8) - najlepiej samemu wypróbować.
A EM-10 (oraz 5) nie mia przypadkiem problemow z 20mm? Rozowy banding? Pelno na ten temat postow na dpreview (przynejmniej z E-M5 i E-M1)? Jest to znana sprawa i Olympus uznal to jako problem ale na razie rozwiazania nie widac.
Zerkam tak na tego NX300 i się zastanawiam.
Mam telefon Galaxy S4 telewizor smart Samsung - zadowolony jestem bardzo z tego sprzętu. NX5 nie zawiódł mnie nigdy. Więc może jednak w tę stronę
Pytanie moje brzmi. Gdybył kupił NX300 i obiektywy 30mm F2.0 i 45/1.8 to czy nadal potrzebne mi kitowe szkło 18-55? Pytam dlatego że gość ma body do samsunga i z chęcią ten kitowy obiektyw ode mnie by odkupił. Ja tym sposobem zszedł bym z kosztów.
Tylko czy na pewno NX300 + 30/2.0 i 45/1.8 to dobry set na początek?
oj, to Ty musisz wiedzieć, czy chcesz zooma czy nie, jednemu będzie 'potrzebny' innemu nie. BTW - potrzebne bezwzględnie nie musi być prawie nic, kiedyś miało się jakieś coś z jednym stałoogniskowym 58 i się żyło... Generalnie to nie nas pytaj, tylko siebie.
W zestawie 30 + 45 nie masz szerokiego kąta. Zawsze będą kompromisy. Np. do zdjeć wakacyjnych ciemny zoom IMO jest jak znalazł.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Lut, 2014
RB napisał/a:
kiedyś miało się jakieś coś z jednym stałoogniskowym 58 i się żyło...
Wszystkie wakacyjne z mojego dzieciństwa właśnie standardem były robione - a to i widoczki, i portrety grupowe, i zbliżenia, w pomieszczeniach i na zewnątrz. Całkiem fajne . Takim NX300 + 30/2.0 można obskoczyć to samo, tylko będzie łatwiej i z lepszą jakością niż kiedyś, no a jeszcze 45-tka to już w ogóle...
immoral27 napisał/a:
czy nadal potrzebne mi kitowe szkło 18-55?
Spora szansa, że zdjęcia ze stałki będą lepsze niż z zooma ustawionego na tą samą ogniskową. I wcale nie chodzi o jakość techniczną. Mając stałkę musisz kombinować nad kadrem, co zawsze daje efekty. Za to niektórych ujęć nie zrobisz. Wybieraj
vulkanwawa [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Lut, 2014
Pod względem jakości do ceny to system Samsunga NX jest najlepszym wyborem, do tego ma świetne stałki. Kupiłem NX300 i zdjęcia są naprawdę bardzo dobre.
Zostawiam kit-a 18-55 i dokupuję na razie stałkę 45 1.8 2d/3d i kusi mnie oczywiście 30mm f2 a więc za 2350zł mamy NX300 z 18-55 i 30 lub 45mm.
Zdjęcia miałem robić, tak jak w moim D700, tylko w RAW.
W związku z tym iż nie zawsze chce mi się dźwigać Nikona oraz kamerę potrzebowałem małego aparatu z opcją filmowania.
W NX300 mam wszystko zamknięte w jednym małym lekkim body.
Zdjęcia teraz na nim robię w 90% w JPG - hybrydowy AF, pomiar światła, WIFI, NFC, filmy 1080/60p,szybkość serii nawet do 30kl/s oraz jakość JPG prosto z NX300 i jest SUPER.
Wiadomo że żaden system nie jest dużo wart bez bardzo dobrych obiektywów.
Świetne recenzje stałek NX-a oraz i ich ceny na bardzo dobrym poziomie 500-600zł wróży duży sukces temu systemowi.
NO I POSZŁO ZAMÓWIENIE!
Będzie samsung NX300 + kit 18-55 + 45/1.8 + 30/2.0.
Przekonał mnie po pierwsze stosunek jakości do ceny i to że cały osprzęt w domu mam samsunga.
A uwiązany przecież być nie muszę i jak mi się nie spodoba lub znudzi to sobie zmienię.
Myślę że na początek takiej troszeczkę bardziej poważnej zabawy z fotografią to dobry wybór a wam wszystkim podpowiadającym dzięki za rady i pomoc.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników.
Wiadomo że żaden system nie jest dużo wart bez bardzo dobrych obiektywów.
Świetne recenzje stałek NX-a oraz i ich ceny na bardzo dobrym poziomie 500-600zł wróży duży sukces temu systemowi.
Panowie, ale to są ceny wyprzedażowe czy coś w ten deseń. Życzę Wam, abyście mieli te obiektywy wprost z Korei tak tanio, ale... w cenach honkońskich Samsung NX 30/2 brand new wychodzi raczej za 900 PLN... (2D za 780 gdzieś...). A to Polska, polski VAT itede. 500-600 złotych to taka okazja, zę kupować i to jak najszybciej
A banding to od obiektywu jest zależny, czy od matrycy?
nie wiem co w tym szokujacego, przez rozmowa jest o kupnie zestawu obiektyw + aparat, a polecany jest zestaw ktory moze powodowac problemy.
[ Dodano: Sob 08 Lut, 2014 16:35 ]
RB napisał/a:
Panowie, ale to są ceny wyprzedażowe czy coś w ten deseń. Życzę Wam, abyście mieli te obiektywy wprost z Korei tak tanio, ale... w cenach honkońskich Samsung NX 30/2 brand new wychodzi raczej za 900 PLN... (2D za 780 gdzieś...). A to Polska, polski VAT itede. 500-600 złotych to taka okazja, zę kupować i to jak najszybciej
te okazje sa na allegro od 3 lat. Podobnie na ebayu. Co nie zmienia faktu, ze to sa okazje wiec faktycznie kupowac poki sa
[ Dodano: Sob 08 Lut, 2014 16:55 ]
[quote="RB"]
vulkanwawa napisał/a:
A to Polska, polski VAT itede. 500-600 złotych to taka okazja, zę kupować i to jak najszybciej
Nie wiem jak w Korei, ale w Hong Kongu - a o honkońskich cenach pisałem - podatki są po prostu niskie (dochodowy max 15%), a VATu... nie ma (0%).
BTW - ceny allegrowe... może i od 3 lat (tylko wtedy co takie hassle o tym na forum od kilku dni?), co nie zmienia faktu, ze w tzw poważniejszych sklepach netowych w Polsce ceny na te ustrojstwa samsunga przypominają ceny ze Stanów czy HK mniej więcej plus podatki europejskie. Te z allegro sa niższe od amerykańskich czy HK.
wskazuje, ze to jest pewna akcja:
Użytkownicy systemu NX mają znowu okazję to taniego (nawet 1/3 wartości ceny) zakupu nowych obiektywów na Allegro. Szkła pochodzą prawdopodobnie z partii serwisowych.
A wiec... wszystko moim zdaniem waskazuje na to, że to nie są normalne, 'długofalowe' ceny normalnych obiektywów (partia serwisowa, czyli po najprawdopodobniej refurbished). Trzeba zazdrościc, że w Samsungu jest od czasu do czasu taka możliwośc, ale to nie są normalne ceny systemu.
[ Dodano: Sob 08 Lut, 2014 18:28 ]
Natomiast co do bandingu (za forum używających tych zabawek - olympusclub.pl):
z em-5 20/1.7 II - oznaki widoczne dla ISO3200
z em-1 20/1,7 II bez bandingu na ISO12800
o em-10 nic nie wiadomo, więc Komisarzu... może lepiej nie być nadgorliwym w ocenach?
muzyk - skad się bierze? pewnie z interakcji elektroniki obiektywu (panasonik) z elektroniką korpusu (olympus).
Niemniej - i tak większość użytkowników uważa, ze to lepszy wybór nawet z tymi korpusami od płaskiej 17-tki
Natomiast co do bandingu (za forum używających tych zabawek - olympusclub.pl):
z em-5 20/1.7 II - oznaki widoczne dla ISO3200
z em-1 20/1,7 II bez bandingu na ISO12800
o em-10 nic nie wiadomo, więc Komisarzu... może lepiej nie być nadgorliwym w ocenach?
nadgorliwym? napisalem
"A EM-10 (oraz 5) nie mia przypadkiem problemow z 20mm? Rozowy banding?"
E-M5 ma, o E-M10 nie wiadomo. Mysle, ze moje pytanie jest uzasadnione. jak nie ma to napisz ze jnie ma, a nie zarzucj nadgorliwosc.
MI nie wiadomo. Nowy model. Wnoszę, ze dotychczas nikt nie stwierdził.
komisarz_ryba napisał/a:
... Mysle, ze moje pytanie jest uzasadnione.
jak nie ma to napisz ze jnie ma,
Jak każde tego rodzaju pytanie. Czyli myślę, ze średnio.
Na podstawie tego, że nikt nie raportował trudno odpowiedzialnie napisać, ze nie ma
To są właśnie tego rodzaju pytania...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10