Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 01 Maj, 2014 Duży obiektyw w celach sportowych do Nikona
Witam, jestem posiadaczem Nikona D3100 z obiektywem 105mm ale chciałbym zakupić 300mm. Wykorzystywałbym go głównie podczas meczów piłki nożnej gdyż 105tka nie daje rady sobie z przybliżeniem dalekimi częściami boiska przez co ludzie są bardzo malutcy. Nie jestem profesjonalistą i tylko prowadzę fanpejdża drużyny piłkarskiej. Takie zdjęcia potem są i tak zmniejszane do 1200x800 lub coś koło tego. Budżet? - minimalny. Proszę o pomoc w wyborze z pośród najtańszych trzysetek dostępnych dla mojego d3100.
Z racji szybkości, celności i powtarzalności to ja bym obstawiał zdecydowanie 70-300 VR, od wielkiej bidy tego 55-300, ale to już granica dobrego smaku.
Ja zupełnie się nie znam, choć akurat VR to jedyny skrót, który potrafię rozszyfrować Dlaczego MM sądzisz, że zdecydowanie warto wybrać 70-300 a tylko od biedy 55-300?
Jeśli piszesz, że się zupełnie nie znasz, to zaufaj MM, bo Ci dobrze radzi.
Szkła z linków to:
takie sobie,
paździerz,
stara wersja półpaździerza, bo z apo jest nieco lepszy niż bez.
Ta pierwsza Sigma wygląda jakby ktoś ją sprzedawał w wytłoczce po jajkach. Serio Sigma sprzedawała kiedyś tak obiektywy ?
MM, dobrze prawi. Sam idę niedługo do sklepu po 70-300 VR
Teraz twoja 105 jest za krótka a jak kupisz jakąś najtańszą 300 to będziesz płakał ze AF za wolny. Miedzy innymi dlatego 70-300 jest lepszy od 55-300
Są pewne granice szukania oszczędności. Teleobiektywy do sportu to jedne z najdroższych szkieł. Norma to cena 20000 zł, a nie 2000 zł. Nikkor 70-300 VR to tani, ciemny zoom, czyli ogromny kompromis jak na szkło do sportu. Na szczęście ma przyzwoity AF i dobre właściwości optyczne, więc rzeczywiście jest najlepszą propozycją dla tych, którzy chcą jak najmniej wydać. 500 zł na te cele to kwota absurdalnie niska.
Jeżeli kolega spodziewał się, że pytając na forum kupi coś fajnego za grosze DO SPORTU to kolega - jak to mówi mój przyjaciel - szuka w dupie miodu.
Maluchem można się pościgać na podwórku, ale na rajdy WRC to nawet cud plamy nie zmyje. Chcesz usankcjonowania zakupu shitu i obiecania, że się nada? Nie dostaniesz czegoś takiego. Jak kupisz cudaka za 500 stów i zaczniesz tym robić zdjęcia to zrozumiesz dlaczego. A jak nie chcesz tego zrozumieć teraz to rób zdjęcia telefonem komórkowym. Na jedno wyjdzie. Choć może nie. Z komórki będą lepsze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14