Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 27 Maj, 2014
Nikon d3100 vs NEX-3n vs E-PM2
Autor Wiadomość
ermac 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   Nikon d3100 vs NEX-3n vs E-PM2

Witam. Mam pytanie - obecnie posiadam Nikona d3100 z obiektywem Nikkor 35 1.8 i zastanawiam się nad sprzedażą tego zestawu i kupnie jednego z ww. bezlusterkowców. Lustrzanki chce się pozbyć ponieważ jest dla mnie za duża i coraz częściej zostawiam ją w domu ze względu na gabaryty.

Moje pytanie brzmi czy warto dokonać takiej zamiany (zaznaczę tu od razu, że nie potrzebuje szybkiego AF a brak wizjera jakoś przeżyje).

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   

Panasonic G5, GX1 (bez wizjera)...
poza tym, ile kasy chcesz przeznaczyć i jakie szkła - stałki, tanie zoomy?

ermac 
Nowy

1700zł, na dzień dobry wystarczy mi kit. Docelowo chciałbym jakaś stałkę ok 50mm + jakiś tani zoom (ale to na razie plany na przyszłość)

muzyk 

Luknij ewentualnie na G5. Jest z wizjerem (do GX1 trzeba dokupić w razie "W"), bdb uważam - może nie tak dobrym jak VF4 Olympusa, ale daje radę.
Poza tym, ma bardzo fajną guzikologię i fajny uchwyt.

Jak chcesz zaś mniejszy aparat, to GX1 bez wizjera byłby akuratny.

RB 

Olympus E-PL5.

ermac 
Nowy

A mam jeszcze jedno pytanie - czy taki bezlusterkowiec jest będzie robił równie ostre zdjęcia co Nikon i czy w przypadku portretów będzie tak samo ładnie rozmywał tło (oczywiście w przypadku założenie jakiejś fajnej jasnej stałki). Pytanie może głupie (choć mówią, że takich podobno nie ma :mrgreen: ), ale dla drugiego użytkownika aparatu (czyt. żona) jest to najistotniejsze - ostrość + ładne rozmycie :roll:

muzyk 

Zależy od obiektywu, igniskowej, odległości tła od fotografowanej osoby i jasności obiektywu. Ogólnie rzecz biorąc im jaśniej, tym lepiej.
Do dość ciasnych portretów w systemie m43 poleciłbym 45 1.8 a do ciasnych, budżetową Sigmę 60 2.8 DN.

RB 

ermac napisał/a:
A mam jeszcze jedno pytanie - czy taki bezlusterkowiec jest będzie robił równie ostre zdjęcia co Nikon

Tak. Są w stanie. Zależnie od obiektywu, oczywiście.

ermac napisał/a:
i czy w przypadku portretów będzie tak samo ładnie rozmywał tło (oczywiście w przypadku założenie jakiejś fajnej jasnej stałki).

NEX - tak z analogicznymi obiektywami zrobi tło tak jak w Nikonie, Olympus i Panasonic generalnie niekoniecznie. Oczywiście, wszystko zalezy od obiektywu.
IMO najlepiej popatrz na zdjęcia robione na optyczne.pl z okazji testów obiektywów.
Przyjrzyj się jakie tło daje np.25/1.4 Panasonika/Leiki (2200 PLN), 20/1.7 Panasonika (1600 PLN), 25/1.8 Olympusa (1600 PLN) lub jeszcze ew. 19/2.8 Sigmy (700 PLN), które są dość bliskimi odpowiednikami Twojej 35mm w sensie produkowanego kadru w systemie mikro 4/3. Jak Ci tło odpowiada, to OK.
Popatrz też na 45/1.8 (1050 PLN) i 60/2.8 (700 PLN) za radą muzyka. Tyle, ze te dwa to niezbyt uniwersalne obiektywy...

muzyk 

RB napisał/a:
Tyle, ze te dwa to niezbyt uniwersalne obiektywy...

Racja, aczkolwiek w dalszej perspektywie warto mieć, zwłaszcza 45 1.8.
Uniwersalną stałką byłby Panasonic 20 1.7 I lub II (ten sam obiektyw, inny design), który da pole widzenia obiektywu 40 mm dla pełnej klatki.

ermac 
Nowy

Wysłany: Czw 08 Maj, 2014   

A powiedzcie mi jeszcze jak z jakością JPG czy przypuśćmy taki e-pl5 będzie trzaskał lepsze zdjęcia od d3100 ?

RB 

wejdź tutaj:
http://www.dpreview.com/reviews/olympus-e-pm2/6
(E-PM2 robi praktycznie takie same fotki jak e-pl5) i porównaj sobie z takimi aparatami z jakimi chcesz. Samemu. Pod swój gust.
Podobnie mozesz zrobić na:
http://www.optyczne.pl/21...brazu_JPEG.html

ermac 
Nowy

Byłem na dpreview :mrgreen: i robiłem sobie porównania wg. którego np. e-pm2 był wg. ich oceny ogólnej o 10% lepszy od d3100.

Zaciekawił mnie dziś też Sony A5000, ale póki co nie ma za dużo testów tego cuda :roll:

RB 

ermac napisał/a:
Byłem na dpreview :mrgreen: i robiłem sobie porównania wg. którego np. e-pm2 był wg. ich oceny ogólnej o 10% lepszy od d3100.

To jakieś kompletne nieporozumienie... nie chodziło mi o to byś przeczytał co oni na końcu wycenili w tej czy innej skali i wg jakiś tam swoich ogólnych kryteriów, tylko abyś popatrzył na fotki testowe zrobione tymi aparatami i samodzielnie ocenił, które Tobie się bardziej podobają... Przecież zapytałeś wyraźnie, który wytworzy lepsze jotpegi. Lepsze, to chyba te które się Tobie bardziej podobają? Czy też uważasz że zadowolisz się tym, ze Ci powiedzą, ze to akurat właśnie te są lepsze...
A swoją droga jak Ty te jakieś procenty wyliczyłeś...

To Ty będziesz użytkował aparat czy oni? Nieśmiało myśłałem, ze Ty masz być zadowolony ze zdjeć, a na razie to chcesz być zadowolony ze świadomości mania lepsiejszego aparatu.

ermac 
Nowy

RB masz absolutną rację :oops: Przyznam się bez bicia, że chyba chciałem usłyszeć jednoznaczną opinie, że tanie lustra są gorsze od bezlusterkowców (co pewnie wywołałoby żywiołową dyskusję). Więc jeszcze raz, dzięki za kubeł zimnej wody na opamiętanie :mrgreen:

Zadowolony chce być ze świadomości posiadania lekszejszego aparata.

A wracając do tematu to obrazki najbardziej podobały mi się z olków epm2/epl5 i chyba na nie się zdecyduje, aczkolwiek trzeba ruszyć szanowne 4 litery i zobaczyć jak to w łapie leży, jak obsługa itd...

muzyk 

Wysłany: Pią 09 Maj, 2014   

ermac napisał/a:
aczkolwiek trzeba ruszyć szanowne 4 litery i zobaczyć jak to w łapie leży, jak obsługa itd...

Może napatoczy się G5 - to też wypróbuj. :idea:

Odpowiedz do tematu