Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie klasyczne porro 8 x 32 ?
Autor Wiadomość
goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 10 Maj, 2014   

Owszem, jest do kupienia, Nikon Polska ma ją w magazynie. Ale - nazwijmy to po imieniu - jest ona oferowana w mało promocyjnej cenie....
Też chciałbym ją mieć

Reklama

Jurek599 
Początkujący

Wysłany: Sob 10 Maj, 2014   

Willy napisał/a:
No i stało się.

Zamówiłem EII 8 x 30 z dostawą na początek czerwca (jak wpłynie kasa na konto :wink: ).

:grin:

No i stało się.
Zamówiłem E II 8 x 30 z płatnoscią na pojutrze i dostawą natychmiastową po zaksięgowaniu mojej wpłaty.

Willy 
Bywalec

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

Trafiła się okazja, więc EII wpadła w moje ręce już dziś.
Niestety nie mogłem się nią zbyt długo cieszyć - cały dzień dużo zajęć, a EII 8 x 30 do nocnych sprzetów nie należy.

Bardzo mi się podoba jej design. Mała zgrabna dobrze leży w ręku. Śliczna. Bardzo lekka, wynika to chyba z tego, że zastosowano szkło bezołowiowe :mrgreen:

Baaaardzo duża przyjemność obserwacji, szerokie pole, ładnie oddaje kolory, szybko ostrzy, ostrzy całkiem blisko. Wygodne dla mnie muszle okularowe.

Jak na razie jestem zachwycony.

Jutro zabawy ciąg dalszy :grin:

I chciałbym popełnić publiczne oświadczenie: do grudnia 2014 nie kupuję żadnych lornetek.

wojtek.w. 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

No nie wiem...nie zachwycał bym się ta lornetką na amen,mam ją 4 lata..trochę jest nieporządna w warunkach slabego oświetlenia i to pole jedak jest trochę napompowane.
Ale ogólnie da się ją kochać..:)

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 16 Maj, 2014   

Willy a gdzie zamawiałeś nikona jeśli wolno spytać a z tym oświadczeniem nie przesadzaj... :lol:

Willy 
Bywalec

Wysłany: Pon 19 Maj, 2014   

Cytat:

No i stało się.
Zamówiłem E II 8 x 30 z płatnoscią na pojutrze i dostawą natychmiastową po zaksięgowaniu mojej wpłaty.

Jurek, co tam zaniemówiłeś jak dostałeś EII do łapek? :mrgreen:

Napisz jak pierwsze wrażenia.

Jurek599 
Początkujący

Wysłany: Wto 20 Maj, 2014   

Zakończę pewną procedurę i zaraz opiszę moje wrazenia.

[ Dodano: Pią 23 Maj, 2014 15:11 ]
Willy napisał/a:
Cytat:

No i stało się.

Jurek, co tam zaniemówiłeś jak dostałeś EII do łapek? :mrgreen:

Napisz jak pierwsze wrażenia.

A więc jest tak, że już Jej Wysokości EII nie mam. Przyszła i wieczorem łapki mi drżały z emocji (co w moim zawodzie nie jest akceptowalne). Wieczór był tylko dla Niej - ale mało było widać. Natomiast o poranku, gdy słońce odsłoniło wszystkie jej możliwości i ukazało ją w całej okazałości, pojawiły się moje wątpliwości.
Po pierwsze ostrość do brzegu pola widzenia, jasność, wyrazistość, 3D, kolory - wywołują zachwyt. Precyzja "wyostrzania" też. Pewnymi wadami dla mnie były natomiast jej szerokość oraz nieergonomiczność - nie mogłem trafić na centralne pokrętło ostrości, a tam gdzie palce intuicyjnie go szukały (po Ex'ie) pokrętła nie było. To wszystko jednak tylko subiektywne odczucia. Obiektywnie w prawym obiektywie po wewnętrznej stronie soczewki znalazłem "coś". To coś było białawe, opalizowało i mniej lub bardziej było widoczne pod różnymi kątami patrzenia. Miało kształt nerkowaty - obły, nie ruszało się, trzęsąc lornetką nie zmieniało położenia. Nastrój ekstazy uleciał.
Zasięgnąłem opinii na Forum u Specjalisty przez prw. Wyglądało na odprysk soczewki!

[/URL[/img]

Pojechałem do Serwisu Nikona na Łopuszańskiej w Warszawie. Oglądali i zaproponowali, że w ramach gwarancji usuną to "coś" i to zarówno z prawego obiektywu jak i dwa czarne kłaczki z wnętrza lewego obiektywu! Te dwa nowe zobaczyłem dopiero jak mi je pokazali w serwisie.

Opcje były dwie: serwis (bardzo mili i kompetentni ludzie) i prawdopodobny sukces z usuwaniem kłaczków i tego "czegoś" lub odstąpienie od umowy zakupu i zwrot lornetki. Szybka decyzja - zwracam lornetkę. Dzisiaj otrzymałem przelew na konto.

Dylemat co kupić pozostaje. W meczu na jakość lornetki kontra Jurek wynik jest 2 : 0 dla lornetek (Steiner Wildlife - zwrot, E II - zwrot).
Pisząc te słowa mam nadzieję na udany mariaż z Monarchem 7. Dam znać.[URL=http://www.fotosik.p...r="0" alt="" />[/URL]

[ Dodano: Nie 25 Maj, 2014 21:24 ]

Willy 
Bywalec

Wysłany: Pon 26 Maj, 2014   

Jurek, dopiero przed chwilą przeczytałem Twój post.

I rzuciłem się do szuflady obejrzeć moją EII. Ale wygląda pieknie, żadnych odprysków, zabrudzeń, czy innych tego typu. Widzę przez obiektyw biała "nerkę", ale to musi być ten biały klej o którym Arek pisał w teście lornetki. Wszystko jest OK.

I zdecydowanie jak się wybieram gdzieś i nie pada, to zabieram EII. Super optycznie, przy okazji kompaktowo i lekko.

Musiałeś po prostu trafić na taki egzemplarz. Ja tam był brał jeszcze jedną EII, bez odprysku tym razem.

widoczek 
Optyczny

Jurek599, proszę popraw zdjęcia bo się nie wyświetlają oprócz jednego, które i tak jest tak małe, że nic nie widać.

bzymm 
Początkujący
bzymm

A można było wybrać z pośród 3 10x35 osobiście i nie było by problemu :)

A poważnie, to rzadki temat w 10x35.

Powodzenia.

goornik 
Optyczny

Ale tu na zdjęciu jest 8x30 a nie 10x35. Popatrz uważnie....

bzymm 
Początkujący
bzymm

Wysłany: Wto 27 Maj, 2014   

Marczello

nie masz wiedzy w temacie :)

goornik 
Optyczny

Wysłany: Wto 27 Maj, 2014   

A, to przepraszam

Jurek599 
Początkujący

Wysłany: Sro 28 Maj, 2014   

Podpowiedzcie Proszę jak zamieścić "duże" zdjęcie. Kilka razy próbowałem przez fotosik ale zawsze wkleja się takie maleństwo. W jakim poście jest instrukcja? Szukałem ale nie znalazłem.

Właśnie przyszla przesyłka z Monarchem 7. Wow! Ale jest niewielki. Wejdzie w każdą kieszeń. Tylko te osłony okularów są jakby z większego brata. Leciutki! No i muszę się nauczyć trzymać taką dachówkę. Dłonie same to układają się do Porro. :lol:

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 29 Maj, 2014   

albo jako zalacznik albo kod html (klikasz url i wstawiasz link)

Odpowiedz do tematu