Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Owszem, jest do kupienia, Nikon Polska ma ją w magazynie. Ale - nazwijmy to po imieniu - jest ona oferowana w mało promocyjnej cenie....
Też chciałbym ją mieć
Trafiła się okazja, więc EII wpadła w moje ręce już dziś.
Niestety nie mogłem się nią zbyt długo cieszyć - cały dzień dużo zajęć, a EII 8 x 30 do nocnych sprzetów nie należy.
Bardzo mi się podoba jej design. Mała zgrabna dobrze leży w ręku. Śliczna. Bardzo lekka, wynika to chyba z tego, że zastosowano szkło bezołowiowe
Baaaardzo duża przyjemność obserwacji, szerokie pole, ładnie oddaje kolory, szybko ostrzy, ostrzy całkiem blisko. Wygodne dla mnie muszle okularowe.
Jak na razie jestem zachwycony.
Jutro zabawy ciąg dalszy
I chciałbym popełnić publiczne oświadczenie: do grudnia 2014 nie kupuję żadnych lornetek.
No nie wiem...nie zachwycał bym się ta lornetką na amen,mam ją 4 lata..trochę jest nieporządna w warunkach slabego oświetlenia i to pole jedak jest trochę napompowane.
Ale ogólnie da się ją kochać..:)
Zakończę pewną procedurę i zaraz opiszę moje wrazenia.
[ Dodano: Pią 23 Maj, 2014 15:11 ]
Willy napisał/a:
Cytat:
No i stało się.
Zamówiłem E II 8 x 30 z płatnoscią na pojutrze i dostawą natychmiastową po zaksięgowaniu mojej wpłaty.
Jurek, co tam zaniemówiłeś jak dostałeś EII do łapek?
Napisz jak pierwsze wrażenia.
A więc jest tak, że już Jej Wysokości EII nie mam. Przyszła i wieczorem łapki mi drżały z emocji (co w moim zawodzie nie jest akceptowalne). Wieczór był tylko dla Niej - ale mało było widać. Natomiast o poranku, gdy słońce odsłoniło wszystkie jej możliwości i ukazało ją w całej okazałości, pojawiły się moje wątpliwości.
Po pierwsze ostrość do brzegu pola widzenia, jasność, wyrazistość, 3D, kolory - wywołują zachwyt. Precyzja "wyostrzania" też. Pewnymi wadami dla mnie były natomiast jej szerokość oraz nieergonomiczność - nie mogłem trafić na centralne pokrętło ostrości, a tam gdzie palce intuicyjnie go szukały (po Ex'ie) pokrętła nie było. To wszystko jednak tylko subiektywne odczucia. Obiektywnie w prawym obiektywie po wewnętrznej stronie soczewki znalazłem "coś". To coś było białawe, opalizowało i mniej lub bardziej było widoczne pod różnymi kątami patrzenia. Miało kształt nerkowaty - obły, nie ruszało się, trzęsąc lornetką nie zmieniało położenia. Nastrój ekstazy uleciał.
Zasięgnąłem opinii na Forum u Specjalisty przez prw. Wyglądało na odprysk soczewki!
[/URL[/img]
Pojechałem do Serwisu Nikona na Łopuszańskiej w Warszawie. Oglądali i zaproponowali, że w ramach gwarancji usuną to "coś" i to zarówno z prawego obiektywu jak i dwa czarne kłaczki z wnętrza lewego obiektywu! Te dwa nowe zobaczyłem dopiero jak mi je pokazali w serwisie.
Opcje były dwie: serwis (bardzo mili i kompetentni ludzie) i prawdopodobny sukces z usuwaniem kłaczków i tego "czegoś" lub odstąpienie od umowy zakupu i zwrot lornetki. Szybka decyzja - zwracam lornetkę. Dzisiaj otrzymałem przelew na konto.
Dylemat co kupić pozostaje. W meczu na jakość lornetki kontra Jurek wynik jest 2 : 0 dla lornetek (Steiner Wildlife - zwrot, E II - zwrot).
Pisząc te słowa mam nadzieję na udany mariaż z Monarchem 7. Dam znać.[URL=http://www.fotosik.p...r="0" alt="" />[/URL]
Jurek, dopiero przed chwilą przeczytałem Twój post.
I rzuciłem się do szuflady obejrzeć moją EII. Ale wygląda pieknie, żadnych odprysków, zabrudzeń, czy innych tego typu. Widzę przez obiektyw biała "nerkę", ale to musi być ten biały klej o którym Arek pisał w teście lornetki. Wszystko jest OK.
I zdecydowanie jak się wybieram gdzieś i nie pada, to zabieram EII. Super optycznie, przy okazji kompaktowo i lekko.
Musiałeś po prostu trafić na taki egzemplarz. Ja tam był brał jeszcze jedną EII, bez odprysku tym razem.
Podpowiedzcie Proszę jak zamieścić "duże" zdjęcie. Kilka razy próbowałem przez fotosik ale zawsze wkleja się takie maleństwo. W jakim poście jest instrukcja? Szukałem ale nie znalazłem.
Właśnie przyszla przesyłka z Monarchem 7. Wow! Ale jest niewielki. Wejdzie w każdą kieszeń. Tylko te osłony okularów są jakby z większego brata. Leciutki! No i muszę się nauczyć trzymać taką dachówkę. Dłonie same to układają się do Porro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,81 sekundy. Zapytań do SQL: 14