Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki za rady choć przykro mi trochę, że powstały tu jakieś kłótnie;)
Podsumowując...jestem w zasadzie zdecydowana na Tamrona 70-200/2.8 bo jednak dużo opinii pozytywnym o nim czytałam...a jest to w zasadzie jedyna chyba całkiem niezła i dostępna dla mnie opcja. Tylko zagwozdka...K-30/K-50 czy K-5II/K-5IIs?
laciata, poczytałaś troszkę o co chodzi z tą morą?
Ja ci nie odradzam K5IIs, to bardzo przyzwoity korpus, tylko dobrze by było jakbyś świadomie podjęła decyzję.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 09 Maj, 2014
laciata napisał/a:
Moja Sigma choć wiele jej zawdzięczam, jest trochę ciężkawa jeśli chodzi o szybkość AF i trafność i czasem jest to bardzo irytujące, kiedy koń już dawno przebiegł a ona nadal ostrzy
Marto - Pentax dość sporo zmienił w AF , więc po k100 powinno znacznie się poprawić nawet na k-30. Uwagi o zakupie jaśniejszego tele typu Tamron 70-200/2,8 czy podobnej sigmy, albo 50-135/2,8 czy S 50-150/2,8 - zależnie od potrzeb - jak najbardziej słuszne. K-5 II/s ma jeszcze lepszy AF . Ale oczywiście najpierw wybrałbym się na studencką z obiektywem i starym aparatem, żeby porównać i sprawdzić co ci bardziej podejdzie. Może rzeczywiście wystarczy k-30?
[ Dodano: Pią 09 Maj, 2014 08:34 ]
laciata napisał/a:
przykro mi trochę, że powstały tu jakieś kłótnie
Co do mory w K-5IIs - to w Lr jest od tego suwaczek... Jeśli się w ogóle zdarzy.
[ Dodano: Pią 09 Maj, 2014 08:47 ]
P.S. A przy okazji - gdzie w Krakowie można takiego wytarzanego luzaka "złapać"? Dawno w Chełmie nie byłem - ale pewnie nie było by po co - bo jak słyszałem AKJ i KKJ się gdzieś wyprowadziły a teren zabudowano.
Ostatecznie postawiłam na K-30, muszę się jeszcze trochę dokształcić i myślę, że to będzie dobry wybór. Natomiast duże wątpliwości mam co do obiektywu - kupić nowego Tamrona (70-200/2.8) u którego boję się wolnego AF i głośności, przy zwierzętach to czasem może przeszkadzać oraz słabej jakości wykonania (to tylko moje wnioski po przeczytaniu wielu opinii) czy Sigmę o tych samych parametrach, którą mam szansę nabyć w cenie 2800zł praktycznie nieużywaną (Tamron 2500zł nowy), która wydaje się być lepiej wykonana i bardziej pewna? Ale czy nie kosztem ostrości...
AndrzejM.Makuch, w Chełmie koników nie ma od paru lat, ja jeżdżę to tu to tam, mam wielu znajomych koniarzy stąd też zdjęcia z wielu stadnin:)
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Maj, 2014
laciata napisał/a:
czy Sigmę o tych samych parametrach, którą mam szansę nabyć w cenie 2800zł praktycznie nieużywaną (Tamron 2500zł nowy), która wydaje się być lepiej wykonana i bardziej pewna? Ale czy nie kosztem ostrości...
Jeżeli kupujesz obiektyw po gwarancji to kalibracja będzie odpłatna, oczywiście o ile będzie potrzebna.
Tamron ma rzeczywiście gorszy af od sigmy, jest odrobine ostrzejszy ale jego zaletą będzie to że będzie nowy na 5 letniej gwarancji i tu kalibracja jeżeli oczywiście będzie potrzebna, będzie w ramach serwisu gwarancyjnego. Niestety sama musisz podjąć decyzję, no chyba że będziesz miała możliwość sprawdzenia ze swoim body czy ta sigma nie będzie miała kłopotów z trafieniem w punkt.
Mam nowe pytanie, nadszedł czas na zakup czegoś mniej tele, myślałam o czymś portretowo-codziennym bo nie zawsze mogę odejść od zwierzaka tyle żeby zrobić foto za pomocą teleobiektywu no i ogólnie mam tylko kit Pentaxa 18-55 poza tele;)
Pozycja 2 czyli obiektyw Nikona nie będzie pasować do Pentaxa. Co najwyżej przez adapter w trybie manualnym to znaczy zupełnie bez AF.
Ale można jeszcze nie tak drogo (ok 1100 zł) dostać starszy obiektyw FA 1.4/50, w którym nie narzekano na AF. Wreszcie za dwukrotnie większą sumę można dostać DA 1.4/55 z własnym napędem.
Dłuższe obiektywy mają zwykle nieco mniejszą jasność. Dobrą opinią cieszył się dobrze rysujący Tamron 90/2.8, który jednocześnie był jednym z najlepszych obiektywów do makrofotografii - do dostania za 1600 zł.
W podobnej cenie możesz jeszcze zastanawiać się nad zoomem Tamron AF SP 28-75mm F2.8 - to jakby wydłużona wersja niezłego Tamrona 17-55/2.8.
laciata, chyba nie K-30 a K-50 (nastepca) bo K-30 juz ciezko dostac
K-50 -> http://fotozakupy.pl/lust...ge1,s-price-asc
czytalas cos na pentax.org.pl i opiniach uzytkownikow?
od 50-200 ciut szybszy a na pewno ostrzejszy jest 55-300 (jest jeszcze wersja poprawiona HD), natomiast jest jeszcze uzywka FA 80-320 - tani a polecany -na pewno zjada sigmy i tamrony 70-300 na śniadanie jest takze F 70-210
Druga sprawa nie czytaj testow na optycznych tylko lepiej bezposrednio na forum co sadza uzytkownicy - to tak na przyszlosc
Jezeli chodzi o tansze 50mm - to mi osobiscie najbardziej podoba sie obrazek z Pentax-FA 50mm F1.7
Druga sprawa nie czytaj testow na optycznych tylko lepiej bezposrednio na forum co sadza uzytkownicy
Pentalibowie? Oni zawsze będą zachwyceni. Tak jak niektórzy użytkownicy Canona (L to L) itd. Warto posłuchać niezależnych opinii, szczególnie od osób, które użytkowały więcej niż jeden system.
Lucas1981r, temat zakupu samego body i tele był w zeszłym roku i owszem, posiadam K-30 i do niego Tamrona AF 70-200mm F/2.8. A teraz pytałam właśnie o coś bardziej codziennego i portretowego bo póki co skupiałam się zawsze na tele, a o innych obiektywach wiem mniej, które są lepsze, a które nie;) Popatrzę sobie jeszcze i ewentualnie dopytam o konkrety;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10