Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka - 1000-1200zł?
Autor Wiadomość
lolobolo 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Maj, 2014   Pierwsza lustrzanka - 1000-1200zł?

Witam chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę, od razu piszę, że dokładnie zastanowiłem się, że chcę lustrzankę, czytałem dużo poradników na temat ich obsługi, budowy.

Znalazłem lustrzankę canon 1100d + 18-55mm ten tzw kitowy.

Czytałem kilka poradników na temat jaką wybrać lustrzankę i polecali pentaxa i canona ze względu na tanie obiektywy które pasują bez problemu i są dostępne różne modele.
Mówili tam też, że odradzają nikona ze względu na drogie obiektywy które w większości nie pasują w zależności od aparatu.

Dla mnie firma obojętna, aparatem będę robić zdjęcia, a nie chwalił się przy innych.

Aha i mam pytanie czy do tej ceny znajdzie się dobra lustrzanka z tzw ekranem pomocniczym na którym są informacje ISO itp? Czy taki "bajer" jest przydatny czy nie? Napiszcie swoje opinie.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 25 Maj, 2014   Re: Pierwsza lustrzanka - 1000-1200zł?

lolobolo napisał/a:
Czytałem kilka poradników na temat jaką wybrać lustrzankę i polecali pentaxa i canona ze względu na tanie obiektywy które pasują bez problemu i są dostępne różne modele.
Mówili tam też, że odradzają nikona ze względu na drogie obiektywy które w większości nie pasują w zależności od aparatu.

:zalamany:
takie uogolnienia to robia wiecej szkody niz pozytku. ponadto, w sytuacji, w ktorej szukasz jakiegos taniego korpusu z 18-55, to w ogole nie wnosza nic do tematu

lolobolo 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Maj, 2014   

To na jaki model zwrócić uwagę? Ten Canon 1100D? Wiadomo, że na początek bedzie body + ten obiektyw kitowy, potem za jakiś czas dokupię sobie jakiś.

@moronica, no tak "doradzali" w poradnikach, więc wolałem jeszcze się upewnić na jakimś forum.

krisv740
[Usunięty]

lolobolo, skoro i tak będziesz szukał używanego aparatu ja wolałbym osobiście skierować się w stronę, może i starszej ale zdecydowanie lepszej lustrzanki 30d canona.
zyskasz jakość wykonania, lepszą serię i obawiam się af, lepszy wizjer, górny wyświetlacz monochrom , niestety starszą matrycą. myślę, że jednak na początek byłby to zdecydowanie lepszy wybór w tym systemie.
tu masz przykład w dobrym stanie: http://allegro.pl/canon-3...4270830034.html

do tego na początek jakieś szkło w zależności co lubisz... lub coś uniwersalnego i masz aparat na rok nauki jak znalazł (lub dużo dłużej....)

mozer 
bo Pentax

Za 1200 to lepiej pójść w 40D.

krisv740
[Usunięty]

mozer, a ja 30d + jedną stałkę - choćby 50/1.8

mozer 
bo Pentax

krisv740, 1200 powinno wystarczyć na 40D+50.

krisv740
[Usunięty]

mozer, pewnie tak...
ale zaczynając (a jeszcze pamiętam jak to było z canonem) wolałbym dwa szkła (może jeszcze jakiś manuala C/Y) coś uniwersalnego i właśnie 50mm.
biorę pod uwagę że jednak "pytek" nie wie co dokładnie chce/potrzebuje , jedno szkło jednak w początkowym okresie lekko zubaża...

lolobolo 
Nowy

No podane przez was aparaty są super, te 30/40d na + że mają ten dodatkowy pomocniczy wyświetlacz u góry co według mnie jest ułatwieniem obsługi (ale o to się nie martwię :) ).

Sorki, ale nie dopisałem u góry, że chciałbym, aby lustrzanka nagrywała filmy.

A jak wypada np canon 40D vs 1100D?

Gdy szukałem lustrzanki to trafiłem na tego 1100d w rtv euro agd za 1250zl nówka, z gwarancją itp, na allegro podobne ceny, wiadomo nie muszę już jej mieć teraz zawsze można poczekać na jakąś okazję na allegro.

mozer 
bo Pentax

lolobolo napisał/a:
A jak wypada np canon 40D vs 1100D?

To jest przepaść. Zupełnie inna klasa sprzętu. Ale jak chcesz filmy to nie masz za bardzo wyboru w tej cenie...

muzyk 

Wysłany: Pon 26 Maj, 2014   

30d, ba... nawet 20d da radę.
Jeśli zaś trafi się w przynajmniej dobrym stanie 40d- warto.
Przerabiałem 30d, mam jeszcze 40d.
Może to śmieszne, ale 30d mi bardziej przypadł do gustu niż 40d.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

muzyk, a czytałeś, że wybierana lustrzanka ma nagrywać filmy :razz:

muzyk 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
a czytałeś, że wybierana lustrzanka ma nagrywać filmy :razz:

tak...
czytałeś co inni proponowali?

Poza tym, za 1200 zł to może lepiej kompakt z full hade? :roll:

lolobolo 
Nowy

Poprzeglądałem różne canony i według mnie Canon eos 500D chyba będzie dla mnie odpowiedni - nagrywa filmy w full hd (wystarczy mi same hd) i według specyfikacji jest lepszy od 1100d, używkę można dostać do 1200 na allegro (body z kitem).
Co o nim uważacie?

Tylko kupując akurat tego 500d, nie da rady już kupić nówki, ani z gwarancją...

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
To jest przepaść. Zupełnie inna klasa sprzętu.

Tak, tylko to jest przepaść w obie strony. Bo 30D owszem wyższa klasa, ale to jest naprawdę prehistoria w lustrzankowym świecie. Dla kogoś początkującego, kto chce sobie kupić swój pierwszy, nowy, pachnący… :) Poniżej 40D bym nie schodził. A dla początkującego nowszy aparat z 18-55 moim zdaniem jednak lepiej się nada, niż stary korpus z wyższej półki z plastikowym 50/1.8.

Odpowiedz do tematu