Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 25 Maj, 2014 Pierwsza lustrzanka - 1000-1200zł?
Witam chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę, od razu piszę, że dokładnie zastanowiłem się, że chcę lustrzankę, czytałem dużo poradników na temat ich obsługi, budowy.
Znalazłem lustrzankę canon 1100d + 18-55mm ten tzw kitowy.
Czytałem kilka poradników na temat jaką wybrać lustrzankę i polecali pentaxa i canona ze względu na tanie obiektywy które pasują bez problemu i są dostępne różne modele.
Mówili tam też, że odradzają nikona ze względu na drogie obiektywy które w większości nie pasują w zależności od aparatu.
Dla mnie firma obojętna, aparatem będę robić zdjęcia, a nie chwalił się przy innych.
Aha i mam pytanie czy do tej ceny znajdzie się dobra lustrzanka z tzw ekranem pomocniczym na którym są informacje ISO itp? Czy taki "bajer" jest przydatny czy nie? Napiszcie swoje opinie.
Wysłany: Nie 25 Maj, 2014 Re: Pierwsza lustrzanka - 1000-1200zł?
lolobolo napisał/a:
Czytałem kilka poradników na temat jaką wybrać lustrzankę i polecali pentaxa i canona ze względu na tanie obiektywy które pasują bez problemu i są dostępne różne modele.
Mówili tam też, że odradzają nikona ze względu na drogie obiektywy które w większości nie pasują w zależności od aparatu.
takie uogolnienia to robia wiecej szkody niz pozytku. ponadto, w sytuacji, w ktorej szukasz jakiegos taniego korpusu z 18-55, to w ogole nie wnosza nic do tematu
To na jaki model zwrócić uwagę? Ten Canon 1100D? Wiadomo, że na początek bedzie body + ten obiektyw kitowy, potem za jakiś czas dokupię sobie jakiś.
@moronica, no tak "doradzali" w poradnikach, więc wolałem jeszcze się upewnić na jakimś forum.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 25 Maj, 2014
lolobolo, skoro i tak będziesz szukał używanego aparatu ja wolałbym osobiście skierować się w stronę, może i starszej ale zdecydowanie lepszej lustrzanki 30d canona.
zyskasz jakość wykonania, lepszą serię i obawiam się af, lepszy wizjer, górny wyświetlacz monochrom , niestety starszą matrycą. myślę, że jednak na początek byłby to zdecydowanie lepszy wybór w tym systemie.
tu masz przykład w dobrym stanie: http://allegro.pl/canon-3...4270830034.html
do tego na początek jakieś szkło w zależności co lubisz... lub coś uniwersalnego i masz aparat na rok nauki jak znalazł (lub dużo dłużej....)
mozer, pewnie tak...
ale zaczynając (a jeszcze pamiętam jak to było z canonem) wolałbym dwa szkła (może jeszcze jakiś manuala C/Y) coś uniwersalnego i właśnie 50mm.
biorę pod uwagę że jednak "pytek" nie wie co dokładnie chce/potrzebuje , jedno szkło jednak w początkowym okresie lekko zubaża...
No podane przez was aparaty są super, te 30/40d na + że mają ten dodatkowy pomocniczy wyświetlacz u góry co według mnie jest ułatwieniem obsługi (ale o to się nie martwię ).
Sorki, ale nie dopisałem u góry, że chciałbym, aby lustrzanka nagrywała filmy.
A jak wypada np canon 40D vs 1100D?
Gdy szukałem lustrzanki to trafiłem na tego 1100d w rtv euro agd za 1250zl nówka, z gwarancją itp, na allegro podobne ceny, wiadomo nie muszę już jej mieć teraz zawsze można poczekać na jakąś okazję na allegro.
30d, ba... nawet 20d da radę.
Jeśli zaś trafi się w przynajmniej dobrym stanie 40d- warto.
Przerabiałem 30d, mam jeszcze 40d.
Może to śmieszne, ale 30d mi bardziej przypadł do gustu niż 40d.
Poprzeglądałem różne canony i według mnie Canon eos 500D chyba będzie dla mnie odpowiedni - nagrywa filmy w full hd (wystarczy mi same hd) i według specyfikacji jest lepszy od 1100d, używkę można dostać do 1200 na allegro (body z kitem).
Co o nim uważacie?
Tylko kupując akurat tego 500d, nie da rady już kupić nówki, ani z gwarancją...
Tak, tylko to jest przepaść w obie strony. Bo 30D owszem wyższa klasa, ale to jest naprawdę prehistoria w lustrzankowym świecie. Dla kogoś początkującego, kto chce sobie kupić swój pierwszy, nowy, pachnący… :) Poniżej 40D bym nie schodził. A dla początkującego nowszy aparat z 18-55 moim zdaniem jednak lepiej się nada, niż stary korpus z wyższej półki z plastikowym 50/1.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9