Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miałem na myśli troszkę inny test, ale też drukowany.
O ten filtr pytam, bo jak dotąd filtrów nie używałem i nie wiem czy traktować go jako atut czy nie. To nie jest UV, tylko zwykły ochronny. Jak kupowałem 70-200 f/4 to razem z nim była Hoya HMC 81B. Od razu zdjąłem i od tego czasu leży. Może ktoś wie co to za filtr? (tak przy okazji).
Jakie kupować - tarczę do sprawdzania AF można sobie wyciąć z kawałka kartki.
Cóż... działać!
mozer napisał/a:
Test z bateryjkami jest imho zbyt mało precyzyjny - owszem, większe BF/FF złapie, ale niuansów możesz nie zauważyć.
Zgadza się, niemniej...
masz dość wyraźny pogląd na stan rzeczy.
Jeśli AF jest ok, pokaże napisy na bateryjkach odpowiednio jeśli nie - wywoła podejrzenia.
apb napisał/a:
O jakich paluszkach mówisz?
AA R6. np.
apb napisał/a:
pod kątem czyli leżące na płask i jeden koniec bardziej oddalony od aparatu, czy jeszcze inaczej?
no jak na płask?
ustawiasz na stole/ladzie/blacie jedna za drugą w jakiejś odległości.
Aparat na wysokości powierzchni na której stoją paluszki i celujesz na różnych ogniskowych.
Raz na pierwszą, drugą trzecią bateryjkę -
....0
...0
..0
aparat
apb [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Cze, 2014
muzyk napisał/a:
AA R6. np.
Słowem "paluszek" można nazwać kilka przedmiotów. I o to mi chodziło, nie o takie konkrety, które już sam sobie dam radę dobrać.
muzyk napisał/a:
ktoś ( ) mi polecał szybki test na AF z trzema paluszkami ustawionymi co np. 40 cm od siebie pod katem.
Jak dla mnie pod kątem oznacza bardziej coś takiego:
;
..;
....;
;
..;
....;
;
..;
....;
aparat
I ostrzenie po kolei w każdy. I na długości paluszka można określić BF/FF.
Apb
za bardo się OJP wczuwasz i kombinujesz coś z 9 bateriami (tak wynika z Twojego schematu), aby "sprawdzić coś więcej, niż stwierdzenie FF czy BF...
Ej...
Do takich niuansów masz np. Data Spyder.
P.S. I nie kumasz prostego schematu, który Ci zapodałem (to je złośliwość, a zwrócenie uwagi na zaistniały fakt).
Ostatnio zmieniony przez muzyk Wto 03 Cze, 2014, w całości zmieniany 2 razy
"sprawdzić coś więcej, niż stwierdzenie FF czy BF...
muzyk napisał/a:
I nie kumasz prostego schematu
Pierw zaproponowałeś sposób, napisałem jak zrozumiałem, Ty rozrysowałeś, a ja narysowałem jak zrozumiałem wcześniej. Więc w czym problem? "mi polecał szybki test na AF z trzema paluszkami ustawionymi co np. 40 cm od siebie pod katem." Nie jest to jednoznacznie napisane, jak widać można rozumieć to na więcej niż jeden sposób.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,95 sekundy. Zapytań do SQL: 19