Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie forumowiczów.
Zanim założyłem ten temat to dość mocno przeglądałem testy tym portalu, z początku mierzyłem nieco wyżej niż wymieniony w tytule tematu aparat.
miałem upatrzone już trzy modele:
- Olympus Stylus XZ-2
- Canon PowerShot G15
- Panasonic Lumix DMC-LX7
Niestety nagła awaria monitora znacznie uszczupliła mi budżet przeznaczony na aparat, w związku z czym target padł na aparaty "o półkę niższe".
Polecono mi właśnie Canon PowerShot SX270 HS.
Sam jestem laikiem jeśli chodzi o aparaty fotograficzne i nie jestem w stanie "ogarnąć" wszystkich parametrów podanych w TYM porównaniu.
Oczywiście jak już wcześniej wspomniałem mam świadomość, że PowerShot SX270 nie robi tak czystych zdjęć jak te trzy pozostałe, ale pytanie moje jest takie, czy w granicach 800-1000 zł można go uznać za najlepszy wybór ?
Zależy mi na nagrywaniu 1080p w 60fps (przy odpowiednim sofcie można już z tego zrobić w miarę wyglądający slow motion).
Bardzo proszę o pomoc w rozsądnym upłynnieniu gotówki
Wysłany: Sob 07 Cze, 2014 Re: Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ?
Endriu8709 napisał/a:
Oczywiście jak już wcześniej wspomniałem mam świadomość, że PowerShot SX270 nie robi tak czystych zdjęć jak te trzy pozostałe
Sam sobie odpowiedziałeś a czy dobry wybór do 1000zł moim zdaniem nie.
W biały dzień filmowanie ujdzie ale brak szczegółów,slow motion brzydki pixeloza a wieczorem filmowanie tragedia.
Rozumiem, jednak w obecnej sytuacji trochę kłuje w portfel fakt 2-krotnej przebitki cenowej względem SX270 HS.
Podczas zakupów z działu IT/Video na nic się nie napalam
Mimo to zauważyłem, że zamieszczone przez Ciebie próbki video, to nie pełne możliwości SX270 HS.
PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach
W DRUGIM FILMIE zwracasz uwagę na pikselozę. Ten film przedstawia efekt SLOW MOTION ze 120 kl/s wykonany bezpośrednio spod poziomu aparatu. Popatrz na specyfikację SX270 HS, tam pokazali przy jakiej rozdzielczości taka prędkość nagrywania jest do uzyskania - pikseloza musi być.
Według mnie nie ma sensu porównywać tych dwóch nieudolnie nakręconych filmów, do filmu nakręconego 2-krotnie droższym kompaktem i to jeszcze z wykorzystaniem zajebistego efektu tilt-shift.
Wspominając o tym, że zależy mi na slow motion bardziej brałem pod uwagę nakręcenie filmu w 1920x1080 60kl/s przy pomocy aparatu i późniejszą obróbkę na komputerze. Zdecydowanie lepszy efekt idzie uzyskać niż wtedy gdy wszystko z automatu robi aparat.
Udało mi się wyselekcjonować kolejny model do 1000 zł.
Olympus Stylus XZ-10 z jasnym obiektywem, zastanawiałem się jeszcze nad poruszeniem tematu Samsunga EX2F, ale w teście wyszło, że to nie do końca udana konstrukcja.
Czy Olympus XZ-10 będzie lepszym wyborem niż Canon PowerShot SX 270HS ?
Na temat filmowania nie będę się wypowiadał , bo to nie moja "działka" . Co do zdjęć oba aparaty dysponują podstawową matrycą . Generalnie zdjęcia z takich matryc bardzo szybko tracą na jakości wraz ze wzrostem czułości ISO , dlatego tak bardzo jest ważne by kompakt posiadał jak najaśniejszy obiektyw . Dzięki "jasnej" optyce aparat "może" zastosować niższe ISO , a my możemy cieszyć się lepszymi zdjęciami nie tylko w słoneczne dni . Tutaj odpowiedz nasuwa się sama - Olympus dysponuje obiektywem o parametrach f1,8-2,7 a Canon f3,5 - 6,8 . W praktyce jeżeli aparatem wykonamy zdjęcie przy przesłonie f2,7 i iso100 , to przy przesłonie f6,8 by utrzymać ten sam czas naświetlenia będziemy musieli podnieść iso na 500 . Oddzielnym tematem jest zakres zooma . Większa krotność zooma - większa uniwersalność . Tylko że ta uniwersalność ma swoją cenę - jakość , im większa krotność zooma tym większy kompromis jakości . Nie chcę przez to powiedzieć , że wszystkie mega zoomy są beee ... znam kilka przyzwoitych (przynajmniej na papierze ) Panasonic FZ200 , Fuji X S1 ,Olympus Stylus 1 i Sony RX10 (cena tego ostatniego bardziej powala niż jakość zdjęć) . Wracając do tematu 80 może 90 % zdjęć wykonasz tym Olympusem , sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak bardzo zależy ci na tych 10 - 20% . Ja już przerobiłem ten "temat" na trzech "super" zoomach , nawet do lustrzanki pierwszy obiektyw kupiłem taki "super" . Był to też pierwszy jaki sprzedałem ( gdy się okazało , że na wycieczki wolę wziąć kilka innych zamiast tego jednego ) . Moja rada : jak kompakt , to z jasną optyką . Jak tele , to jakieś dobre do .. lustrzanki .
Mimo to zauważyłem, że zamieszczone przez Ciebie próbki video, to nie pełne możliwości SX270 HS.
PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach
A czytałeś co napisałem : w biały dzień daje radę ale brakuje mu tej dokładności i nic z tym nie zrobisz,może być trochę lepiej w słoneczny dzień.Reszta bez zmian.
Endriu8709 napisał/a:
W DRUGIM FILMIE zwracasz uwagę na pikselozę. Ten film przedstawia efekt SLOW MOTION ze 120 kl/s wykonany bezpośrednio spod poziomu aparatu. Popatrz na specyfikację SX270 HS, tam pokazali przy jakiej rozdzielczości taka prędkość nagrywania jest do uzyskania - pikseloza musi być.
Według mnie nie ma sensu porównywać tych dwóch nieudolnie nakręconych filmów, do filmu nakręconego 2-krotnie droższym kompaktem i to jeszcze z wykorzystaniem zajebistego efektu tilt-shift.
Wspominając o tym, że zależy mi na slow motion bardziej brałem pod uwagę nakręcenie filmu w 1920x1080 60kl/s przy pomocy aparatu i późniejszą obróbkę na komputerze. Zdecydowanie lepszy efekt idzie uzyskać niż wtedy gdy wszystko z automatu robi aparat.
A ten film który ja dałem przyciąłem,skleiłem i gotowe i nie ważne czy to efekt tilt-shift czy slow motion nie muszę się bawić w dodatkowe obróbki.Nie wspomnę co do efektów że można również wykorzystać z poziomu aparatu ręczne nagrywanie filmów-tryb kreat.filmu.Podłączysz pod tv fullhd w AVCHD czy efekty zapisane w MP4 to sam się przekonasz czy warto cokolwiek obrabiać programami a pixelozy nie uświadczysz,obraz żyleta.
Oczywiście możesz taki efekt robić programem ale dobrze by było posiadać dobrej jakości wideo a te aparaty które przedstawiłeś według mojej ocenie są zamglone,brak detali.Niestety ale powyżej 1000zł musisz wydać jak zależy ci na lepszej jakości.
To mi LEX, na bogato namieszałeś teraz zbig75 dziękuję za wytłumaczenie, rozjaśniło mi to kilka kwestii
Znalazłem jeszcze TAKI FILM i powiem szczerze...jest pięknie! Ale nie wiem czy koniec końców zdecyduję się na to, wszystko zależy od tego czy sam naprawię monitor jutro
Reasumując..
W kategorii do 1000zł mogę śmiało kupić Olympus Stylus XZ-10 z jasnym obiektywem.
Powyżej 1000 bez zastanowienia brać Panasonic Lumix DMC-LX7 ? Czy pomyśleć jeszcze nad nieco tańszym od niego Nikonem Coolpix P330 ?
Pomyślec można, ale chyba już widzisz, że te pare stówek różnicy w cenie ma swoje uzasadnienie.
Grunt, że już wiesz o co co chodzi i jesteś na dobrej drodze a wybór zależy od budżetu
Jak na złość gdy zdecydowałem się zaszaleć i dołożyć drugie tyle do aparatu (zakładam, że monitor sam naprawię ) okazuje się, że nie dość że w pobliżu mojego miejsca zamieszkania został jest tylko jeden - wystawowy egzemplarz Panasonic Lumix DMC-LX7 w MM - 1499 zł, to w dodatku ani w RTV Euro AGD, anie w MM, ani w Juce, nie ma możliwości zamówienia tego towaru
Mają za to Olympus Stylus XZ-2 za 1149 zł
No i mam ból głowy jak cholera...
Dzisiaj odebrałem telefon od pana z MM, w końcu mieli dostawę.
Dziękuję za pomoc w wyborze, od siebie pochwalę się tyle, że prawie miałem ten aparat za darmo, niestety zbyt dawno piłki nie kopałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9