Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ?
Autor Wiadomość
Endriu8709 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Cze, 2014   Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ?

Witam serdecznie forumowiczów.
Zanim założyłem ten temat to dość mocno przeglądałem testy tym portalu, z początku mierzyłem nieco wyżej niż wymieniony w tytule tematu aparat.
miałem upatrzone już trzy modele:
- Olympus Stylus XZ-2
- Canon PowerShot G15
- Panasonic Lumix DMC-LX7

Niestety nagła awaria monitora znacznie uszczupliła mi budżet przeznaczony na aparat, w związku z czym target padł na aparaty "o półkę niższe".

Polecono mi właśnie Canon PowerShot SX270 HS.
Sam jestem laikiem jeśli chodzi o aparaty fotograficzne i nie jestem w stanie "ogarnąć" wszystkich parametrów podanych w TYM porównaniu.
Oczywiście jak już wcześniej wspomniałem mam świadomość, że PowerShot SX270 nie robi tak czystych zdjęć jak te trzy pozostałe, ale pytanie moje jest takie, czy w granicach 800-1000 zł można go uznać za najlepszy wybór ?

Zależy mi na nagrywaniu 1080p w 60fps (przy odpowiednim sofcie można już z tego zrobić w miarę wyglądający slow motion).

Bardzo proszę o pomoc w rozsądnym upłynnieniu gotówki :)

Reklama

LEX 
Bywalec

Wysłany: Sob 07 Cze, 2014   Re: Canon PowerShot SX270 HS - dobry wybór do 1000 zł ?

Endriu8709 napisał/a:

Oczywiście jak już wcześniej wspomniałem mam świadomość, że PowerShot SX270 nie robi tak czystych zdjęć jak te trzy pozostałe

Sam sobie odpowiedziałeś a czy dobry wybór do 1000zł moim zdaniem nie.
W biały dzień filmowanie ujdzie ale brak szczegółów,slow motion brzydki pixeloza a wieczorem filmowanie tragedia.

http://www.youtube.com/watch?v=NgQowTqUCS8
http://www.youtube.com/watch?v=qCDwOdKAEgQ

Kup monitor i zbieraj do http://www.youtube.com/watch?v=WngeM1DKHGY nie napalaj się na sx270

Endriu8709 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Cze, 2014   

Rozumiem, jednak w obecnej sytuacji trochę kłuje w portfel fakt 2-krotnej przebitki cenowej względem SX270 HS.

Podczas zakupów z działu IT/Video na nic się nie napalam :razz:
Mimo to zauważyłem, że zamieszczone przez Ciebie próbki video, to nie pełne możliwości SX270 HS.
PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach
W DRUGIM FILMIE zwracasz uwagę na pikselozę. Ten film przedstawia efekt SLOW MOTION ze 120 kl/s wykonany bezpośrednio spod poziomu aparatu. Popatrz na specyfikację SX270 HS, tam pokazali przy jakiej rozdzielczości taka prędkość nagrywania jest do uzyskania - pikseloza musi być.
Według mnie nie ma sensu porównywać tych dwóch nieudolnie nakręconych filmów, do filmu nakręconego 2-krotnie droższym kompaktem i to jeszcze z wykorzystaniem zajebistego efektu tilt-shift.

Wspominając o tym, że zależy mi na slow motion bardziej brałem pod uwagę nakręcenie filmu w 1920x1080 60kl/s przy pomocy aparatu i późniejszą obróbkę na komputerze. Zdecydowanie lepszy efekt idzie uzyskać niż wtedy gdy wszystko z automatu robi aparat.

Udało mi się wyselekcjonować kolejny model do 1000 zł.
Olympus Stylus XZ-10 z jasnym obiektywem, zastanawiałem się jeszcze nad poruszeniem tematu Samsunga EX2F, ale w teście wyszło, że to nie do końca udana konstrukcja.

Czy Olympus XZ-10 będzie lepszym wyborem niż Canon PowerShot SX 270HS ?

zbig75 
Rozmowny

Wysłany: Sob 07 Cze, 2014   

Na temat filmowania nie będę się wypowiadał , bo to nie moja "działka" . Co do zdjęć oba aparaty dysponują podstawową matrycą . Generalnie zdjęcia z takich matryc bardzo szybko tracą na jakości wraz ze wzrostem czułości ISO , dlatego tak bardzo jest ważne by kompakt posiadał jak najaśniejszy obiektyw . Dzięki "jasnej" optyce aparat "może" zastosować niższe ISO , a my możemy cieszyć się lepszymi zdjęciami nie tylko w słoneczne dni . Tutaj odpowiedz nasuwa się sama - Olympus dysponuje obiektywem o parametrach f1,8-2,7 a Canon f3,5 - 6,8 . W praktyce jeżeli aparatem wykonamy zdjęcie przy przesłonie f2,7 i iso100 , to przy przesłonie f6,8 by utrzymać ten sam czas naświetlenia będziemy musieli podnieść iso na 500 :cry: . Oddzielnym tematem jest zakres zooma . Większa krotność zooma - większa uniwersalność . Tylko że ta uniwersalność ma swoją cenę - jakość , im większa krotność zooma tym większy kompromis jakości . Nie chcę przez to powiedzieć , że wszystkie mega zoomy są beee ... znam kilka przyzwoitych (przynajmniej na papierze :mrgreen: ) Panasonic FZ200 , Fuji X S1 ,Olympus Stylus 1 i Sony RX10 (cena tego ostatniego :shock: bardziej powala niż jakość zdjęć) . Wracając do tematu 80 może 90 % zdjęć wykonasz tym Olympusem , sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak bardzo zależy ci na tych 10 - 20% . Ja już przerobiłem ten "temat" na trzech "super" zoomach , nawet do lustrzanki pierwszy obiektyw kupiłem taki "super" . Był to też pierwszy jaki sprzedałem ( gdy się okazało , że na wycieczki wolę wziąć kilka innych zamiast tego jednego ) . Moja rada : jak kompakt , to z jasną optyką . Jak tele , to jakieś dobre do .. lustrzanki .

LEX 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Cze, 2014   

Endriu8709 napisał/a:
Mimo to zauważyłem, że zamieszczone przez Ciebie próbki video, to nie pełne możliwości SX270 HS.
PIERWSZY film nie ma w opisie żadnych parametrów nagrywania. Zwróć uwagę na technikę wykonania tego filmu. Uważam, że nawet kamera by miała ciężko w takich warunkach

A czytałeś co napisałem : w biały dzień daje radę ale brakuje mu tej dokładności i nic z tym nie zrobisz,może być trochę lepiej w słoneczny dzień.Reszta bez zmian.

Endriu8709 napisał/a:

Lepsze Światło.Zoabacz co daje http://www.youtube.com/watch?v=pDIvPTS4UXU
http://www.youtube.com/watch?v=hIIHMDfYmc8

Endriu8709 napisał/a:
W DRUGIM FILMIE zwracasz uwagę na pikselozę. Ten film przedstawia efekt SLOW MOTION ze 120 kl/s wykonany bezpośrednio spod poziomu aparatu. Popatrz na specyfikację SX270 HS, tam pokazali przy jakiej rozdzielczości taka prędkość nagrywania jest do uzyskania - pikseloza musi być.
Według mnie nie ma sensu porównywać tych dwóch nieudolnie nakręconych filmów, do filmu nakręconego 2-krotnie droższym kompaktem i to jeszcze z wykorzystaniem zajebistego efektu tilt-shift.

Wspominając o tym, że zależy mi na slow motion bardziej brałem pod uwagę nakręcenie filmu w 1920x1080 60kl/s przy pomocy aparatu i późniejszą obróbkę na komputerze. Zdecydowanie lepszy efekt idzie uzyskać niż wtedy gdy wszystko z automatu robi aparat.

A ten film który ja dałem przyciąłem,skleiłem i gotowe i nie ważne czy to efekt tilt-shift czy slow motion nie muszę się bawić w dodatkowe obróbki.Nie wspomnę co do efektów że można również wykorzystać z poziomu aparatu ręczne nagrywanie filmów-tryb kreat.filmu.Podłączysz pod tv fullhd w AVCHD czy efekty zapisane w MP4 to sam się przekonasz czy warto cokolwiek obrabiać programami a pixelozy nie uświadczysz,obraz żyleta.

Oczywiście możesz taki efekt robić programem ale dobrze by było posiadać dobrej jakości wideo a te aparaty które przedstawiłeś według mojej ocenie są zamglone,brak detali.Niestety ale powyżej 1000zł musisz wydać jak zależy ci na lepszej jakości.

Endriu8709 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Cze, 2014   

To mi LEX, na bogato namieszałeś teraz :)
zbig75 dziękuję za wytłumaczenie, rozjaśniło mi to kilka kwestii :)
Znalazłem jeszcze TAKI FILM i powiem szczerze...jest pięknie! Ale nie wiem czy koniec końców zdecyduję się na to, wszystko zależy od tego czy sam naprawię monitor jutro :twisted:

Reasumując..
W kategorii do 1000zł mogę śmiało kupić Olympus Stylus XZ-10 z jasnym obiektywem.
Powyżej 1000 bez zastanowienia brać Panasonic Lumix DMC-LX7 ? Czy pomyśleć jeszcze nad nieco tańszym od niego Nikonem Coolpix P330 ?

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 09 Cze, 2014   

Pomyślec można, ale chyba już widzisz, że te pare stówek różnicy w cenie ma swoje uzasadnienie.
Grunt, że już wiesz o co co chodzi i jesteś na dobrej drodze a wybór zależy od budżetu :cool:

Endriu8709 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Cze, 2014   

Jak na złość gdy zdecydowałem się zaszaleć i dołożyć drugie tyle do aparatu (zakładam, że monitor sam naprawię :twisted: ) okazuje się, że nie dość że w pobliżu mojego miejsca zamieszkania został jest tylko jeden - wystawowy egzemplarz Panasonic Lumix DMC-LX7 w MM - 1499 zł, to w dodatku ani w RTV Euro AGD, anie w MM, ani w Juce, nie ma możliwości zamówienia tego towaru :cry:
Mają za to Olympus Stylus XZ-2 za 1149 zł
No i mam ból głowy jak cholera...

LEX 
Bywalec

Wysłany: Sro 11 Cze, 2014   

http://www.ceneo.pl/17940506

Endriu8709 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Cze, 2014   

Dzisiaj odebrałem telefon od pana z MM, w końcu mieli dostawę.
Dziękuję za pomoc w wyborze, od siebie pochwalę się tyle, że prawie miałem ten aparat za darmo, niestety zbyt dawno piłki nie kopałem :(

Pierwszy filmik :razz: : http://youtu.be/l6nCpgx1hS8

Odpowiedz do tematu