Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 17 Cze, 2014 pomoc w doborze obiektywu do Sony A57
Od około roku fotografuję lustrzanką Sony A57 z kitowym obiektywem 18-135. Generalnie obiektyw sprawuje się dobrze, ale potrzebuję dokupić nieco jaśniejsze szkiełko. Przydałby się także szerszy kąt. Dużo chodzę po górach. Ponadto robię też zdjęcia architektury podczas zagranicznych wypadów. Obiektyw który mam poza zastosowaniem do krajobrazów jest trochę za ciemny. Przydałoby mi się coś w miarę uniwersalnego co da mi szerszy kąt do zdjęć krajobrazowych oraz większą jasność w przypadku zdjęć architektury czy też ludzi i wnętrz. Cena jest ważna ale nie najważniejsza, prosze o wasze porady
[ Dodano: Wto 17 Cze, 2014 17:18 ]
Obiektyw Sony 35 mm f/1.8 DT SAM
a co sądzicie o takim obiektywie ?
tą sigmę też rozważałem ale obiektyw ten nie jest już tak jasny, czy da się znaleźć coś co da mi szerszy kąt niż 18-135 a jednocześnie jasność i jakoś zdjęć na poziomie obiektywu Sony 35mm f/1.8 DT SAM
Nie. O ile pamiętam sprzęt Sony/Minolta to z bagnetem A nie da się. Najjaśniejszy na bagnet A to chyba Samyang 16/2.0. Zresztą jasniej i szerzej to by się robiło ogromne i w sensie wymiarowym i kosztowym.
Ja z zainteresowałbym się tą Tokiną 11-18/2.8.
ta Tokina 11-18/2.8 nie ma chyba mocowania do Sony Alpha
O ile to nie jest moje przywidzenie:
http://fotonia.eu/kurier-...cja-o_1432.html
to ma.
BTW - na ceneo choćby znajdziesz jeszcze kilkanaście takich sklepów handlujących podejrzanie nieistniejącymi Tokinami z bagnetem alfa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9