Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pomoc w doborze obiektywu do Sony A57
Autor Wiadomość
sonique2955 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Cze, 2014   pomoc w doborze obiektywu do Sony A57

Od około roku fotografuję lustrzanką Sony A57 z kitowym obiektywem 18-135. Generalnie obiektyw sprawuje się dobrze, ale potrzebuję dokupić nieco jaśniejsze szkiełko. Przydałby się także szerszy kąt. Dużo chodzę po górach. Ponadto robię też zdjęcia architektury podczas zagranicznych wypadów. Obiektyw który mam poza zastosowaniem do krajobrazów jest trochę za ciemny. Przydałoby mi się coś w miarę uniwersalnego co da mi szerszy kąt do zdjęć krajobrazowych oraz większą jasność w przypadku zdjęć architektury czy też ludzi i wnętrz. Cena jest ważna ale nie najważniejsza, prosze o wasze porady

[ Dodano: Wto 17 Cze, 2014 17:18 ]
Obiektyw Sony 35 mm f/1.8 DT SAM
a co sądzicie o takim obiektywie ?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 17 Cze, 2014   

Tokina AT-X 11-16 F/2.8 116 Pro DX

[ Dodano: Wto 17 Cze, 2014 17:32 ]
sonique2955 napisał/a:
Sony 35 mm f/1.8 DT SAM a co sądzicie o takim obiektywie ?

Że nie nie da Ci szerszego kąta niż 18-135, a poza tym to bardzo fajny obiektyw za nieduże pieniądze. :smile:

busz 
Bywalec

Jak ma być szeroko to może sigma 10-20?

sonique2955 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Cze, 2014   ..

tą sigmę też rozważałem ale obiektyw ten nie jest już tak jasny, czy da się znaleźć coś co da mi szerszy kąt niż 18-135 a jednocześnie jasność i jakoś zdjęć na poziomie obiektywu Sony 35mm f/1.8 DT SAM

RB 

Nie. O ile pamiętam sprzęt Sony/Minolta to z bagnetem A nie da się. Najjaśniejszy na bagnet A to chyba Samyang 16/2.0. Zresztą jasniej i szerzej to by się robiło ogromne i w sensie wymiarowym i kosztowym.
Ja z zainteresowałbym się tą Tokiną 11-18/2.8.

zbig75 
Rozmowny

Z jasnych szerokich to Tokina nie ma konkurencji ( jest jeszcze Samyang 10mm f2,8 ale manualny ) . Ciekawa jest jeszcze Sigma 8-16mm ale ciemna .

sonique2955 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Cze, 2014   

a poradźcie mi jeszcze który z poniższych obiektywów byście wybrali:
Sony 35 mm f/1.8 DT SAM
Sony 28mm f/2.8 Wide

[ Dodano: Czw 19 Cze, 2014 15:17 ]
ta Tokina 11-18/2.8 nie ma chyba mocowania do Sony Alpha

MaciekNorth 
Entuzjasta

sonique2955 napisał/a:
a poradźcie mi jeszcze który z poniższych obiektywów byście wybrali:
Sony 35 mm f/1.8 DT SAM
Sony 28mm f/2.8 Wide
Ten pierwszy oczywiście :smile:

Tokina 11-16 występuje z bagnetem A :wink:
Tutaj znajdziesz informacje, zdjęcia przykładowe i linki do testów.

sonique2955 
Nowy

dzieki

RB 

sonique2955 napisał/a:

ta Tokina 11-18/2.8 nie ma chyba mocowania do Sony Alpha

O ile to nie jest moje przywidzenie:
http://fotonia.eu/kurier-...cja-o_1432.html
to ma.
BTW - na ceneo choćby znajdziesz jeszcze kilkanaście takich sklepów handlujących podejrzanie nieistniejącymi Tokinami z bagnetem alfa ;-)

Sunders 

To ja, nie bez kozery dodam, że ob ie wersje tej Tokiny istnieją z bagnetem Sony A i są bez problemu osiągalne:
http://www.cyfrowe.pl/obi...Q==/Tokina.html
:smile:

Odpowiedz do tematu