Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 19 Lip, 2014 Nikon COOLPIX P600 czy Canon SX50 HS
Witam wszystkich.
Mam taki gdyż nie mogę się zdecydować na zakup poważniejszego kompaktu.
Czytałem o obydwu modelach bardzo dużo, testy, opinie i inne, jednak nie mogę się zdecydować. Do końca wakacji jeszcze trochę pozostało i chciałbym dozbierać na dobry kompakt.
Proszę o solidne rady, ewentualnie polecić inny kompakt do max myślę 2k zł, cechy jakie musi posiadać:
- Wizjer
- Duży zoom
- Duża rozdzielczość zdjęć
- Ostre i wyraźne zdjęcia
- Obrotowy/Ruchomy ekran
- Dobre zdjęcia makro
- Żywotność na 1 naładowaniu
- Akumulator (przestałem ufać bateriom, wkładam nowe a pisze że trzeba wymieniać (przykład Canon powershot A550)
I to chyba na tyle, z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Duża rozdzielczość zdjęć
- Ostre i wyraźne zdjęcia
To musiałaby być lustrzanka , zmorą kompaktów są "przepakowane" matryce , tracą na jakości zdjęć powyżej iso100 . Z resztą na podstawowej czułości też dają gorszy obraz niż np: aparaty z matrycą 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) (Olympus XZ2 , Panasonic LX7 ) , dla porównania w aparatach które wybrałeś są standardowe matryce typu 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm).
Sznurek22 napisał/a:
- Duży zoom
W kategorii super zoom - to już "wypadłem z obiegu" , ale po Fuji X S1 nie wymyślono nic lepszego (w tej cenie).
Canonom nie ufam zbytnio, ale ten model wydaje się być dobry. Jeżeli chcę zrobić zdjęcie owadowi lub dzikiemu zwierzęciu to ultra zoom jest do tego dobry. "Poważny kompkat" miałem bardziej na myśli opcje: przesłona itp.
Nigdy nie mogłem pojąć znaczenia ISO, jedyne jakie ogarniam to gry w formacie ISO
Canonom z lini PowerShot nie ufam iż miałem już 2 kompakty na baterie i mimo że włożyłem nowe to pisało do wymiany, ale ten ma akumulator, więc może tak źle by nie było. Druga sprawa, Nikon ma antyodblaskowy ekranik co daje lepszy podgląd obrazu.
Grunt to najpierw zarobić a później się zastanawiać.
Fuji zbytni nie ufam, podobno się szybko psują
Nikony , przynamniej superzoomy serii P100 , P500 i prostszej serii Lxxx (nie pamiętam teraz numerów ) miały tendencje do prześwietlania zdjęć , musiałem (na P100) korygować najczęściej w zakresie -0,7EV do -1,3EV . Pracę wbudowanej lampy błyskowej mogę określić jako nieprzewidywalną ( zazwyczaj "przepalała") i kompensacja błysku niewiele pomagała . Moja opinia jest subiektywna i nie chcę cię odwieść od zakupu Nikona , dobrze by było gdy byś się mógł nim najpierw "pobawić" , może ten model poprawili .
Sznurek22 napisał/a:
Fuji zbytni nie ufam, podobno się szybko psują
Fuji (s5600) - to była jedna z pierwszych moich cyfrówek , od siedmiu lat używa go mój chrześniak - bez problemów .
Wiem że dobrze by było, ale zawsze można zwrócić Jedyne info jakiego potrzebuję o nikonie to polska recenzja wideo, tam jest wszystko zawsze jasno wytłumaczone, przynajmniej na takie filmy trafiałem. Co do prześwietleń to jakieś programy i będzie dobrze. Ogólnie lubię zdjęcia przyrody, makro, w dużej mierze owady i "teleskopem" wiem że nie spłoszę owada bądź sarny. Czeka mnie też sesja, kumpela wpadła na pomysł że jej sesję zrobię rozważałem też zakup lustrzanki, ale wydawać kolejne dziengi na obiektywy to nie dla mnie, szczególnie że i tak nie zapamiętam który obiektyw do czego
... Ogólnie lubię zdjęcia przyrody, makro, w dużej mierze owady i "teleskopem" wiem że nie spłoszę owada bądź sarny. Czeka mnie też sesja, kumpela wpadła na pomysł że jej sesję zrobię
Rozważając poważnie powyższe zastosowania to te powyższe kompakty są mało poważne i ich jedyną zaletą jest bardzo duży zoom. Owad wyjdzie mało szczegółowo, sarna blado a kumpela się pochlasta. Poważne kompakty ze znaczącym zoomem zaczynają od 2500zł, np. Olympus Stylus 1
Jest to jeden z lepszych aparatów z matrycą 1/1.7" (7.44 x 5.58 mm) . Ma dobrej jakości obiektyw z "jasnym światłem" w całym zakresie - dlaczego to takie istotne napisałem tutaj : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25059
Sznurek22 napisał/a:
Nigdy nie mogłem pojąć znaczenia ISO, jedyne jakie ogarniam to gry w formacie ISO
To jak za czasów analoga , tylko że wtedy to film wybierało się z czułością iso (100 , 200 w pomieszczeniach używałem 400tki) tutaj przybliżyłem temat przysłony i czułości ISO : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25300 .
Swoje doświadczenia opieram na poprzednim modelu (XZ1) , XZ2 to dojrzała konstrukcja , wymieniono matrycę CCD na mniej szumiącą CMOS (lepsze zdj w gorszym oświetleniu , chociaż w XZ1 nie było źle , w tym wątku wrzuciłem zdj : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25322 ) , dodano ruchomy wyświetlacz , optyka jest ta sama jak w XZ1 tak więc funkcja makro będzie na dobrym poziomie , tutaj wrzuciłem fotki : http://forum.optyczne.pl/...t=25221&start=0
Zbig, doceniam twoje porady na forum (ostatnio jesteś tu naprawdę aktywny i pomocny!), ale daj trochę czasu Sznurkowi, żeby się zastanowił, czego właściwie chce? Bo najpierw zadaje, że "- Wizjer - Duży zoom " a potem nagle strzela XZ2
Bez urazy, ale dajmy pytającym troche pomyśleć, a nie tylko zarzucać ich danymi technicznymi i samplami
He HE No tak, trochę zamieszania narobiłem, ale potrzebuję czegoś dobrego na lata zanim się kasa na coś innego uzbiera. W tych czasach duży wybór i się wciąż zastanawiam. XZ-2 dużo osób poleca i zdjęcia świetne robi i myślę że go wezmę. "teleskop" w przyszłości raczej też kupię, póki co myślę że BenQ G1 na początek-tani, jasny obiektyw, zdjęcia też niczego sobie
Propo Canona wada rozwiązana, bateria daty nie stykała więc do Canonów już nic nie mam
Operuję też Zenitem TTL, film w nim leży od kilku miesięcy i ani jednego zdjęcia, trzeba dużo myśleć czego zrobić zdjęcie i czy się będzie opłacało zrobić te zdjęcie.
Dzięki za rady i mam nadzieję że jeszcze się pojawią, świetny klimat na forum
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 23 Lip, 2014 02:03 ]
Może na podstawie zdjęć moglibyście coś doradzić, tylko bym potrzebował dobrego hostingu gdzie rozdzielczość się zachowa. Do xz-2 można dokupić wizjer z tego co czytałem, więc dobre rozwiązanie, a dobre rozwiązanie ma swoje koszty
[ Dodano: Nie 17 Sie, 2014 14:54 ]
Temat do zamknięcia. byłem u wujków i dostałem Fujifilm HS20, dziękuję wszystkim za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10