Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 21 Lip, 2014
Program do obróbki RAW
Autor Wiadomość
fotomarunia 
Początkujący

Wysłany: Pon 21 Lip, 2014   Program do obróbki RAW

Witam,

Jaki polecacie program do obróbki RAW? (NIKON)
Gdzieś obił mi się o uszy Light Room. Chcę poznać Wasze opinie.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 21 Lip, 2014   

Płatny czy darmowy?
Mamy tu taki dział: Warsztat foto, literatura, teoria, art » Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Lip, 2014   

fotomarunia na początek może ten http://beta.nikonimglib.com/ będziesz miał najmniej problemu jako początkujący, możesz spróbować także Lightrooma z profilem D2xmode3 o ile taki wybór będziesz miał.

fotomarunia 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
Mamy tu taki dział: Warsztat foto, literatura, teoria, art » Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie

Ok, nie dojrzałem

Wojmistrz napisał/a:
Płatny czy darmowy?

Może być płatny w granicach rozsądku. Jestem amatorem. Light room to ok. 400PLN

Wojmistrz 
Obserwator

fotomarunia napisał/a:
Może być płatny w granicach rozsądku. Jestem amatorem. Light room to ok. 400PLN
To czy te 400zł to granice rozsądku czy nie?

Dlaczego nie Nikonowski Capture NX-D?

fotomarunia 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
To czy te 400zł to granice rozsądku czy nie?

Myślę,że tak. Podobno Photoshop elements jest dostępny za 350PLN.
Tylko nie wiem czy warto taki program kupować

Wojmistrz napisał/a:
Dlaczego nie Nikonowski Capture NX-D?

Niczego nie wykluczam. Od miesiąca mam nikona (przesiadka z olympusa) i szukam programu do obróbki raw.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fotomarunia napisał/a:
i szukam programu do obróbki raw.
Lightroom zdecydowanie.

fotomarunia 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
Lightroom zdecydowanie.

Wersja? Profil ( D2xmode3 jak pisał Paul80)? Ma to jakieś znaczenie?

Wojmistrz 
Obserwator

fotomarunia napisał/a:
Podobno Photoshop elements jest dostępny za 350PLN.
Tylko nie wiem czy warto taki program kupować
Na pewno nie do wywoływania RAW. PSe nie korzysta z pełnych możliwości CameraRAW, a jedynie z podstawowych funkcji. Jeśli już inwestować to w Lightroom, a co do wersji masz 2 opcje - najnowsza Lr5, która aktualnie posiada odsłonę 5.5 lub sporo taniej "dopasowaną do aparatu" czyli np Lr3 czy Lr4. Oczywiście dochodzi kwestia wielu nowych opcji dla samej obróbki i algorytmy przyśpieszające pracę.

mozer 
bo Pentax

Wojmistrz napisał/a:
"dopasowaną do aparatu" czyli np Lr3 czy Lr4

Że jak?

fotomarunia, oczywiście bierz wersję najnowszą dostępną.

fotomarunia 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
dopasowaną do aparatu

Czyli mając D7100 powinienem szukać Lightrooma dopasowanego do tego modelu?

mozer 
bo Pentax

fotomarunia napisał/a:
Czyli mając D7100 powinienem szukać Lightrooma dopasowanego do tego modelu?

Ależ skąd... Najlepiej brać najnowszą, bo ma najwięcej funkcji.

paul80 
Maniak
Optyczny

fotomarunia napisał/a:
Wersja? Profil ( D2xmode3 jak pisał Paul80)? Ma to jakieś znaczenie?

Co do profili czytaj tutaj http://tomaszpluszczyk.pl...y-odcien-skory/ co prawda na pewno masz APS-C, ale któryś z profili D2X da dobre wyjście do dalszych korekcji zdjęcia. Wersja Lightrooma oczywiście najnowsza 5.5.

Wojmistrz 
Obserwator

mozer, nie koniecznie, bo to często kwestia kasy. Ja dla przykładu do tej pory działam na Lr3 (v3.6), i radzę sobie nawet z brakiem wsparcia dla Canon 6D czy SX50HS. Na wszystko jest metoda. Napisałem sobie prosty skrypt do konwersji CR2 do DNG i używając AdobeDNC wywołuje spokojnie moje wypociny w Lr3.6. Nadal na rynku można kupić za "grosze" licencje starszych wersji.
D7100 zdaje się, że miał wsparcie w Lr4 (v4.4) więc nie wiem, czy aż tak konieczne jest kupowanie Lr5, aczkolwiek jeśli tylko kolega ma na to pieniądze to oczywiście, choć należy przypuszczać, że aktualna wersja 5.5 jest ostatnim wydaniem przed Lr6.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bez sensu takie kombinowanie. Nowszy LR to nie tylko nowsze aparaty natywnie wspierane, ale też lepsze algorytmy odszumiania, nowsze filtry, zupełeni inne podejście do kontroli podstawowych parametrów ekspozycji... Jednym słowem najnowszy. Tym bardziej, że LR nie kosztuje jak kiedyś 1500zł ale 300zł. A dodatkowo można w chmurze wykupić licencję za 9$ miesięcznie i mieć stale najnowszą ...

Odpowiedz do tematu