Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fotomarunia na początek może ten http://beta.nikonimglib.com/ będziesz miał najmniej problemu jako początkujący, możesz spróbować także Lightrooma z profilem D2xmode3 o ile taki wybór będziesz miał.
Podobno Photoshop elements jest dostępny za 350PLN.
Tylko nie wiem czy warto taki program kupować
Na pewno nie do wywoływania RAW. PSe nie korzysta z pełnych możliwości CameraRAW, a jedynie z podstawowych funkcji. Jeśli już inwestować to w Lightroom, a co do wersji masz 2 opcje - najnowsza Lr5, która aktualnie posiada odsłonę 5.5 lub sporo taniej "dopasowaną do aparatu" czyli np Lr3 czy Lr4. Oczywiście dochodzi kwestia wielu nowych opcji dla samej obróbki i algorytmy przyśpieszające pracę.
Wersja? Profil ( D2xmode3 jak pisał Paul80)? Ma to jakieś znaczenie?
Co do profili czytaj tutaj http://tomaszpluszczyk.pl...y-odcien-skory/ co prawda na pewno masz APS-C, ale któryś z profili D2X da dobre wyjście do dalszych korekcji zdjęcia. Wersja Lightrooma oczywiście najnowsza 5.5.
mozer, nie koniecznie, bo to często kwestia kasy. Ja dla przykładu do tej pory działam na Lr3 (v3.6), i radzę sobie nawet z brakiem wsparcia dla Canon 6D czy SX50HS. Na wszystko jest metoda. Napisałem sobie prosty skrypt do konwersji CR2 do DNG i używając AdobeDNC wywołuje spokojnie moje wypociny w Lr3.6. Nadal na rynku można kupić za "grosze" licencje starszych wersji.
D7100 zdaje się, że miał wsparcie w Lr4 (v4.4) więc nie wiem, czy aż tak konieczne jest kupowanie Lr5, aczkolwiek jeśli tylko kolega ma na to pieniądze to oczywiście, choć należy przypuszczać, że aktualna wersja 5.5 jest ostatnim wydaniem przed Lr6.
Bez sensu takie kombinowanie. Nowszy LR to nie tylko nowsze aparaty natywnie wspierane, ale też lepsze algorytmy odszumiania, nowsze filtry, zupełeni inne podejście do kontroli podstawowych parametrów ekspozycji... Jednym słowem najnowszy. Tym bardziej, że LR nie kosztuje jak kiedyś 1500zł ale 300zł. A dodatkowo można w chmurze wykupić licencję za 9$ miesięcznie i mieć stale najnowszą ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10