Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 26 Sie, 2014 Sony DSC-HX400V czy DSC-HX300? A może DSC-H400
Zastanawiam się nad DSC-HX400V a zeszłorocznym modelem DSC-HX300. Aparat będę używał amatorsko, imprezy rodzinne, wakacje, fotografowanie dziecka. Jestem laikiem w tej dziedzinie ale postanowiłem kupić sobie "coś lepszego". Nasuwa mi się też pytanie, czy robiąc zdjęcia amatorsko będę w stanie zobaczyć różnicę między DSC-HX400V lub DSC-HX300 a tańszym DSC-H400?
E: Proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
Różnicy nie zuważysz, ja pewnie też nie
Natomiast radzę przemyśleć, czy potrzebny ci aparat z zoomem 50-60? Taki aparat ma tylko jedną zaletę - zoom, no i wygląda "jak lustrzanka" Poza tym same wady od przeciętnej jakości zdjęć poczynając...
I jeszcze jedno - pisząc "postanowiłem kupić sobie "coś lepszego"" warto dokończyć myśl - "lepszego od czego"?
Wybrałem te mega zoomy bo poczytałem trochę pozytywnych opinii na ich temat. Nie będę też ukrywał, że wizualnie też mi się podobają Poza tym myślę, że przyda mi się zoom. Aparat będę używał z kobietą a i jej na pewno będzie bardziej pasował. Pisząc "coś lepszego" miałem na myśli to, że coś droższego niż 300-400 zł, bo podejrzewam, że różnica będzie kolosalna między takim aparatem a czymś pomiędzy za ok. 1000-1500. A coś byś mógł polecić w tym przedziale cenowym? Tak jak napisałem, jeżeli różnica między aparatem za 1000 a 1500 nie będzie dla mnie widoczna, to po co przepłacać
Wybrałem te mega zoomy bo poczytałem trochę pozytywnych opinii na ich temat. Nie będę też ukrywał, że wizualnie też mi się podobają Poza tym myślę, że przyda mi się zoom. Aparat będę używał z kobietą a i jej na pewno będzie bardziej pasował... )
No wybacz, ale po takim argumencie to ja już nie mam nic do dodania
Kobiecie ma zaimponować długość twojego mega-zooma? Będzisz używał aparatu z kobietą? To już rzeczywiście wielkosć zooma ma znaczenie, a nie argumenty fotograficzne.
Bo gdyby chodziło o jakość zdjęć, to bym mega-zoomów nie zalecał, a raczej odradzał. Większości amatorów wystarczy zakres odpowiadający ekwiwalentowi ogniskowych gdzieś pomiędzy 24mm (lub 28mm) do jakiś 100mm (no, może 150mm, max 200mm).
Warto się zastanowić po co nam mega-zoom (oczywiście oprócz robienia wrażenia na kobiecie). Ja bym na twoim miejscu (żeby mieć zdjęcia lepsze od tych z komórki, choć nie biorę pod uwagę tego co da Lumia 1020 z wyjątkowo dużą jak na smarfony matrycą), wybrałbym raczej jakiś kompakt premium z jasną optyką.
Zakres odpowiadający ekwiwalentowi 24-90mm czy 28-120mm, za to jasny (f2-2.8 czy f/1.8-2.5), z matrycą 1/1.63'' lub 2/3'' (matryce 1'' już mocno przekroczą budżet). Jakiś Panasonic LX7, czy Olympus XZ-2, albo Fuji X10 czy X20, może Canon z serii G.
Ciemny mega-zoom to kiepski pomysł, jeśli zależy ci na jakości zdjęć. I te mega-tele są mało użyteczne (polecam lekturę z linka który załączyłem).http://www.fotopolis.pl/n...malego-obrazka/
Panowie, głodnemu chleb na myśli Oczywiście chodziło o to, że nie tylko ja będę go używał Jak pisałem, jestem laikiem w tych sprawach (aparatów foto). Ok, mega zoomy odpadają. Obejrzę sobie propozycję które napisał Analizator. Chce po prostu wybrać w tej kwocie najlepszy wariant, który by mi odpowiadał i będzie najbardziej uniwersalny, czyli zdjęcia na zewnątrz czy w pomieszczeniach, będą miały najlepszą jakość w stosunku do ceny.
Chce po prostu wybrać w tej kwocie najlepszy wariant
Każdy przecież chce
csidzi napisał/a:
będzie najbardziej uniwersalny
Niestety uniwersalność wiąże się z kompromisami w kwestii jakości. Dlatego, jak chcesz mieć przyzwoite zdjęcia w pomieszczeniach, należy patrzeć na kompakty o mniejszym zakresie ogniskowych, a większej jasności obiektywu. Istotną kwestią jest też szeroki kąt. W wielu kompaktach na szerokim kącie nie jest wcale tak szeroko, należy szukać przynajmniej ekwiwalentu 28mm, a jeszcze lepiej 24mm.
W budżecie 1500 zł można dostać już coś przyzwoitego. W dziale, do którego przeniosłem Twój post jest już parę podobnych wątków, przejrzyj jakie w kółko są tam polecane aparaty.
Aparat do 1300zl Kompakt do 1500zł-1800zł z wbudowanym flashem Aparat do 1000 zł z filmami 1080p
To tylko z pierwszej strony tego działu.
slawex1983 [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014
Małe aparaty kompaktowe typu Fuji X10, mimo jasnej optyki i dobrej matrycy mają jedną podstawową wadę, która utrudnia robienie zdjęć w pomieszczeniach - szczególnie imprez rodzinnych - mianowicie słabą lampę błyskową. Hybrydy typu HX400V mimo gorszych parametrów robią lepsze zdjęcia. Sam miałem Fuji X10, lecz wróciłem do aparatów z dużym zoomem i kupiłem HX400V, gdyż fotografowanie takim sprzętem daje mi więcej radości. A jakość zdjęć jest marginalnie słabsza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11