Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Upgrade zestawu z 40D
Autor Wiadomość
jabartek 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014   

Sunders napisał/a:
Sprzedać wszystko z wyjątkiem Canona EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM i dokupić Canona EF 35 mm f/2 IS USM oraz Canona EF 50 mm f/1.4 USM lub ew. Canona EF 85 mm f/1.8 USM.

Raczej nie chciałbym sprzedawać FishEye'a, często go używam, a głośność 50 1.8 mi nie przeszkadza, bo z dźwięku z wbudowanego mikrofonu nie będę używał praktycznie nigdy.
Sądzę, że kupię 70D, ale czym racjonalnie można zastąpić 17-85 do 1,5k pln (na droższe razej nie starczy kasy). Zależało by mi, żeby to jednak był zoom, a jeśli nie to coś z zakresu 15-40 mm (raczej bliżej 15 niż 40).

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

jabartek napisał/a:
głośność 50 1.8 mi nie przeszkadza, bo z dźwięku z wbudowanego mikrofonu nie będę używał praktycznie nigdy

Nie myślałem o głośności tylko o skuteczności AF-a i o jasności obiektywu.

jabartek napisał/a:
czym racjonalnie można zastąpić 17-85 do 1,5k pln

Używanym 24-105/4L IS USM.

jabartek napisał/a:
Zależało by mi, żeby to jednak był zoom, a jeśli nie to coś z zakresu 15-40 mm (raczej bliżej 15 niż 40).

17-40/4L USM.

komor 
Moderator

Sunders, czemu polecasz te ciemnice do APS-C?

Sunders 

Polecam te "ciemnice" po 5DmkII, bo obstaję przy tym że to lepsza opcja niż 70D. Pod 70D polecałbym inną "ciemnicę" - Canona EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM, tylko że nie za 1,5 a za ca. 1,8 kpln.
W filmowaniu IMO istotniejsza będzie lepsza matryca 5DmkII niż sprawniejszy AF 70D.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Wto 30 Wrz, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

forrest 
Rozmowny

jabartek napisał/a:
czym racjonalnie można zastąpić 17-85 do 1,5k pln

Dawno nie polecane zoomy Sigmy i Tamrona 17-50/2.8

jabartek 
Nowy

Sunders, niestety przy moim niezbyt obfitym budżecie 5D Mk II nie wchodzi w grę. To 2300 było taką okazją, że zanim to zobaczyłem, był już sprzedany :sad:

Czy EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM będzie dużo lepszy od 17-85 ? Czytałem parę słabych opinii o nim.

forrest, o tym mowa: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical ?

muzyk 

Sunders napisał/a:
Pod 70D polecałbym inną "ciemnicę" - Canona EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM

ale to już ciemnica +.
Sunders napisał/a:
W filmowaniu IMO istotniejsza będzie lepsza matryca 5DmkII niż sprawniejszy AF 70D.

Popieram.
jabartek napisał/a:
a głośność 50 1.8 mi nie przeszkadza

Ja bym się tak od razu 50 1.8II na rzecz 50 1.4 USM nie pozbywał.
Optycznie niewiele ustępuje 50 1.4, a przy tym 50 1.4 ma taki sobie, żeby nie napisać kiepski autofokus jak na USM...
nienietaktak napisał/a:
70D też się przyda do manualnych.

To prawda.
nienietaktak napisał/a:
W przeciwieństwie do 5 D III nie grymasi, że przejściówka nie taka jakby chciał ;)

No z 5DIII to jest w tym temacie mega zonk (może ma ktoś namiary n sprawdzony adapter z dandelionem, najlepiej z ustawialna wartością przysłony).

Z 5DII nie będzie problemów.

Sunders 

Wysłany: Sro 01 Paź, 2014   

jabartek napisał/a:
Czy EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM będzie dużo lepszy od 17-85 ? Czytałem parę słabych opinii o nim.

Jest lepszy, jednak najlepszy w zbliżonym zakresie / ale od 17 a nie od 15mm/ jest Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM - używki na allegro obecnie od 1700zł.

nienietaktak
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Sunders napisał/a:

Popieram.

Wy tak z doświadczenia, czy teoretyzujecie?

Sunders 

nienietaktak, masz odmienną opinię?

nienietaktak
[Usunięty]

Sunders, mam. I ma to znaczenie szczególnie dla kogoś, kto w filmowaniu nie ma dużego doświadczenia, a budżet jest ograniczony. Gdyby nie był, poleciłbym C500 :P
Co po trochę lepszym obrazku, jak ostrość będzie nietrafiona? Chyba, że to film, gdzie każdą scenę można powtórzyć kilka razy, albo obiekt nie wykazuje chęci do przemieszczania się.
Poza tym w 70D jednym stuknięciem w róg monitorka można wyłączyć AF i ostrzyć według własnego uznania, a lepiej mieć możliwość wyłączenia AF, niż mieć go w szczątkowej wersji.

muzyk 

Tyle, że AF w 5dII się nie używa podczas filmowania, a ostrzy ręcznie.
Jak ktoś chce mieć sprawny AF w filmowaniu, to może jakiś camcorder kupić.

jabartek 
Nowy

Z tym af chodzi mi nie tyle o to, żebym to ja go używał, ale jednak coś by się przydało, bo z aparatu czasami będzie korzystał mój ojciec, który raczej sobie z ostrzeniem nie da rady :???:

nienietaktak
[Usunięty]

muzyk, pytam poważnie: korzystałeś kiedyś z funkcji filmowania w 70D i sprawdzałeś jak tam działa AF? A jeśli tak, to dłużej niż kilka minut? Robiłeś kiedyś film z ostrzeniem ręcznym w 5D II i wiesz z jakimi utrudnieniami to się wiąże i co trzeba zrobić, żeby wszystko wyszło w miarę dobrze?

muzyk 

Co do 70d - sprawdzałem. Jak na lustrzankę, af ostrzy przy filmowaniu całkiem przyzwoicie, zwłaszcza ze szkłami stm.
Co do 5dll.
Z jakimi utrudnieniami to się wiąże wiem, bo samym aparatem z ręki wygodnie filmu kręcić się nie da.
Jednak poza tym, pozostaje matryca ff, która da większą frajdę niż apsc 70d - mam tu na myśli mniejszą go, ewentualnie nieco mniejsze szumy.

Zatem. Jeśli to ma być faktycznie filmowanie jak camcorderem, to nie ma wyjścia, 70d trzeba kupić i finito.
Jeśli bardziej kreatywne podejście to oczywiście też 70d + ręczne ostrzenie, ale 5dll byłby tutaj bardziej akuratny.

Odpowiedz do tematu