Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sprzedać wszystko z wyjątkiem Canona EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM i dokupić Canona EF 35 mm f/2 IS USM oraz Canona EF 50 mm f/1.4 USM lub ew. Canona EF 85 mm f/1.8 USM.
Raczej nie chciałbym sprzedawać FishEye'a, często go używam, a głośność 50 1.8 mi nie przeszkadza, bo z dźwięku z wbudowanego mikrofonu nie będę używał praktycznie nigdy.
Sądzę, że kupię 70D, ale czym racjonalnie można zastąpić 17-85 do 1,5k pln (na droższe razej nie starczy kasy). Zależało by mi, żeby to jednak był zoom, a jeśli nie to coś z zakresu 15-40 mm (raczej bliżej 15 niż 40).
Polecam te "ciemnice" po 5DmkII, bo obstaję przy tym że to lepsza opcja niż 70D. Pod 70D polecałbym inną "ciemnicę" - Canona EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM, tylko że nie za 1,5 a za ca. 1,8 kpln.
W filmowaniu IMO istotniejsza będzie lepsza matryca 5DmkII niż sprawniejszy AF 70D.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Wto 30 Wrz, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Pod 70D polecałbym inną "ciemnicę" - Canona EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
ale to już ciemnica +.
Sunders napisał/a:
W filmowaniu IMO istotniejsza będzie lepsza matryca 5DmkII niż sprawniejszy AF 70D.
Popieram.
jabartek napisał/a:
a głośność 50 1.8 mi nie przeszkadza
Ja bym się tak od razu 50 1.8II na rzecz 50 1.4 USM nie pozbywał.
Optycznie niewiele ustępuje 50 1.4, a przy tym 50 1.4 ma taki sobie, żeby nie napisać kiepski autofokus jak na USM...
nienietaktak napisał/a:
70D też się przyda do manualnych.
To prawda.
nienietaktak napisał/a:
W przeciwieństwie do 5 D III nie grymasi, że przejściówka nie taka jakby chciał
No z 5DIII to jest w tym temacie mega zonk (może ma ktoś namiary n sprawdzony adapter z dandelionem, najlepiej z ustawialna wartością przysłony).
Czy EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM będzie dużo lepszy od 17-85 ? Czytałem parę słabych opinii o nim.
Jest lepszy, jednak najlepszy w zbliżonym zakresie / ale od 17 a nie od 15mm/ jest Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM - używki na allegro obecnie od 1700zł.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Paź, 2014
muzyk napisał/a:
Sunders napisał/a:
Sunders, mam. I ma to znaczenie szczególnie dla kogoś, kto w filmowaniu nie ma dużego doświadczenia, a budżet jest ograniczony. Gdyby nie był, poleciłbym C500
Co po trochę lepszym obrazku, jak ostrość będzie nietrafiona? Chyba, że to film, gdzie każdą scenę można powtórzyć kilka razy, albo obiekt nie wykazuje chęci do przemieszczania się.
Poza tym w 70D jednym stuknięciem w róg monitorka można wyłączyć AF i ostrzyć według własnego uznania, a lepiej mieć możliwość wyłączenia AF, niż mieć go w szczątkowej wersji.
Z tym af chodzi mi nie tyle o to, żebym to ja go używał, ale jednak coś by się przydało, bo z aparatu czasami będzie korzystał mój ojciec, który raczej sobie z ostrzeniem nie da rady
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Paź, 2014
muzyk, pytam poważnie: korzystałeś kiedyś z funkcji filmowania w 70D i sprawdzałeś jak tam działa AF? A jeśli tak, to dłużej niż kilka minut? Robiłeś kiedyś film z ostrzeniem ręcznym w 5D II i wiesz z jakimi utrudnieniami to się wiąże i co trzeba zrobić, żeby wszystko wyszło w miarę dobrze?
Co do 70d - sprawdzałem. Jak na lustrzankę, af ostrzy przy filmowaniu całkiem przyzwoicie, zwłaszcza ze szkłami stm.
Co do 5dll.
Z jakimi utrudnieniami to się wiąże wiem, bo samym aparatem z ręki wygodnie filmu kręcić się nie da.
Jednak poza tym, pozostaje matryca ff, która da większą frajdę niż apsc 70d - mam tu na myśli mniejszą go, ewentualnie nieco mniejsze szumy.
Zatem. Jeśli to ma być faktycznie filmowanie jak camcorderem, to nie ma wyjścia, 70d trzeba kupić i finito.
Jeśli bardziej kreatywne podejście to oczywiście też 70d + ręczne ostrzenie, ale 5dll byłby tutaj bardziej akuratny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9