Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr szary ND1000 zafarb PYTANIE
Autor Wiadomość
witek88 
Nowy

Wysłany: Nie 09 Lis, 2014   Filtr szary ND1000 zafarb PYTANIE

Witam! Mam pytanie. Kupiłem filtr Hoya jak w tytule. W zdjęciach pod światło przez środek fotografii przechodzi pasek fioletowego zafarbu. Wymieniłem na inny egzemplarz, to samo. Może z moimi oczekiwaniami coś jest nie tak? Aparat nikon d7100

Chciałem dodać załączniki,próbowałem dwoma przeglądarkami i nie ładuje ich niestety.

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 09 Lis, 2014   

Załącznik dodąj w opcji "odpowiedz" - załącz plik.
Tylko, żeby miał mniej niż 1000 px w poziomie i był w jpeg.

BTW: jakbyś wziął Hitech ND 3.0 nie miał byś problemu.
Używam takiego.

witek88 
Nowy

chciałem moc nd100, by "usuwać" obecność ludzi przy architekturze i myślałem,że Hoya to porządna marka...

DSC_5821.jpg
"piękny" widok na sukiennice
Plik ściągnięto 9622 raz(y) 362,08 KB

DSC_5861.jpg
"naga prawda"
Plik ściągnięto 9623 raz(y) 373,15 KB

DSC_5813.jpg
tak to wygląda po chwilach straconych nad powrotem do normalności. Normalności nie ma, zafarb został
Plik ściągnięto 9625 raz(y) 448,6 KB

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Ja widzę 2 paski. Jak się aparat zachowuje przy fotografii np f/32 i dłuższym naświetlaniu? Nie ma tak przypadkiem jakiejś szczeliny?

multics
[Usunięty]

witek88, u mnie takie coś się pojawia, jak nie zasłonie wizjera.

witek88 
Nowy

Na f32 nie próbowałem chyba, ale dłuższe czasu naświetlania jeszcze w sierpniu (takie rzędu kilkunastu minut) nie wykazało żadnych anomalii

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

witek88, może być tak jak pisze kolega multics. Możesz naświetlać przez wizjer. Zakryj go w czasie naświetlania.

witek88 
Nowy

Zakryć wizjer? Spróbuję, nigdy tego nie robiłem powiem szczerze

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 10 Lis, 2014   

Mi to wygląda na boczne przecieki światła.
Pozakrywaj lub pozalepiaj taśmą czarną wszystkie gniazda boczne HDMI, klapki kart/baterii itp.
Może to być też kwestia obiektywu.
Ale wtedy raczej na środku się pojawia taka plama.
Zobacz jak tu profesjonalni faceci walczą z tym:
http://www.bwvision.com/t...kage-beginners/
http://davidduchemin.com/...re-light-leaks/

witek88 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Lis, 2014   

Muszę podziękować wszystkim za odpowiedzi- bardzo mi pomogliście, odzyskałem spokój ducha ;) wystarczyło zakryć wizjer... Aż dziw, że wcześniej takiej informacji nie znalazłem w tematach o filtrach szarych. Oczywiście jak wczoraj wpisałem w Google "zakrywanie wizjera" to momentalnie wyświetliło identyczny jak mój przykład. Żebym to ja wcześniej wiedział, żeby tak tego szukać, nie zawracał bym wam głowy. Dziękuję za pomoc!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   

witek88 napisał/a:
Aż dziw, że wcześniej takiej informacji nie znalazłem w tematach o filtrach szarych
Bo w zasadzie nie jest to kwestia szarego filmu tylko czasu naświetlania, jaki użyłeś (stosując silny filtr) podczas dziennej ekspozycji. (gdy światło wpadające przez wizjer może doświetlać matrycę).

Wiesz, w zasadzie to te co lepsiejsze (bardziej profi) aparaty mają w wizjerach specjalne kurtynki, w tańszych modelach z reguły da się kupić specjalne kurtynki a przecież przy normalnym fotografowaniu lustrem zakłada się, że trzymasz wizjer przy oku - czyli nie wchodzi światło.

Usjwo 
Optyczny

Taka zslepke do wizjera dostaje sie wraz z aparatem. Jest ta zrobiona ze zaklada sie ja na pasek i zawsze jest pod reka.

witek88 
Nowy

Wstyd się przyznać...a ja nigdy nie wiedziałem do czego służy dk-5... No tak, całe życie się człowiek uczy...

Odpowiedz do tematu