Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prośba o poradę: zakup kamery półprofesjonalnej.
Autor Wiadomość
Gryfski 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   Prośba o poradę: zakup kamery półprofesjonalnej.

Witam!

Proszę o rzetelną poradę. Otóż, od dłuższego czasu planuję zakupić porządną, najchętniej półprofesjonalną kamerę z mikrofonem zewnętrznym. Mogę przeznaczyć nią od 10 do 12 tysięcy.
Zależy mi (co jest oczywiste) na jak najlepszej jakości obrazu, dobrych osiągach przy słabym oświetleniu i możliwości ręcznego ustawienia głębi ostrości.

Zastanawiam się nad:
Sony HXR-NX70E
CANON XF305
Sony HXR-NX3

Dotychczas korzystałem z automatów JVC.
Kamera ma służyć do nagrywania filmów (lub tworów aspirujących do tego miana).

Pozdrawiam,
Gryfski

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   

W tej "konkurencji" pozostawił bym tylko dwie kamery - HXR-NX3/VG1 i XF305 i osobiście chyba bardziej przemawia dla mnie kamera Sony. Z doświadczenia z Panasonicami wiem, że 28Mb/s z 3x CMOS daje doskonały obraz pomimo aż takiej kompresji (w Canonie 50Mb/s), za to 50fps w 1080p jest bardziej użyteczne w dzisiejszych czasach.

Gryfski 
Nowy

Dziękuję za odpowiedź, w grę wchodzą również inne kamery niewymienione przeze mnie na krótkiej liście. Wspomniałem o nich, gdyż wydały mi się warte uwagi (opierając się na recenzjach i materiałach testowych).
Z chęcią przyjmę inne propozycje.

Swoją drogą, biorę również pod uwagę aparaty z wymiennymi obiektywami, lecz przyznam, że nie znam się na tego typu sprzęcie, więc wybór byłby jeszcze trudniejszy.

Wojmistrz 
Obserwator

Gryfski, nieco inaczej filmuje się aparatami, a nieco inaczej kamerami, szczególnie tak zaawansowanymi. Wbudowane filtry ND, inny uchwyt...
Stoją drogą, jeśli chcesz filmować lustrzanką, to polecam Canona 6D.

dcs
[Usunięty]

Pomiędzy takimi kamerami, a lustrzankami w łatwości użytkowania -koniecznego zaangażowania operatora jest przepaść.

Gdzieś pomiędzy jest Canon 70D i bezlusterkowce.
Niektóre bezlusterkowce są bliżej kamer w "łatwości kręcenia" niż ten Canon.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014   

dcs napisał/a:
... w "łatwości kręcenia" niż ten Canon.
Piszesz o 6D?

dcs
[Usunięty]

Pisałem o Canonie o którym pisałem.

Jaki AF w video oferują 5D III czy 6D, a jaki bezlusterkowce (oraz 70D)?

W jaki sposób ww. FF wspierają ręczne nastawienie ostrości podczas filmowania, co więcej oferują bezlustra?

Jakie tryby doboru ekspozycji oferuje 6D i 70D?

Gryfski napisał/a:
możliwości ręcznego ustawienia głębi ostrości

Czyli chyba AF też ma być w używany?

Gryfski 
Nowy

Po prostu chciałbym wejść na wyższy poziom jakości, a nie jestem pewny co byłoby dla mnie lepsze. Bardzo zależy mi na dobrej plastyce obrazu, co na pewno przemawia za lustrzanką, ale musiałbym wtedy również zakupić dodatkowy stabilizator. Może to wyjątkowo nieprofesjonalne, ale z chęcią czasem korzystałbym z funkcji AF, gdyż często nagrywam(y) "na partyzanta", więc plusa dostaje kamera. Nie boję się "niełatwej" obsługi, ale wygoda też jest ważna. I jak tu wybrać?

dcs
[Usunięty]

Gryfski,

Zobacz w sklepie czy ogarniesz filmowanie -moje typy:

-Canon 70D
-Samsungi NX30 i NX1? http://www.bhphotovideo.c...tal_camera.html (-mało kasy na obiektywy zostanie)
http://www.optyczne.pl/74...amsung_NX1.html
-Sony A5100
-Panasonic GH4 i GH3 (jak GH4 to ci wiele kasy na obiektywy nie zostanie)

Na stabilizatorze to sobie ostrością ręcznie nie bardzo pokręcisz -musisz liczyć na tą wbudowaną w obiektywy czy/i rig http://www.bhphotovideo.c...26/N/3907816577

Gryfski 
Nowy

Wysłany: Pon 17 Lis, 2014   

dcs

Dziękuję za propozycje.
Skłaniam się ku GH3/4 lub NX1. Osobną kwestią jest sprawa obiektywów, czy 12-35 lub 14-140 są dobre na początek? (Znalazłem promocję na cyfrowe.pl oferującą GH4 + 1 z obiektywów).

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 17 Lis, 2014   

Gryfski, NX1 sobie odpuść, bo pomimo 4K na pokładzie, nie przewiduję by poprawiono stronę użytkową nagrywania. Lumixy GH to całkiem dobry wybór, ponieważ to jest seria przygotowana pod kontem filmowania.
Zanim całkowicie zrezygnujesz z lustrzanek Canona, proponuję, poczytaj sobie o magic lantern.

Losanger 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Lis, 2014   

Kup taką kamerę, żeby kodek miała darmowy(do użytku komercyjnego) byle nie kodek H.264 czy AVCHD gdzie sprytnie w instrukcjach piszą o użytkowaniu nie komercyjnym a nawet nie konwertowaniu materiału na inny format czyli dekodowanie. Panasonic GH4 chyba nie jest kamerą komercyjną przez kodeki co wyżej napisałem. Black Magic ma darmowy kodek AppleProRes gdybyś chciał mieć działalność

Wojmistrz 
Obserwator

Losanger, nie mieszaj proszę. Dziś nie ma praktycznie kamer bez H.264. Problem jest w tym, kto pokrywa koszty ewentualnego wykorzystania kodeka. Według MPEG.LA, licencja obowiązuje tylko producentów sprzętu, programistów i globalnych wydawców, a kodek przy postprocesie możesz sobie zmieniać na dowolny. Oczywiście na przyszłość (jeśli coś się zmieni w sprawie, licencji na h.264), najbezpieczniej jest renderować film z użyciem otwartego kodeka x.264 jeśli robisz to na przykład dla telewizji.

komor 
Moderator

Losanger, kodek AppleProRes nie jest przeznaczony do finalnej dystrybucji gotowego filmu. To kodek produkcyjny.

Wojmistrz, otwarty x.264 zdaje się narusza patenty MPEG.LA, nie wiem czy w sumie jest pod względem prawnym bezpieczniejszy. Tyle, że sam kod źródłowy jest otwarty.

Wojmistrz 
Obserwator

komor napisał/a:
Wojmistrz, otwarty x.264 zdaje się narusza patenty MPEG.LA, nie wiem czy w sumie jest pod względem prawnym bezpieczniejszy. Tyle, że sam kod źródłowy jest otwarty.
Pierwszy raz słyszę, by x.264 naruszał prawa patentowe. Aż pogrzebię przy tym temacie, bo wiem, że powstał po uwolnieniu go właśnie przez MPEG.LA i jest cały czas rozwijany niezależnie.

Odpowiedz do tematu