Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka o powiekszeniu 12x ?
Autor Wiadomość
Willy 
Bywalec

Wysłany: Pon 01 Gru, 2014   Jaka lornetka o powiekszeniu 12x ?

Po zakupie Zeissa 8x42 HD złożyłem publiczną deklarację, że nie kupię żadnej lornetki do końca roku. No i udało się dotrzymać słowa, koniec roku tuż, tuż, poszukiwania czas zacząć :mrgreen:

Mam kilka ósemek i jedną dziesiątke, pomyślałem, że dwunastka potrzebna. Raczej z aperturą 50. Z większą to już może być ciężki kloc.

Do czego?

Obserwacja żaglówek z pomostu.
Nocne niebo.
Samolotów na wysokości przelotowej.

Poproszę o porady i opinie użytkowników dwunastek.

Budżet około 2500zł.

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Gru, 2014   

Chciałoby się powiedzieć, że jedyna i słuszna decyzja to Nikon SE 12x50. Nie ma chyba żadnej innej konkurencji w jakości optycznej poniżej 10 tys. Coś czuję, że już o tym wiesz.
Jeśli roof w tej cenie to może Viper http://teleskopy.pl/produ...9apAaAo0f8P8HAQ Osobiście nie znam ale zbiera na świecie dobre noty.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pon 01 Gru, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

pandal 
Bywalec

Abs napisał/a:
Chciałoby się powiedzieć, że jedyna i słuszna decyzja to Nikon SE 12x50. Nie ma chyba żadnej innej konkurencji w jakości optycznej poniżej 10 tys.

Taka prawda.

kot Sylvester 
Maniak

Abs napisał/a:
Nie ma chyba żadnej innej konkurencji w jakości optycznej poniżej 10 tys.

Abs ale czy jesteś tego pewien ?
http://www.lanius-books.c...d-12x50-hd.html
http://www.lanius-books.c...n-el-12x50.html
Poza tym Nikon SE 10x42 CF nie mieści się w 2500 zeta bliżej mu do 3000 :
http://www.ceneo.pl/nikon...Mt6Y8iQ-qsdh9w1

pandal 
Bywalec

Sylwester, Twoje propozycje tym bardziej nie mieszczą się w budżecie 2500zeta.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Ja osobiscie sie chyba zasadze na Swarovskiego 15x56 ale bede mial tez inne na oku :)
Ujawnij co tam dokladnie juz zgromadziles Willy...

Inne opcje ED, ktore ja wezme pod uwage (nie widzialem na razie): Celestron Granite 12x50 i Nikon Monarch 5 16x56. Viper moze byc dobry ale te dwa 42mm, ktore widzialem nie daja podstaw by przypuszczac, ze dorownaja do Nikona SE. Jak masz cisnienie na roof i zdzierzysz pewien kompromis to jest to jakas opcja. J go raczej odpuszcze. Zapewne wiesz o istnieniu Doctera Nobilem 15x60. To wielki i ciezki kloc i tez znacznie przekracza zalozony budzet. Tez wstepnie odpuszczam.

Abs 
Optyczny

Tak się składa Sylwestrze, że odnosiłem się właśnie do El tyle, że bez promocji...myślę, że nie warto kruszyć przysłowiowej kopii o matematyczną precyzję.
O ile pamiętam Willy nabył Zeissa Conquest 8x30 stąd Se 12x50 zbliżony cenowo do zakładanego budżetu a jakościowo lepszy od Zeissa byłby "wiśnią" na optycznym torcie.

Willy 
Bywalec

Wysłany: Wto 02 Gru, 2014   

kivirovi napisał/a:

Ujawnij co tam dokladnie juz zgromadziles Willy...

Moja kolekcja skromna jest:

Olympus 8x25 WPII
Steiner Wildlife 8x30 CF
EII 8x30
Conquest HD 8x42
Nikon Action Ex 10x50

Steiner dla dzieciaków, podobnie w sumie nie mam oporów "użyczać" maleństwom Action Ex. Ja najczęściej używam Conquesta - niby całkiem ciężki, ale nie muszę się zastanawiać czy będzie padać czy nie. O EII dbam bardzo, jest śliczna i taka "na niedzielę", wszyscy bardzo ja też lubią :grin:

Co do tej 12x to tak jak pisał Abs Nikon SE jest mi w tej chwili najbliżej, chociaż myślę też o czymś ze stajni Swarka, może nawet używanym, Swarka mi w kolekcji brakuje. :oops:

Santre 
Entuzjasta

Też mam trochę sprzętu ale kupiłem żonie lornetkę nikon monarch 5 12x42 bo takiej nie miałem w kolekcji (osobiście lubię 8) szczerze byłem przeciwny takim parametrom ale z kobietami się nie dyskutuje. Teraz śmiało mogę polecić fajna lornetka mała poręczna dobra optycznie i jest bardzo często wykorzystywana w terenie. W tej cenie lornetka do czarnej roboty nie mam o nią obaw w terenie.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Willy, Action EX 10x50 to może nie jest bardzo dobra lornetka ale nie jest też zła. 12x50 będzie o tyle lepsza, że SE, a nie że 12x. Wyczyścisz obraz i tyle. Wyględa na to, że chcesz EX miękko wykończyć. Do kompletu to by pasowało jednak coś większego, minimum M5 16x56. Chyba, że zielony to ulubiony kolor żony; wtedy mówi się trudno :D

Santre, 42/12 to tak jak 8x28. Nie ma co biadolić, przecież 10x25 też daje radę za dnia... Widywałem takie w terenie, stare ruskie. Moim zdaniem żona wie czego chce :)

Abs 
Optyczny

Willy to już jest kolekcja wskazująca na optyczne uzależnienie. Też tak mam - więc rozumiem.
16x56 kusi ale bez statywu użytkowanie zniechęca...choć te parametry mają sens.
Najtańszy Swarek to wersja 8x25 Cl - zamiast Olympusa. Budżet dałby radę.

Willy 
Bywalec

kivirovi napisał/a:
Willy, Action EX 10x50 to może nie jest bardzo dobra lornetka ale nie jest też zła. 12x50 będzie o tyle lepsza, że SE, a nie że 12x. Wyczyścisz obraz i tyle. Wyględa na to, że chcesz EX miękko wykończyć.

Trafiony zatopiony :oops:

EX dla dzieciaczków chciałem przeznaczyć, a "nowa duża" dla mnie (swoją drogą ile to pożytku z maleństw, można sobie sprzęt łatwiej odświeżać :mrgreen: )

No to celuje w okolice 15x, 16x.

Ale wtedy chyba budżet mały się robi.

pandal 
Bywalec

Ja bym EXa przeznaczył dla dzieciaczków i brał SE, plus 2 do powiększenia daje się zauważyć, różnice w optyce w tym wypadku też są znaczące.

goornik 
Optyczny

Bierz Nikona SE, póki możesz go mieć fabrycznie nowego. Potem będziesz opowiadał wnukom, jak to "dziadzio wyrwał jedną z ostatnich sztuk w Polsce". Dzieciaki będą zachwycone.
Są też inne alternatywy:
- jeśli chcesz coś o bardzo dobrej transmisji - bierz Nikona SE
- jeśli chcesz coś o doskonałej ostrości aż po brzeg - bierz Nikona SE
- jeśli chcesz coś 12x ale małego, solidnego i zgrabnego - bierz Nikona SE

krzysiek29 
Rozmowny

Wysłany: Sro 03 Gru, 2014   

Mam Nikona 12x50EX i Nikona 12x50SE. SE jest optycznie zauważalnie lepsza od EX . Obie mam pod ręką więc mogę bezpośrednio porównać. Subiektywnie nie miałem w ręce lepszej lornetki o powiększeniu 12x niż SE.
Pewnie red. Arek miał wszelkie dostępne lornetki 12x i może..zna coś lepszego... :grin:

Odpowiedz do tematu