Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po zakupie Zeissa 8x42 HD złożyłem publiczną deklarację, że nie kupię żadnej lornetki do końca roku. No i udało się dotrzymać słowa, koniec roku tuż, tuż, poszukiwania czas zacząć
Mam kilka ósemek i jedną dziesiątke, pomyślałem, że dwunastka potrzebna. Raczej z aperturą 50. Z większą to już może być ciężki kloc.
Do czego?
Obserwacja żaglówek z pomostu.
Nocne niebo.
Samolotów na wysokości przelotowej.
Poproszę o porady i opinie użytkowników dwunastek.
Wysłany: Pon 01 Gru, 2014
Chciałoby się powiedzieć, że jedyna i słuszna decyzja to Nikon SE 12x50. Nie ma chyba żadnej innej konkurencji w jakości optycznej poniżej 10 tys. Coś czuję, że już o tym wiesz.
Jeśli roof w tej cenie to może Viper http://teleskopy.pl/produ...9apAaAo0f8P8HAQ Osobiście nie znam ale zbiera na świecie dobre noty.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pon 01 Gru, 2014, w całości zmieniany 2 razy
Ja osobiscie sie chyba zasadze na Swarovskiego 15x56 ale bede mial tez inne na oku
Ujawnij co tam dokladnie juz zgromadziles Willy...
Inne opcje ED, ktore ja wezme pod uwage (nie widzialem na razie): Celestron Granite 12x50 i Nikon Monarch 5 16x56. Viper moze byc dobry ale te dwa 42mm, ktore widzialem nie daja podstaw by przypuszczac, ze dorownaja do Nikona SE. Jak masz cisnienie na roof i zdzierzysz pewien kompromis to jest to jakas opcja. J go raczej odpuszcze. Zapewne wiesz o istnieniu Doctera Nobilem 15x60. To wielki i ciezki kloc i tez znacznie przekracza zalozony budzet. Tez wstepnie odpuszczam.
Wysłany: Pon 01 Gru, 2014
Tak się składa Sylwestrze, że odnosiłem się właśnie do El tyle, że bez promocji...myślę, że nie warto kruszyć przysłowiowej kopii o matematyczną precyzję.
O ile pamiętam Willy nabył Zeissa Conquest 8x30 stąd Se 12x50 zbliżony cenowo do zakładanego budżetu a jakościowo lepszy od Zeissa byłby "wiśnią" na optycznym torcie.
Ujawnij co tam dokladnie juz zgromadziles Willy...
Moja kolekcja skromna jest:
Olympus 8x25 WPII
Steiner Wildlife 8x30 CF
EII 8x30
Conquest HD 8x42
Nikon Action Ex 10x50
Steiner dla dzieciaków, podobnie w sumie nie mam oporów "użyczać" maleństwom Action Ex. Ja najczęściej używam Conquesta - niby całkiem ciężki, ale nie muszę się zastanawiać czy będzie padać czy nie. O EII dbam bardzo, jest śliczna i taka "na niedzielę", wszyscy bardzo ja też lubią
Co do tej 12x to tak jak pisał Abs Nikon SE jest mi w tej chwili najbliżej, chociaż myślę też o czymś ze stajni Swarka, może nawet używanym, Swarka mi w kolekcji brakuje.
Też mam trochę sprzętu ale kupiłem żonie lornetkę nikon monarch 5 12x42 bo takiej nie miałem w kolekcji (osobiście lubię szczerze byłem przeciwny takim parametrom ale z kobietami się nie dyskutuje. Teraz śmiało mogę polecić fajna lornetka mała poręczna dobra optycznie i jest bardzo często wykorzystywana w terenie. W tej cenie lornetka do czarnej roboty nie mam o nią obaw w terenie.
Willy, Action EX 10x50 to może nie jest bardzo dobra lornetka ale nie jest też zła. 12x50 będzie o tyle lepsza, że SE, a nie że 12x. Wyczyścisz obraz i tyle. Wyględa na to, że chcesz EX miękko wykończyć. Do kompletu to by pasowało jednak coś większego, minimum M5 16x56. Chyba, że zielony to ulubiony kolor żony; wtedy mówi się trudno
Santre, 42/12 to tak jak 8x28. Nie ma co biadolić, przecież 10x25 też daje radę za dnia... Widywałem takie w terenie, stare ruskie. Moim zdaniem żona wie czego chce
Wysłany: Wto 02 Gru, 2014
Willy to już jest kolekcja wskazująca na optyczne uzależnienie. Też tak mam - więc rozumiem.
16x56 kusi ale bez statywu użytkowanie zniechęca...choć te parametry mają sens.
Najtańszy Swarek to wersja 8x25 Cl - zamiast Olympusa. Budżet dałby radę.
Willy, Action EX 10x50 to może nie jest bardzo dobra lornetka ale nie jest też zła. 12x50 będzie o tyle lepsza, że SE, a nie że 12x. Wyczyścisz obraz i tyle. Wyględa na to, że chcesz EX miękko wykończyć.
Trafiony zatopiony
EX dla dzieciaczków chciałem przeznaczyć, a "nowa duża" dla mnie (swoją drogą ile to pożytku z maleństw, można sobie sprzęt łatwiej odświeżać )
Bierz Nikona SE, póki możesz go mieć fabrycznie nowego. Potem będziesz opowiadał wnukom, jak to "dziadzio wyrwał jedną z ostatnich sztuk w Polsce". Dzieciaki będą zachwycone.
Są też inne alternatywy:
- jeśli chcesz coś o bardzo dobrej transmisji - bierz Nikona SE
- jeśli chcesz coś o doskonałej ostrości aż po brzeg - bierz Nikona SE
- jeśli chcesz coś 12x ale małego, solidnego i zgrabnego - bierz Nikona SE
Mam Nikona 12x50EX i Nikona 12x50SE. SE jest optycznie zauważalnie lepsza od EX . Obie mam pod ręką więc mogę bezpośrednio porównać. Subiektywnie nie miałem w ręce lepszej lornetki o powiększeniu 12x niż SE.
Pewnie red. Arek miał wszelkie dostępne lornetki 12x i może..zna coś lepszego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9