Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
aparat na wycieczki/góry
Autor Wiadomość
akira 
Rozmowny

Wysłany: Pią 19 Gru, 2014   

RB napisał/a:
Całkiem poważna grupa ludzi tutaj wbrew pozorom nie tyle się dała nabrać na marketing firm innych niz Pentax (który zresztą też prowadzi takowe działania) co świadomie uznała, że w tym systemie nie dostanie narzędzia lepszego. I tyle. A że potrzeby i punkt widzenia każdego sa nieco różne, to w zasadzie każdy ma rację. Dopóki nie wkłada innym, że zrobili głupstwo bo dokonali takiego a nie innego wyboru.

A mnie się jednak wydaje, że pompowanie olbrzymich środków w działania marketingowe jednak przekłada się na fanatyzm użytkowników i trochę przesłania świadomy wybór.
Ale daleki w tym jestem od pouczania, że ktoś zrobił tym sobie krzywdę ;)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

akira napisał/a:

A mnie się jednak wydaje, że pompowanie olbrzymich środków w działania marketingowe jednak przekłada się na fanatyzm użytkowników i trochę przesłania świadomy wybór.

akira, nie obraź się, ale akurat na tym forum (jak jest na głównej to inna sprawa) zazwyczaj najbardziej gardłują Ci od systemów niszowych.

akira napisał/a:

Ale daleki w tym jestem od pouczania, że ktoś zrobił tym sobie krzywdę ;)

Jednocześnie pisząc że jest prawdopodobne iż marketing nieco przesłonił im świadomy wybór... :mrgreen:

akira 
Rozmowny

RB napisał/a:
akira, nie obraź się, ale akurat na tym forum (jak jest na głównej to inna sprawa) zazwyczaj najbardziej gardłują Ci od systemów niszowych.

Zależy jak na to spojrzeć bo dopóki D5100 był w tym wątku słusznym wyborem to nie było polemiki. Wystarczyło uzasadnić inny wybór i zaczyna się gardłowanie :razz:

RB napisał/a:
Jednocześnie pisząc że jest prawdopodobne iż marketing nieco przesłonił im świadomy wybór... :mrgreen:

Szanować to nie znaczy podzielać czyjeś zdanie, a swoje chyba mogę mieć ;)

RB 

akira napisał/a:

Zależy jak na to spojrzeć bo dopóki D5100 był w tym wątku słusznym wyborem to nie było polemiki. Wystarczyło uzasadnić inny wybór i zaczyna się gardłowanie :razz:

Wróćmy mna chwilę do str. 3 tego wątku. Drugi Twój post w tym wątku i na koniec takie cuś:
Rozumiem jednak, że znaczek Nikona oraz szerszy zakres obiektywu kitowego i odchylany ekran robią na kimś większe wrażenie.
A może, imaginuj sobie, takie kfiatki ludzi właśnie wk...ją? Nie rzeczowe argumenty ale włąśnie te takie niby nic, nic nie mówię, wszystko rozumiem...

akira napisał/a:

RB napisał/a:

Szanować to nie znaczy podzielać czyjeś zdanie, a swoje chyba mogę mieć ;)

Oczywiście - i nawet je swobodnie tu wyrażasz. W tym co zacytowałem także. O tym, ze duża część z nas prawdopodobnie miała ogląd częściowo przesłoniety marketingiem. Taka miła wymiana poglądów, nieprawdaż?

akira 
Rozmowny

RB napisał/a:
Wróćmy mna chwilę do str. 3 tego wątku. Drugi Twój post w tym wątku i na koniec takie cuś:
Rozumiem jednak, że znaczek Nikona oraz szerszy zakres obiektywu kitowego i odchylany ekran robią na kimś większe wrażenie.
A może, imaginuj sobie, takie kfiatki ludzi właśnie wk...ją? Nie rzeczowe argumenty ale włąśnie te takie niby nic, nic nie mówię, wszystko rozumiem...

Wiesz co? Myślę, że wrzucanie cytatów wyrwanych z kontekstu i pozbawionych odniesień jest wyraźnym sygnałem, że po prostu lubisz sobie popisać :roll:
Sorry ale ja w to nie wchodzę więc możesz tu czynić "nierzeczowe" prowokacje. Co chciałem to już napisałem.

RB napisał/a:
Oczywiście - i nawet je swobodnie tu wyrażasz. W tym co zacytowałem także. O tym, ze duża część z nas prawdopodobnie miała ogląd częściowo przesłoniety marketingiem. Taka miła wymiana poglądów, nieprawdaż?

Czujesz się urażony i będziemy o tym klepać przez trzy strony? Widocznie za bardzo bierzesz do siebie to co pisze się na forum. Wybacz ale tego wątku również nie pociągnę, ani nie zamierzam przepraszać.

RB 

akira napisał/a:

Czujesz się urażony

Nie. Wyjąśniam czemu ludzie na niektóre posty tak a nie inaczej reagują.

akira 
Rozmowny

RB napisał/a:
Nie. Wyjąśniam czemu ludzie na niektóre posty tak a nie inaczej reagują.

Psychoanalityk gawędziarz czy nadmiar empatii? Z mojej strony koniec wymiany zdań między nami :wink:
Ostatnio zmieniony przez akira Pią 19 Gru, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

dcs
[Usunięty]

akira,
akira napisał/a:
Nikon sporo inwestują w marketing aby klient wchodził chętniej w ich systemy z poczuciem przynależności do dużej dobrej rodziny. Tyle, że często wchodzi w słomianych butach z markowym napisem i na tym kończą się inwestycje. Owszem, oferta szkieł jest większa i bardziej profesjonalna ale stawianie tezy, że system Pentaxa uzupełniony ofertą Tamrona czy Sigmy w jakiś sposób ogranicza rozwój użytkownika jest zwyczajnie śmieszne. 

Pentax pewnie musi więcej wydawać na marketing niż Nikon i Canon żeby się przebić. (nieproporcjonalnie do wielkości sprzedaży).

-Stąd te ceny z kosmosu na co ciekawsze obiektywy i malo inwestycji w nową optykę.

RB 

akira napisał/a:

Psychoanalityk gawędziarz czy nadmiar empatii?

A co analizuję? Niby, że Twoje odreagowywanie stresu pozakupowego? Nigdy w życiu bym nie śmiał.

akira napisał/a:
Z mojej strony koniec wymiany zdań między nami :wink:

Jak widzisz z mojej niekoniecznie.

akira 
Rozmowny

dcs napisał/a:

Pentax pewnie musi więcej wydawać na marketing niż Nikon i Canon żeby się przebić. (nieproporcjonalnie do wielkości sprzedaży).

-Stąd te ceny z kosmosu na co ciekawsze obiektywy i malo inwestycji w nową optykę.

Nie jest tajemnicą, że Canon inwestuje najwięcej w działania marketingowe. Nie jest tajemnicą, że Pentax jest tu graczem z mniejszym kapitałem. Zastanawiałeś się jak to możliwe, że jego puszki potrafią wciąż być w pewnych aspektach nawet lepsze i tańsze niż u większej konkurencji? Za mało inwestycji w nowe matryce? ;-) A tak poważniej jeśli komuś zabraknie szkieł, a dojrzy je w innym systemie to po prostu go zmienia bo to tylko sprzęt. Nie rozumiem skąd tyle niezdrowej ekscytacji w Twojej wypowiedzi :roll:

WojciechW 
Optyczny

akira napisał/a:
A tak poważniej jeśli komuś zabraknie szkieł, a dojrzy je w innym systemie to po prostu go zmienia bo to tylko sprzęt. :roll:

Chyba nie napisałeś tego poważnie. Skompletowanie w ciągu paru lat szkieł kosztuje zwykle ze dwa razy więcej niż puszka. Ta ostatnia traci na wartości szybciej niż szkła, które oczywiście też tracą. Zmieniając system można często wycofać tylko mniej niż połowę włożonej sumy stając przed koniecznością budowania szklarni od początku.

dcs
[Usunięty]

akira,
akira napisał/a:
Znawiałeś się jak to możliwe, że jego puszki potrafią wciąż być w pewnych aspektach nawet lepsze i tańsze niż u większej konkurencji? Za mało inwestycji w nowe matryce?  

Zastanawiałeś się skąd tak wysokie ceny (często przeciętnych albo slabych) z prymitywnym napędami AF obiektywów Pentax?

-pewnie na nich rekompensują sobie mniejsze zyski na aparatach. :smile:

Matryce Pentax ma od Sony.

akira 
Rozmowny

WojciechW napisał/a:
Chyba nie napisałeś tego poważnie.

Rynek reguluje wartość starych szkieł bez względu na stan posiadania. Skoro możesz je teraz sprzedać to i zakupić w podobnej cenie. Wlał wylał. Nie wiem, może to kwestia pokolenia, które w poprzednim systemie nauczyło się tak absurdalnie chomikować :roll: ale to była taka abstrakcyjna rzeczywistość, że miało to wtedy jakieś uzasadnienie. Natomiast współczesne zbieractwo czy zbytnie przywiązanie do danej marki to takie trochę dziwactwo. Życie jest na tyle długie, że jeśli o mnie chodzi to wolę mieć bogatsze doświadczenia niż kurczowo trzymać się przez dekady w jednym systemie. Ale wolność i swoboda ;) dyskoteka gra!

komor 
Moderator

akira napisał/a:

No widzisz, jednak brniesz w personalne wtręty. Niepotrzebnie.

akira 
Rozmowny

komor napisał/a:
akira napisał/a:

No widzisz, jednak brniesz w personalne wtręty. Niepotrzebnie.

Że ja brnę? Wybacz ale nie rozkładam cudzych postów na równoważniki zdań próbując im nadać inny ładunek emocjonalny. Przyjmij to jako wyraz mojej dezaprobaty dla takich zagrań, a dyskusję z RB już odpuściłem bo straciła sens. Podobnież nie widzę sensu bicia piany z kolegą dcs który mocno się tego domaga, tak więc ostatni raz mu odpowiem w tym wątku i spadam na browar, howgh ;)

dcs napisał/a:
Zastanawiałeś się skąd tak wysokie ceny (często przeciętnych albo slabych) z prymitywnym napędami AF obiektywów Pentax?

-pewnie na nich rekompensują sobie mniejsze zyski na aparatach. :smile:

Matryce Pentax ma od Sony.

Dajesz po jajach ;)
Mnie to nie smyra ale jak chcesz to się podkręcaj i puść sobie ceneo :razz:

Odpowiedz do tematu