Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 02 Sty, 2015
Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2013)
Autor Wiadomość
akira 
Rozmowny

Wysłany: Sro 24 Gru, 2014   

Taa Ty już wszystko przeszedłeś i sam sobie zaczynasz przekornie zaprzeczać. Idź z Bogiem jak to mówią ;)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 24 Gru, 2014   

O! Kolega akira wreszcie jakiś sensowny argument napisał. :mrgreen: Zdecydowanie kończący dyskusję.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Czw 25 Gru, 2014   

A ja tak do końca nie wiem czy pokrycie przez wizjer tylko 95% to zawsze jest wada. Może do nauki kompozycji tak. Ale w przypadku mniej zaawansowanych użytkowników, albo przy szybkim trzaskaniu wielu ujęć to jest coś co pozwala uratować sporo zdjęć. W szczególności dotyczy to przypadków niedokładnego wypoziomowania lub obcięcia części jakiejś mało widocznej ozdoby lub krzyża na jakiejś wieży. Trzeba mieć dobrze wyćwiczoną rękę i wprawne oko, by takich rzeczy nie robić przy szybkim fotografowaniu.

To co naprawdę jest trochę gorsze w wizjerach tańszych Nikonów to soczewki powiększające (okular), przez który się patrzy w pryzmat. Przez przypadek najlepiej jest akurat w Nikonie D3300 (bo może jest najnowszy), a to czego w nim najbardziej brak to bracketing ekspozycji. Za to można sobie zrobić panoramę (w moim Olku zresztą też).

Ceny D3300 i D5300 to ceny aparatów wciąż produkowanych, a ceny ich poprzedników - odpowiednio D3200 i D3100 oraz D5200 i D5100 są znacznie niższe, bo są to ceny aparatów o ile już nie wycofanych to przewidzianych do wycofania w najbliższym czasie.

Skądinąd myślę, że tak się niedługo stanie z wszystkimi Pentaxami z matrycami 16MP. Dla mnie zwiastunem tego była znaczna obniżka cen prawie wszystkich Pentaxów jaka miała miejsce jakiś miesiąc temu i wiadomość o zaprzestaniu produkcji k5IIs. Ciekaw jestem co będzie dalej. Ja osobiście stawiam na pojawienie się w ciągu roku trochę unowocześnionej wersji K-3 oraz jakiejś kontynuacji K-30/K-50. Ciekaw jestem tylko czy będzie ona oparta na matrycy 24 MP jak w K-3, czy 20 MP jak w K-S1. Zaznaczam, że są to tylko moje domysły, bo dostępu do przecieków z koncernu Ricoh nie mam.

Serdecznie Wszystkich Was bez wyjątku z okazji Świąt pozdrawiam, apelując wszakże o spokojniejsze wypowiedzi.

WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Czw 25 Gru, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

akira 
Rozmowny

WojciechW napisał/a:
A ja tak do końca nie wiem czy pokrycie przez wizjer tylko 95% to zawsze jest wada. Może do nauki kompozycji tak. Ale w przypadku mniej zaawansowanych użytkowników, albo przy szybkim trzaskaniu wielu ujęć to jest coś co pozwala uratować sporo zdjęć. W szczególności dotyczy to przypadków niedokładnego wypoziomowania lub obcięcia części jakiejś mało widocznej ozdoby lub krzyża na jakiejś wieży. Trzeba mieć dobrze wyćwiczoną rękę i bardzo wprawne oko, by takich rzeczy nie robić przy szybkim fotografowaniu.

Potrzeba uzasadnień rodzi czasem dziwne teorie ;)
A pomyślałeś o tym, że te problemy w kadrowaniu mogą być często spowodowane właśnie kiepskiej jakości OVF?
Ale generalnie można się zgodzić - luzy na kierownicy też mogą wybaczać błędy zbyt nerwowym początkującym kierowcom ;)

Osobiście sądzę, że najwięcej zmartwień będą teraz mieli księgowi Nikona.
Użytkownicy raportują kolejne problemy z jakością nowych produktów, serwis nędzny, bezlusterkowce bezlitośnie postępowe i ze wsparciem różniastej szklarni, a 6D mimo wielu krytycznych głosów tuż po premierze (nawet w programie bez nazwy redaktor optycznych pytał kiedyś kto to kupi skoro jest tańszy i lepszy D600) sprzedaje się jak ciepłe bułeczki (a przecież to już czerstwy korpus).

WojciechW 
Optyczny

Porównanie z luzami na kierownicy jest zuuuupełnie bezsensowne. Tak naprawdę pokrycie 95% kadru grozi tylko czasami utratą 5% powierzchni zdjęcia, nie przeszkadzając naprawdę w niczym przy skomponowaniu reszty. Luzy na kierownicy mogą zaś doprowadzić do poważnego wypadku drogowego.

Mniejsze pokrycie kadru występuje w tak dużej liczbie lustrzanek, że głęboko pozostanę przy swojej opinii, iż konstruktorzy decydowali się na to świadomie. Skądinąd występowało ono zarówno w k10d jak i k20d, a Pentax zrezygnował z niego dopiero w k-7 wyposażonym w automatyczne poziomowanie zdjęcia.

Myślę, że twoje obawy o kondycję finansową firmy Nikon są zupełnie nieuzasadnione, a świadczy o tym systematyczne pojawianie się dużej liczby nowych aparatów, a nawet eksperymentowanie z oryginalnym systemem bezlusterkowców. Kto wie, czy lekceważenie klientów w serwisach (trochę je potwierdzam bo naprawiałem kompakt córki) zresztą też? Coś mi się zdaję, że gorzej może być u Canona, a zwłaszcza u Pentaxa. Z dawnego lidera innowacyjności na rynku japońskim, Pentax stał się bowiem klientem firm Hoya, Samsung, czy Ricoh. A pomimo żalu o brak odpowiadającego mi następcy mojej lustrzanki, mam wciąż sporo sympatii do firmy Pentax.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

akira 
Rozmowny

Trudno mi wyrokować ile tej świadomości wynika z troski o kadrowanie, a ile z ułomnej konstrukcji dachowej. Faktem jest natomiast gorsza kontrola kompozycji, głębi czy rozkładu światła. Nie jest przypadkiem, że wszystkie bardziej profesjonalne lustrzanki charakteryzuje bezkompromisowy duży i jasny wizjer. Zauważ proszę jaką popularnością cieszy się do dziś leciwy D700 w którym masz dziś ledwie 12MP. Mimo to obrazek z tej matrycy do dziś może konkurować dynamiką i pracą w trudniejszych warunkach, a korpus jest wręcz uwielbiany i wielu nie może znaleźć dla niego alternatywy właśnie z uwagi na ergonomię pracy :)

Czas pokaże co wydarzy się na rynku lustrzanek ale jasne jak słońce jest, że giganty tego rynku mają do stracenia więcej. Liderem wbrew wielu wieszczom okazuje się jednak Canon.

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2014 17:02 ]
WojciechW napisał/a:
A pomimo żalu o brak odpowiadającego mi następcy mojej lustrzanki, mam wciąż sporo sympatii do firmy Pentax.

Rozpisać jeszcze raz ile genialnych korpusów pojawiło się od czasu Twojego zakupu k20d? ;) K-3 też jest bardzo udaną konstrukcją i podobnie jak IIs wyróżnia się rozdzielczością, o której zawsze wspominasz. Po po prostu za dużo marketingowej papki i w głowie rodzą się bariery oraz dziwne uzasadnnienia, sam zobacz https://www.youtube.com/watch?v=CJ9MsmECULw

WojciechW 
Optyczny

akira napisał/a:
Po po prostu za dużo marketingowej papki i w głowie rodzą się bariery oraz dziwne uzasadnnienia, sam zobacz https://www.youtube.com/watch?v=CJ9MsmECULw

A ty jak zwykle, wiesz lepiej co w mojej głowie siedzi.

Nie mogę się oprzeć skojarzeniu z takim dowcipem z czasów głębokiej komuny o sprzedaży papieru.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

muzyk 

akira napisał/a:
Nie jest przypadkiem, że wszystkie bardziej profesjonalne lustrzanki charakteryzuje bezkompromisowy duży i jasny wizjer.

Hmm, niekiedy zdarza się w mniej profesjonalnych, tyle, że elektroniczny.
Np. GX7, choć (RB - tak wiem, tylko dobry) ten VF2 do GX1 jest już obiecujący.
Olympus ma VF4 - mega wielki.
O tym z GH3 i GH4 wypada nadmienić, bo dla kogoś, kto poszukuje redukcji wagi sprzętu i rozgląda się za bezlustrem, GH4 może okazać się nie lada ciekawym rozwiązaniem.
Oczywiście, OM1 też ma wyjeb... sty wizjer.

Te w Pentaxach są na starcie ciemne, o czym było dyskutowane już na forumie - kwestia matówki z tego co wynikło wonczas z dyskusji.

dawid018 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Gru, 2014   

ja kupiłem nikona d5200 z obiektywem 18-105.

Wojmistrz 
Obserwator

No to gratulacje. :grin:

dawid018 
Nowy

a dziękuję.jak dojdzie paczka to podzielę się spostrzeżeniami.

muzyk 

dawid018 napisał/a:
jak dojdzie paczka to podzielę się spostrzeżeniami.

Zdjęciami :wink:

Gratki!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi