Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja tak do końca nie wiem czy pokrycie przez wizjer tylko 95% to zawsze jest wada. Może do nauki kompozycji tak. Ale w przypadku mniej zaawansowanych użytkowników, albo przy szybkim trzaskaniu wielu ujęć to jest coś co pozwala uratować sporo zdjęć. W szczególności dotyczy to przypadków niedokładnego wypoziomowania lub obcięcia części jakiejś mało widocznej ozdoby lub krzyża na jakiejś wieży. Trzeba mieć dobrze wyćwiczoną rękę i wprawne oko, by takich rzeczy nie robić przy szybkim fotografowaniu.
To co naprawdę jest trochę gorsze w wizjerach tańszych Nikonów to soczewki powiększające (okular), przez który się patrzy w pryzmat. Przez przypadek najlepiej jest akurat w Nikonie D3300 (bo może jest najnowszy), a to czego w nim najbardziej brak to bracketing ekspozycji. Za to można sobie zrobić panoramę (w moim Olku zresztą też).
Ceny D3300 i D5300 to ceny aparatów wciąż produkowanych, a ceny ich poprzedników - odpowiednio D3200 i D3100 oraz D5200 i D5100 są znacznie niższe, bo są to ceny aparatów o ile już nie wycofanych to przewidzianych do wycofania w najbliższym czasie.
Skądinąd myślę, że tak się niedługo stanie z wszystkimi Pentaxami z matrycami 16MP. Dla mnie zwiastunem tego była znaczna obniżka cen prawie wszystkich Pentaxów jaka miała miejsce jakiś miesiąc temu i wiadomość o zaprzestaniu produkcji k5IIs. Ciekaw jestem co będzie dalej. Ja osobiście stawiam na pojawienie się w ciągu roku trochę unowocześnionej wersji K-3 oraz jakiejś kontynuacji K-30/K-50. Ciekaw jestem tylko czy będzie ona oparta na matrycy 24 MP jak w K-3, czy 20 MP jak w K-S1. Zaznaczam, że są to tylko moje domysły, bo dostępu do przecieków z koncernu Ricoh nie mam.
Serdecznie Wszystkich Was bez wyjątku z okazji Świąt pozdrawiam, apelując wszakże o spokojniejsze wypowiedzi.
WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Czw 25 Gru, 2014, w całości zmieniany 1 raz
A ja tak do końca nie wiem czy pokrycie przez wizjer tylko 95% to zawsze jest wada. Może do nauki kompozycji tak. Ale w przypadku mniej zaawansowanych użytkowników, albo przy szybkim trzaskaniu wielu ujęć to jest coś co pozwala uratować sporo zdjęć. W szczególności dotyczy to przypadków niedokładnego wypoziomowania lub obcięcia części jakiejś mało widocznej ozdoby lub krzyża na jakiejś wieży. Trzeba mieć dobrze wyćwiczoną rękę i bardzo wprawne oko, by takich rzeczy nie robić przy szybkim fotografowaniu.
Potrzeba uzasadnień rodzi czasem dziwne teorie
A pomyślałeś o tym, że te problemy w kadrowaniu mogą być często spowodowane właśnie kiepskiej jakości OVF?
Ale generalnie można się zgodzić - luzy na kierownicy też mogą wybaczać błędy zbyt nerwowym początkującym kierowcom
Osobiście sądzę, że najwięcej zmartwień będą teraz mieli księgowi Nikona.
Użytkownicy raportują kolejne problemy z jakością nowych produktów, serwis nędzny, bezlusterkowce bezlitośnie postępowe i ze wsparciem różniastej szklarni, a 6D mimo wielu krytycznych głosów tuż po premierze (nawet w programie bez nazwy redaktor optycznych pytał kiedyś kto to kupi skoro jest tańszy i lepszy D600) sprzedaje się jak ciepłe bułeczki (a przecież to już czerstwy korpus).
Porównanie z luzami na kierownicy jest zuuuupełnie bezsensowne. Tak naprawdę pokrycie 95% kadru grozi tylko czasami utratą 5% powierzchni zdjęcia, nie przeszkadzając naprawdę w niczym przy skomponowaniu reszty. Luzy na kierownicy mogą zaś doprowadzić do poważnego wypadku drogowego.
Mniejsze pokrycie kadru występuje w tak dużej liczbie lustrzanek, że głęboko pozostanę przy swojej opinii, iż konstruktorzy decydowali się na to świadomie. Skądinąd występowało ono zarówno w k10d jak i k20d, a Pentax zrezygnował z niego dopiero w k-7 wyposażonym w automatyczne poziomowanie zdjęcia.
Myślę, że twoje obawy o kondycję finansową firmy Nikon są zupełnie nieuzasadnione, a świadczy o tym systematyczne pojawianie się dużej liczby nowych aparatów, a nawet eksperymentowanie z oryginalnym systemem bezlusterkowców. Kto wie, czy lekceważenie klientów w serwisach (trochę je potwierdzam bo naprawiałem kompakt córki) zresztą też? Coś mi się zdaję, że gorzej może być u Canona, a zwłaszcza u Pentaxa. Z dawnego lidera innowacyjności na rynku japońskim, Pentax stał się bowiem klientem firm Hoya, Samsung, czy Ricoh. A pomimo żalu o brak odpowiadającego mi następcy mojej lustrzanki, mam wciąż sporo sympatii do firmy Pentax.
Trudno mi wyrokować ile tej świadomości wynika z troski o kadrowanie, a ile z ułomnej konstrukcji dachowej. Faktem jest natomiast gorsza kontrola kompozycji, głębi czy rozkładu światła. Nie jest przypadkiem, że wszystkie bardziej profesjonalne lustrzanki charakteryzuje bezkompromisowy duży i jasny wizjer. Zauważ proszę jaką popularnością cieszy się do dziś leciwy D700 w którym masz dziś ledwie 12MP. Mimo to obrazek z tej matrycy do dziś może konkurować dynamiką i pracą w trudniejszych warunkach, a korpus jest wręcz uwielbiany i wielu nie może znaleźć dla niego alternatywy właśnie z uwagi na ergonomię pracy
Czas pokaże co wydarzy się na rynku lustrzanek ale jasne jak słońce jest, że giganty tego rynku mają do stracenia więcej. Liderem wbrew wielu wieszczom okazuje się jednak Canon.
[ Dodano: Czw 25 Gru, 2014 17:02 ]
WojciechW napisał/a:
A pomimo żalu o brak odpowiadającego mi następcy mojej lustrzanki, mam wciąż sporo sympatii do firmy Pentax.
Rozpisać jeszcze raz ile genialnych korpusów pojawiło się od czasu Twojego zakupu k20d? K-3 też jest bardzo udaną konstrukcją i podobnie jak IIs wyróżnia się rozdzielczością, o której zawsze wspominasz. Po po prostu za dużo marketingowej papki i w głowie rodzą się bariery oraz dziwne uzasadnnienia, sam zobacz https://www.youtube.com/watch?v=CJ9MsmECULw
Nie jest przypadkiem, że wszystkie bardziej profesjonalne lustrzanki charakteryzuje bezkompromisowy duży i jasny wizjer.
Hmm, niekiedy zdarza się w mniej profesjonalnych, tyle, że elektroniczny.
Np. GX7, choć (RB - tak wiem, tylko dobry) ten VF2 do GX1 jest już obiecujący.
Olympus ma VF4 - mega wielki.
O tym z GH3 i GH4 wypada nadmienić, bo dla kogoś, kto poszukuje redukcji wagi sprzętu i rozgląda się za bezlustrem, GH4 może okazać się nie lada ciekawym rozwiązaniem.
Oczywiście, OM1 też ma wyjeb... sty wizjer.
Te w Pentaxach są na starcie ciemne, o czym było dyskutowane już na forumie - kwestia matówki z tego co wynikło wonczas z dyskusji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11