Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 30 Gru, 2014 SIGMA 18-35mm F 1.8 DC Art NIKON - Czy to normalne zjawisko?
Witam,
na początek chciałem się przywitać i poradzić w pewnej sprawie.
Dzisiaj odebrałem przesyłkę z obiektywem SIGMA 18-35mm F 1.8 DC Art (mocowanie NIKON).
Już jeden egzemplarz wrócił do sprzedawcy bo miał paprochy wewnątrz obiektywu.
Pomimo zupełnie bezproblemowej wymiany na nowy egzemplarz dotarła do mnie sztuka z niesymetrycznym ustawieniem listków przysłony.
Pierwszy raz spotykam się z takim niesymetrycznym ustawieniem listków. Czy jest to częste zjawisko w Sigmach czy trafił mi się felerny egzemplarz?
W zał. zdjęcia z ułożeniem listków. Przepraszam za jakość ale foty robione telefonem.
No myślę nad taką opcją, tylko wolałem się wcześniej upewnić czy ten typ tak czasem nie ma. W tym wcześniejszym egzemplarzy (z paprochami) listki były symetryczne. w tym niestety nie
Qrcze zamiast robić zdjęcia bujam się cały czas z wymianami:((
Jedynym plusem w tej całej sytuacji jest to, że trafiłem na bardzo profesjonalny sklep, który nie robi żadnych problemów przy wymianie. Obiektyw przyszedł zupełnie nowy i bardzo dobrze zapakowany i zabezpieczony, więc takie "półprodukty" za prawie 3K wypuszcza Sigma, co mnie zaczyna bardzo martwić. Inne obiektywy Sigmy, które miałem wcześniej ( produkcja 2010/2011) nie sprawiały żadnych problemów, a ten model jakiś pechowy
[ Dodano: Wto 30 Gru, 2014 19:59 ]
Mam tylko nadzieję, że te felerne egzemplarze tego polecanego obiektywu nie są spowodowane świadomą polityką Sigmy. Analogiczna sytuacja powtarzała się już niejednokrotnie z innymi produktami innych producentów. Wypromować produkt, który ma bardzo dobrą prasę, a potem podzespoły lub linię produkcyjną zastąpić, tnąc koszty ale oznaczenie produktu zostawić bez zmian. Tak był np. z dyskami SSD firmy Kingston. Inna branża ale praktyki te same http://www.dobreprogramy....News,52754.html
Nie mam doświadczenia z obiektywami "Sigmy" ale nawet w moim starym obiektywie "Pentacon'a", który kilkakrotnie naprawiałem bo zacinały się listki przysłony, takiego bubla bym nie wypuścił. Możliwe, że ta przysłona kiedyś się dotrze i będzie działać symetrycznie ale za taką kasę można wymagać bezbłędnego egzemplarza. Masz prawo zwrócić towar i zażądać zwrotu pieniędzy bez podawania przyczyny takiej decyzji.
Raczej się nie dotrze, bo te listki nie zmieniają swojego położenia. Zmienia się ogniskowa ale listki na bank zostają cały czas w tej samej pozycji, więc sam się już chyba nie naprawi :/
Preskaler, a ja parę razy reklamowałem różne artykuły i zwracano mi wszystko. Zresztą niezależnie od tego, czy tak było, czy to jest powód do dawania innym złych porad?
Napisałem dzisiaj do sprzedawcy i czekam na odpowiedź. Póki co obiektyw leży w pudełku
Nie chcę go zakładać na aparat, bo mi potem ktoś zarzuci że oddaje używany. Byłem dzisiaj pooglądać inne 2 sztuki w sklepach stacjonarnych. One nie mają takiego mankamentu. Mam zamiar ten egzemplarz oddać i kupić coś na miejscu widząc co kupuje, bo trochę mnie zmęczyła ta loteria z tym czy trafi mi się wysyłkowo dobra sztuka czy nie.
Wojmistrz no coś w tym jest :/ Może od nowego roku "sigmowe fatum" zniknie :/
[ Dodano: Sro 31 Gru, 2014 16:48 ]
Mały Update: Przeprowadziłem jeszcze mały test, nie zakładając obiektywu na aparat, manualnie uruchomiłem mechanizm przysłony - poprawy nie ma - wręcz odwrotnie listki układają się jeszcze bardziej niesymetrycznie. Foto poniżej.
Zastanawiam się, czy to w ogóle jest możliwe tak nieprawidłowo zmontować mechanizm przysłony. Jak patrzysz w optykę dokładnie na wprost (w osi optycznej) to też widać to przesunięcie? Jeśli tak, to może jednak soczewki są skrzywione, a nie mechanizm przysłony. Tego chyba nie da się w ten sposób nieprawidłowo zmontować.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 31 Gru, 2014
Krawędź jednego (dwu?) listków jest bardziej gładka -mniejsze tarcie więc się bardziej zamyka/ją scinając okrąg (może być też trochę inaczej podgięty albo luz na prowadnicy (bolcach) -nie znam konstrukcji tego konkretnego mechanizmu ale w "z automatyczną przysloną" tam wszystko chodzi luźno -bez zbędnych oporów)
komor - tak, patrząc na wprost też było widać te przesunięcia. Na moje oko przyczyna nie leżała po stronie soczewek, a raczej po stronie listków jak to opisał dcs, które nie do końca pracowały prawidłowo.
Celowo pisze w czasie przeszłym, bo obiektyw został wysłany do sprzedawcy, który poprosił mnie bym dał mu jeszcze szanse z wymianą (początkowo chciałem zwrot gotówki). Zgodziłem się i otrzymałem nowy egzemplarz.
W nowym egzemplarzy listki przysłony pracuję znacznie lepiej, nie mam też paprochów w obiektywie, więc problem rozwiązany
To chyba było jakieś zeszłoroczne fatum w moim przypadku, jeśli chodzi o ten model Sigmy, ale sprawa pozytywnie się zakończyła.
Szczerze mogę też polecić sklep w którym kupiłem ten obiektyw, pomimo usterkowych egzemplarzy, które mi się trafiły, sprzedawca cały czas starał się rozwiązać mój problem tak bym był zadowolony. Rzadko się spotyka tego typu podejście do klienta w naszym pięknym kraju. Jeśli ktoś jest zainteresowany namiarami na ten sklepu to proszę na priva, bo nie chciałbym być posądzony o "kryptoreklamę" na łamach forum. Napiszę tylko że sklep znajduje się w Łodzi, ale mają dobrze zaopatrzony sklep internetowy.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w moim pechowym przypadku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 17