Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jakość wideo http://www.eoshd.com/2015...at-first-sight/ oops
"If you were expecting GH3 1080p quality or heaven forbid even GH2 quality out of this 2015 camera for $1099 you will be in for a stomach churning moment of disappointment. It’s a kick in the teeth for us, given the clamour from video shooters clearly was enough for Olympus to make a leap with the codec and frame rates. Even timecode is on there! But worse video quality than the year old E-M1 is simply not acceptable, especially when that camera itself was only just about good enough (by early 2014 standards before the GH4)."
A brzmi to tak:
"...The handling is lovely and the design is a thing of beauty. If Apple designed a camera it might have a close resemblance. Clean lines, clear layout, seemingly cut by lasers from a glistening silver block of metal. It probably isn’t but you get the picture. Build quality is a HUGE step up from the old E-M5, even in some ways from the E-M1. The main screen is very sharp and convincing to focus with manually. We have peaking, much improved codec and of course thhttp://www.eoshd.com/20...t-first-sight/e next generation of Olympus’s 5 axis stabilisation, the undoubted star of the show here whether you’re interested in stills or video. What other camera can I shoot at a shutter speed of 1/2 in dim light at ISO 200 handheld and get a pin sharp shot?..."
Tak więc każdy z nas widzi w tym "teście" co innego.
Ja to body zamówiłem 1 marca w polskim sklepie Olympusa.
KUPIŁEM JE BO MI SIĘ PODOBA W NIM WSZYSTKO CZEGO POTRZEBUJĘ!
- Nie strzelam po 10 klatek na sekundę więc jego pojemność bufora mam w pompie.
- Nie strzelam przez 10 sekund zdjęć w trybie ciągłym więc jego szybkość opróżniania bufora mam w pompie.
- Nie kręcę filmów więc ich jakość w porównaniu do innych aparatów mam w pompie.
- przeczytałem wystarczającą ilość testów zańim powziąłem decyzję o zakupie więc ten mam w pompie.
- fotografuję bezlusterkowcami dostatecznie długo aby wiedzieć co mi jest potrzebne a resztę... mam w pompie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Mar, 2015
fatman napisał/a:
No i co?
Czy takie porównania maja kogoś zniechęcić?
W jakim celu je tu przytaczasz?
Wiesz na czym znają się na "EOSHD Directed by DSLR Filmmakers"
i za opinie na jaki temat ich cenię
fatman napisał/a:
Tak więc każdy z nas widzi w tym "teście" co innego.
-Z myślą o tobie tych linków nie wrzucałem.
Nie interesuje mnie co widzisz w tym "first sight" ["More on the E-M5 Mark II when I have stopped sobbing."]
(w pozostałych -też).
[chyba wszystkich nie przejrzałeś]
Używając cudzysłowu chcesz poddać w wątpliwość opinie tam przedstawione?
Bo co: nie podobają się?
Świat nie jest czarno-biały. Olympus E-M5 II też nie jest idealny. (jak widać)
Nie ma idealnych aparatów.
fatman napisał/a:
KUPIŁEM JE BO MI SIĘ PODOBA W NIM WSZYSTKO CZEGO POTRZEBUJĘ!
...
-Twoje potrzeby mogą się różnić od wielu osób zainteresowanych tym aparatem. -dopuszczasz taką możliwość?
...i ich samopoczucie pozakupowe może być zgoła odmienne.
[ Dodano: Pon 09 Mar, 2015 00:19 ]
Pojechałeś tym kolorkiem.
-Rozumiem że spąsowiałeś po przeczytaniu EOSHD.
Tylko dlaczego?
Skoro:
fatman napisał/a:
...pojemność bufora mam w pompie
Nie kręcę filmów więc ich jakość w porównaniu do innych aparatów mam w pompie.
Skąd ten nerw?
fatman napisał/a:
- przeczytałem wystarczającą ilość testów zańim powziąłem decyzję o zakupie więc ten mam w pompie.
Przed 1. marca faktycznie mogłeś sporo testów przeczytać.
fatman napisał/a:
- Nie strzelam przez 10 sekund zdjęć w trybie ciągłym więc jego szybkość opróżniania bufora mam w pompie.
-bufor Olympus OM-D E-M5 II jest pełny po 1,3 -2,3 sekundy (przy testowanych prędkościach)
Miałem E-M5 i po jego następcy mogę oczekiwać tylko więcej.
Podoba mi się ulepszona 5-stopniowa stabilizacja, nowy tryb wysokiej rozdzielczości (nie oczekuję cudów, traktuję to jako eksperymentalne podejście Olympusa, ale miło, że coś takiego się pojawiło).
A co do kręcenia filmów... widziałem tylko porównawczy filmik na YT jak wygląda filmik kręcony przez idącą osobę zrobiony przy pomocy GH3 i przy pomocy nowego Olka. Nowa stabilizacja świetnie zdaje egzamin. And this is it!
Sądzę, że w obecnej sytuacji nowy Olek potrafi tyle, ze będę mógł z czystym sercem (choć z żalem) rozstać sie z moim Panasem GX-7.
Odniosę sie jeszcze do Twojej uwagi, że przed 1 marca nie mogłem przeczytać za wiele testów.
Nie przeczytałem z pewnością tyle co Ty. Jesteś mistrzem linkowania.
Ja się ograniczam do codziennego przeglądania 43rumors.com i czytania tego co ońi podlinkują.
A linkują sporo. Wczorajszy zestaw linków o testach E-M5markII powinien zadowolić każdego zaintaresowanego.
http://www.43rumors.com/n...eviews-roundup/
Z każdego testu można wybrać negatywy i brylować na forach. Tylko po co? Rzeczowej dyskusji to nie powoduje.
No właśnie!
Dlatego przedstawiłem rzeczowe argumenty na rzecz tego świetnego aparatu!
Nie jest to aparat dla zawodowców. Ci wybiorą obóz C albo N.
Ale jak najbardziej jest to wiecej niż wszystkomający aparat dla osoby podróżującej,
wymagającej od aparatu czegoś wiecej niż od kompaktu a nawet od lustrzanki APS-C.
Aparat dla zaawansowanego amatora lub dla amatora z zacięciem do dalszego rozwoju.
Mnogośc dostępnych funkcji zapokoi potrzebę kreatywności nawet najbardziej wymagających.
W dzisiejszych czasach mało kto będąc amatorem drukuje swoje dzieła na formacie większym niż 50x70cm, a do tej wielkości obrazek z tej matrycy wygląda pięknie a ilość detali zachwyci nawet malkontentów, pod warunkiem, że użyjemy ostrych szkieł.
Do tego 5-stopniowa stabilizacja...
Da się osiagnąć ostre zdjęcia przy 1/2 sekundy. Żaden inny aparat tego nie osiąga dziś.
Ponieważ matryca jet ta sama co w E-M1 nie oczekuję "poprawy" jakości zdjęć
w normalnych warunkach. Ale ciekawostką jest niwatorski system osiągania ujęć wysokiej rozdzielczości. Piszą w testach, że sprawdza sie jedynie w "martwej naturze". Zamierzam sprawdzić na własnej skórze jak wychodzą landszafty.
Przerabiałem już tworzenie zdjęć o wysokieej rozdzielczości przez składanie pikseli "w pionie" (Foveon w Sigmie DP1M). Teraz sprawdzę jak wyjdzie składanie ich "w poziomie"
Będę regularnie pisał w tym wątku aby z praktycznych doświadczeń fotografa "w polu" chłodzić zapędy "teoretykow", którzy gdzieś tam czytali cośtam i "wiedzą lepiej".
Nie jest to aparat dla zawodowców. Ci wybiorą obóz C albo N.
-albo szybszy i z lepszym AF E-M1
(z tą prędkością to E-M5 II bliżej do niższych modeli,
a po specce spodziewałem się że będzie tak jak w topowym)
fatman napisał/a:
W dzisiejszych czasach mało kto będąc amatorem drukuje swoje dzieła na formacie większym niż 50x70cm, a do tej wielkości obrazek z tej matrycy wygląda pięknie a ilość detali zachwyci nawet malkontentów
-do jakiej czułości?
fatman napisał/a:
Do tego 5-stopniowa stabilizacja...
Da się osiagnąć ostre zdjęcia przy 1/2 sekundy.
-do jakiej ogniskowej?
(nie zaprzeczam że stabilizacja robi wrażenie.
"filmik kręcony przez idącą osobę" zalinkowałem w 1. poście)
fatman napisał/a:
Żaden inny aparat tego nie osiąga dziś.
-no właśnie zależy: od ogniskowej, od obiektywu
fatman napisał/a:
Będę regularnie pisał w tym wątku aby z praktycznych doświadczeń fotografa "w polu" chłodzić zapędy "teoretykow", którzy gdzieś tam czytali cośtam i "wiedzą lepiej"
-to odpowiedz na powyższe pytania.
(bo napisałeś tak jakby bezwarunkowo -a to nieprawda)
ŻADEN aparat dziś NIEZALEŻNIE OD UŻYTEJ OGNISKOWEJ czy rodzaju OBIEKTYWU nie umożliwia takiej stabilizacji jak Olympus E-M5markII.
Teraz odpowiem na Twoje pytanie o "czułość" dla obrazka na ścianie.
Odpowiedź brzmi:
Zależy od odległości z której oglądasz i rozdzielczości z jaka będziesz drukował.
Wiesz to doskonale więc odbieram Twoje pytańie jako prowokacyjne.
W zależności od tego co będzie na tym obrazku... Nawet 25600 może być użyteczne pod warunkiem, że nie będziesz stał tam z lupą.
[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 07:32 ]
Jeszcze a propos testów, ktore przeczytałem przed 1 marca.
Tu link do testu na fotopolis, zamieszczonego 20 lutego.
http://fotopolis.pl/n/203...i-test-aparatu/
[ Dodano: Czw 12 Mar, 2015 16:23 ]
Dziś przyjechał!
Prosto z centrum dystrybucji Olympusa w Grace-Hollogne w Belgii.
Mniam, mniam!
Jako miłośnik dobrego designu powiem krótko: CZAD !!!
Zobaczymy jak będzie z fotkami.
Cały następny tydzień będzie miał szansę pokazać co potrafi na plenerach w Kazachstanie.
Bateria już się łąduje
Piszcie, pytajcie jak chcecie coś wiedzieć o tej puszce - będę w miarę możliwości odpowiadał.
"Wiadomości dobre czy złe ale zasze prawdziwe" - jak brzmi odwieczne motto BBC.
I to z pierwszej ręki.
I tak od marca nic a nic w wątku fatmanie... buuu Chętnie bym poczytał coś więcej o Twoich doświadczeniach z OMD EM-5 II tym bardziej, że jedną nogą jestem tuz przed zakupem tego mikrusa.
avalon, a o czym konkretnie?
Od marca pojawiło się już tyle testów w necie, że jak pogrzebiesz to masz materiału na tydzień czytania.
Ale pytaj. Postaram sie odpowiedzieć.
Dzięki za reakcję. Przez moment myślałem, że temat umarł i nikt tu już nie zajrzy.
Tak, w necie jest sporo w temacie EM5m2 a czytanie tego wszystkiego, wychodzi mi już uszami Testy owszem ale zdecydowanie wolę praktykę i bardziej cenię sobie zdanie praktyka niż testera. Tym bardziej praktykę w Twoim wykonaniu.
Co mnie skłoniło do wyboru EM5m2. W zasadzie odpowiedź powinna być prosta, jestem związany z dużym 4/3 od 2007. Zacząłem od E330, później E510 i obecnie, wciąż i nadal na E30 od 2009 czyli szmat czasu. Pomimo wszystkich wad E30 lubię ten aparat, notabene swój egzemplarz zawdzięczam Optycznym. (Dziękuję Optyczne Siłą rzeczy dorobiłem się też jako takiej szklarni, której trochę bezsensu się pozbywać za psie grosze a widzę szansę na wykorzystanie z nowym dzieckiem Olympusa (jest ZD14-54, ZD50, ZD9-18, ZD50-200SWD no i Sigma30 ale akurat to szkło można pominąć milczeniem Zdaję sobie też sprawę, że m4/3 duże szkła będą wolne ale do krajobrazu i architektury (czyli to, co lubię najbardziej) w zupełności wystarczy. Samo EM5m2 planuję z m.ZD12-40 i m.ZD25 a do tego jeszcze grip, z myślą o szkłach z dużego 4/3. To tak na początek bo sam nie wiem czego się spodziewać po EM5. Jeśli będzie dobrze spojrzę w stronę EM1m2, swoją drogą szkoda, że nie ma go już.
Tak naprawdę miałem się odwrócić się w tym roku od Olympusa i wszystkich wad 4/3, w stronę D750 i N24-70 co by było w tym wypadku dosyć oczywistym krokiem, po tylu latach (wersja pośrednia czyli APS-C nie wchodziła i nie wchodzi w grę). Tak było jeszcze w z początkiem października... wreszcie upragnione FF, "lekarstwo na wszelkie problemy" Ale..... długo byłbym skazany tylko na jedno szkło, co mocno by mnie ograniczało i irytowało. Niestety mój budżet nie jest z gumy. Tańsze zamienniki-protezy szkieł nie interesują mnie . Za każdym razem jak widzę zestaw wad, którymi są obarczone szybko studzi to mój zapał do nich, pomimo atrakcyjniejszej ceny. Tym bardziej, że tych wad nie uświadczyłem nigdy w moim skromnym zestawie szkieł ZD. Nazwijmy to, że wiem czego chcę od obiektywu po tylu latach.
I jakoś tak niechcący, nieoczekiwanie przyszła myśl "może jednak OMD-EM5 M2", może dać szanse wykazać się maluchowi. Czytałem wcześniej oczywiście test na optycznych ale postanowiłem poddać temat ponownej i wnikliwszej analizie. No i zaczęło się. Im więcej czytałem, tym więcej rzeczy podobało mi się w Mark2. Być może nawet czekałem na tą konstrukcję, bo jego poprzednik tak mnie nie wkręcił. {Pomimo tego, gdzieś tam jednak w głowie dźwięczyło (a może dźwięczy) cały czas. co ja wyprawiam, przecież FF da mi jakość i możliwości o jakich marzyłem Studzi mnie za to perspektywa tylko jednego obiektywu bo nic tak nie wkurza, jak brak odpowiedniego narzędzia/szkła do zdjęcia, które właśnie warto wykonać } Tyle gwoli bardzo długiego wstępu
Teraz w większym skrócie. Co mnie w EM5m2 pociąga... Gabaryty, które mniej rzucają się w oczy a co za tym, mniej oskarżeń o "profesjonalizm". Uszczelnienia (lubię wybrać się w nieprzyjaznych warunkach na zdjęcia a dotychczas musiałem się ograniczać . Bardzo wydajna stabilizacja (z E-30 schodziłem już do 1/10s z ręki przy ZD14-54, robiłem też z powodzeniem z ręki zestawem ZD50-200+EC14 a nawet EC20). Hi-res shot, czyli 40MPX bez wdawania majątku na D800 z odpowiednią szklarnią. Live Composite, który może być również ciekawym i użytecznym trybem Rozbudowany tryb filmowania, slow motion itp. Bardzo użyteczny gibany ekran do czego akurat jestem przyzwyczajony (bzdurą jest, że to amatorskie rozwiązanie, raczej niezwykle użyteczne i pożyteczne). No i teoretycznie najmniej istotny element, designe... po prostu piękny i dopracowany, wszystko na swoim miejscu. Czegoś takiego jestem fanem... (gdybym miał nadwyżkę budżetową pewnie bym sprawiłbym sobie już dawno Nikona DF )
Tyle gwoli wstępu, przedstawienia się i ukazania mojego punktu widzenia. Pytania w następnym poście.
Noooo.... artykuł piękny walnąłeś.
Od razu napiszę, źe trybu wysokiej rozdzielczości jeszcze (poza wstępńymi testami) nie miałem okazji użyć. Ale zrobie to jak tylko spotkam taki motyw i takie światło, że będę chciał go wykorzystać.
Ostatnio prawie tylko stałkami operuję (12, 20, 45, 75) i czasem 9-18.
Ze względu na potrzeby kompaktowości systemu (dużo podróżuję) nawet 12-40/2.8 PRO zaczyna mi ciążyć w torbie i przed wyruszeniem na lotnisko kilka muż razy zastanawiałem sie czy go ze sobą zabierać.
Zgadzam się z Twoim poglądem na temat designu. Aparat na prawdę przyjemnie wziąć do ręki. Ma się wrażenie obcowania z czymś dopracowanym do ostatńiego szczegółu. To samo zresztą dotyczy metalowych stałek...
Tak jak pisałem na innych wątkach. Przesiadłem sie na u4/3 własnie z FF (C5DmkII) bo nie chciałem już dźwigać tego ustrojstwa. No i ten nieszczęsny AF w Tym Canonie...
Zastanawiam się nad kupnem 7-14/2.8 bo właśnie sie pojawił jakiś tydzień temu w polskim sklepie Olympusa ale... Musiałbym zmienić system filtrów Hi-techa, które mam na Z-Pro (100x150mm) co kosztowałoby mnie znowu kupę kasy (a do tego specjalny uchwyt). I to jedyne co mnie powstrzymuje. Z 9-18 (płaski przód szkła) z powodzeniem używam filtrów ND i szarych 85mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15