Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus OMD EM-5 II
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015   Olympus OMD EM-5 II

jakość wideo http://www.eoshd.com/2015...at-first-sight/ oops
"If you were expecting GH3 1080p quality or heaven forbid even GH2 quality out of this 2015 camera for $1099 you will be in for a stomach churning moment of disappointment. It’s a kick in the teeth for us, given the clamour from video shooters clearly was enough for Olympus to make a leap with the codec and frame rates. Even timecode is on there! But worse video quality than the year old E-M1 is simply not acceptable, especially when that camera itself was only just about good enough (by early 2014 standards before the GH4)."

vs Panasonic LUMIX DMC-GH4 stabilizacją:
https://www.youtube.com/watch?v=Q75B8GNdUMk
https://www.youtube.com/w...e&v=KBlfBelTLwU

High Res Photo Mode http://www.dpreview.com/p...-om-d-e-m5-ii/4
http://www.dpreview.com/p...-om-d-e-m5-ii/8

http://www.focus-numeriqu...-news-6446.html

Test http://www.imaging-resour...us-e-m5-iiA.HTM

http://www.cameralabs.com...MD_EM5_Mark_II/

http://www.dslrmagazine.c...a-de-campo.html

Continuous H mode
Large/Super Fine JPEG

E-M5 II
0.10 second (9.68 frames per second);
22 frames total;
6 seconds to clear*

Time per shot, averaged over buffer length of 22 frames, then slows to an average of 3.26 fps when buffer is full.

E-M1
0.10 second (9.90 frames per second);
50 frames total;
13 seconds to clear*

Time per shot, averaged over 50 shot buffer capacity.

Continuous H mode
RAW

E-M5 II
0.10 second (9.72 frames per second);
15 frames total;
6 seconds to clear*

Time per shot, averaged over buffer length of 15 frames, then slows to an average of 2.71 fps when buffer is full.

E-M1
0.10 second (9.90 frames per second);
50 frames total;
16 seconds to clear*

Time per shot, averaged over 50 shot buffer capacity.

*Note: Buffer clearing times measured with a SanDisk Extreme Pro 95 MB/sec UHS-I card.
http://www.imaging-resour...s-e-m5-iiA6.HTM
http://www.imaging-resour...mpus-e-m1A6.HTM

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 08 Mar, 2015   

No i co?
Czy takie porównania maja kogoś zniechęcić?
W jakim celu je tu przytaczasz?

To ja wklekam taki cytacik (z tego samego źródła, które przytoczyłeś.
http://www.eoshd.com/2015...at-first-sight/

A brzmi to tak:

"...The handling is lovely and the design is a thing of beauty. If Apple designed a camera it might have a close resemblance. Clean lines, clear layout, seemingly cut by lasers from a glistening silver block of metal. It probably isn’t but you get the picture. Build quality is a HUGE step up from the old E-M5, even in some ways from the E-M1. The main screen is very sharp and convincing to focus with manually. We have peaking, much improved codec and of course thhttp://www.eoshd.com/20...t-first-sight/e next generation of Olympus’s 5 axis stabilisation, the undoubted star of the show here whether you’re interested in stills or video. What other camera can I shoot at a shutter speed of 1/2 in dim light at ISO 200 handheld and get a pin sharp shot?..."

Tak więc każdy z nas widzi w tym "teście" co innego.

Ja to body zamówiłem 1 marca w polskim sklepie Olympusa.
KUPIŁEM JE BO MI SIĘ PODOBA W NIM WSZYSTKO CZEGO POTRZEBUJĘ!

- Nie strzelam po 10 klatek na sekundę więc jego pojemność bufora mam w pompie.
- Nie strzelam przez 10 sekund zdjęć w trybie ciągłym więc jego szybkość opróżniania bufora mam w pompie.
- Nie kręcę filmów więc ich jakość w porównaniu do innych aparatów mam w pompie.
- przeczytałem wystarczającą ilość testów zańim powziąłem decyzję o zakupie więc ten mam w pompie.
- fotografuję bezlusterkowcami dostatecznie długo aby wiedzieć co mi jest potrzebne a resztę... mam w pompie.

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Mar, 2015   

fatman napisał/a:
No i co?
Czy takie porównania maja kogoś zniechęcić?
W jakim celu je tu przytaczasz?

Wiesz na czym znają się na "EOSHD Directed by DSLR Filmmakers"
i za opinie na jaki temat ich cenię :?:

fatman napisał/a:
Tak więc każdy z nas widzi w tym "teście" co innego.

-Z myślą o tobie tych linków nie wrzucałem.
Nie interesuje mnie co widzisz w tym "first sight" ["More on the E-M5 Mark II when I have stopped sobbing."]
(w pozostałych -też).
[chyba wszystkich nie przejrzałeś]

Używając cudzysłowu chcesz poddać w wątpliwość opinie tam przedstawione?
:lol:
Bo co: nie podobają się?

Świat nie jest czarno-biały. Olympus E-M5 II też nie jest idealny. (jak widać)
Nie ma idealnych aparatów.

fatman napisał/a:
KUPIŁEM JE BO MI SIĘ PODOBA W NIM WSZYSTKO CZEGO POTRZEBUJĘ!
...

-Twoje potrzeby mogą się różnić od wielu osób zainteresowanych tym aparatem. -dopuszczasz taką możliwość?

...i ich samopoczucie pozakupowe może być zgoła odmienne.

[ Dodano: Pon 09 Mar, 2015 00:19 ]
Pojechałeś tym kolorkiem.
-Rozumiem że spąsowiałeś po przeczytaniu EOSHD.
Tylko dlaczego?
Skoro:
fatman napisał/a:
...pojemność bufora mam w pompie
Nie kręcę filmów więc ich jakość w porównaniu do innych aparatów mam w pompie.

Skąd ten nerw?

fatman napisał/a:
- przeczytałem wystarczającą ilość testów zańim powziąłem decyzję o zakupie więc ten mam w pompie.

Przed 1. marca faktycznie mogłeś sporo testów przeczytać. :wink:

fatman napisał/a:
- Nie strzelam przez 10 sekund zdjęć w trybie ciągłym więc jego szybkość opróżniania bufora mam w pompie.

-bufor Olympus OM-D E-M5 II jest pełny po 1,3 -2,3 sekundy (przy testowanych prędkościach)

fatman 
Optyczny

Hmm... nie obniżysz mojego dobrego samopoczucia. :wink:

Miałem E-M5 i po jego następcy mogę oczekiwać tylko więcej.
Podoba mi się ulepszona 5-stopniowa stabilizacja, nowy tryb wysokiej rozdzielczości (nie oczekuję cudów, traktuję to jako eksperymentalne podejście Olympusa, ale miło, że coś takiego się pojawiło).

A co do kręcenia filmów... widziałem tylko porównawczy filmik na YT jak wygląda filmik kręcony przez idącą osobę zrobiony przy pomocy GH3 i przy pomocy nowego Olka. Nowa stabilizacja świetnie zdaje egzamin. And this is it! :mrgreen:
Sądzę, że w obecnej sytuacji nowy Olek potrafi tyle, ze będę mógł z czystym sercem (choć z żalem) rozstać sie z moim Panasem GX-7.

Odniosę sie jeszcze do Twojej uwagi, że przed 1 marca nie mogłem przeczytać za wiele testów.
Nie przeczytałem z pewnością tyle co Ty. Jesteś mistrzem linkowania. :razz:
Ja się ograniczam do codziennego przeglądania 43rumors.com i czytania tego co ońi podlinkują.
A linkują sporo. Wczorajszy zestaw linków o testach E-M5markII powinien zadowolić każdego zaintaresowanego.
http://www.43rumors.com/n...eviews-roundup/

Arek 
Redaktor

Z każdego testu można wybrać negatywy i brylować na forach. Tylko po co? Rzeczowej dyskusji to nie powoduje.

fatman 
Optyczny

Arek napisał/a:
Z każdego testu można wybrać negatywy i brylować na forach. Tylko po co? Rzeczowej dyskusji to nie powoduje.

No właśnie!
Dlatego przedstawiłem rzeczowe argumenty na rzecz tego świetnego aparatu! :mrgreen:

Nie jest to aparat dla zawodowców. Ci wybiorą obóz C albo N.
Ale jak najbardziej jest to wiecej niż wszystkomający aparat dla osoby podróżującej,
wymagającej od aparatu czegoś wiecej niż od kompaktu a nawet od lustrzanki APS-C.
Aparat dla zaawansowanego amatora lub dla amatora z zacięciem do dalszego rozwoju.
Mnogośc dostępnych funkcji zapokoi potrzebę kreatywności nawet najbardziej wymagających.
W dzisiejszych czasach mało kto będąc amatorem drukuje swoje dzieła na formacie większym niż 50x70cm, a do tej wielkości obrazek z tej matrycy wygląda pięknie a ilość detali zachwyci nawet malkontentów, pod warunkiem, że użyjemy ostrych szkieł.
Do tego 5-stopniowa stabilizacja...
Da się osiagnąć ostre zdjęcia przy 1/2 sekundy. Żaden inny aparat tego nie osiąga dziś.
Ponieważ matryca jet ta sama co w E-M1 nie oczekuję "poprawy" jakości zdjęć
w normalnych warunkach. Ale ciekawostką jest niwatorski system osiągania ujęć wysokiej rozdzielczości. Piszą w testach, że sprawdza sie jedynie w "martwej naturze". Zamierzam sprawdzić na własnej skórze jak wychodzą landszafty.
Przerabiałem już tworzenie zdjęć o wysokieej rozdzielczości przez składanie pikseli "w pionie" (Foveon w Sigmie DP1M). Teraz sprawdzę jak wyjdzie składanie ich "w poziomie" :mrgreen:

Będę regularnie pisał w tym wątku aby z praktycznych doświadczeń fotografa "w polu" chłodzić zapędy "teoretykow", którzy gdzieś tam czytali cośtam i "wiedzą lepiej".

RB 
Temu Panu już podziękujemy

fatman, ile dałeś? Rozumiem, ze sam korpus?

dcs
[Usunięty]

fatman napisał/a:
Nie jest to aparat dla zawodowców. Ci wybiorą obóz C albo N.

-albo szybszy i z lepszym AF E-M1

(z tą prędkością to E-M5 II bliżej do niższych modeli,
a po specce spodziewałem się że będzie tak jak w topowym)

fatman napisał/a:
W dzisiejszych czasach mało kto będąc amatorem drukuje swoje dzieła na formacie większym niż 50x70cm, a do tej wielkości obrazek z tej matrycy wygląda pięknie a ilość detali zachwyci nawet malkontentów

-do jakiej czułości?
fatman napisał/a:
Do tego 5-stopniowa stabilizacja...
Da się osiagnąć ostre zdjęcia przy 1/2 sekundy.

-do jakiej ogniskowej?

(nie zaprzeczam że stabilizacja robi wrażenie.
"filmik kręcony przez idącą osobę" zalinkowałem w 1. poście)
fatman napisał/a:
Żaden inny aparat tego nie osiąga dziś.

-no właśnie zależy: od ogniskowej, od obiektywu
fatman napisał/a:
Będę regularnie pisał w tym wątku aby z praktycznych doświadczeń fotografa "w polu" chłodzić zapędy "teoretykow", którzy gdzieś tam czytali cośtam i "wiedzą lepiej"

-to odpowiedz na powyższe pytania.
(bo napisałeś tak jakby bezwarunkowo -a to nieprawda)

fatman 
Optyczny

No to jeszcze raz:

ŻADEN aparat dziś NIEZALEŻNIE OD UŻYTEJ OGNISKOWEJ czy rodzaju OBIEKTYWU nie umożliwia takiej stabilizacji jak Olympus E-M5markII.

Teraz odpowiem na Twoje pytanie o "czułość" dla obrazka na ścianie.
Odpowiedź brzmi:
Zależy od odległości z której oglądasz i rozdzielczości z jaka będziesz drukował.
Wiesz to doskonale więc odbieram Twoje pytańie jako prowokacyjne.

W zależności od tego co będzie na tym obrazku... Nawet 25600 może być użyteczne pod warunkiem, że nie będziesz stał tam z lupą. :wink:

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 07:32 ]
Jeszcze a propos testów, ktore przeczytałem przed 1 marca.
Tu link do testu na fotopolis, zamieszczonego 20 lutego.
http://fotopolis.pl/n/203...i-test-aparatu/

[ Dodano: Wto 10 Mar, 2015 19:47 ]
Następny test praktyczny:
http://youtu.be/0xim-OQ9p1Q

[ Dodano: Czw 12 Mar, 2015 16:23 ]
Dziś przyjechał! :smile: :smile: :smile:
Prosto z centrum dystrybucji Olympusa w Grace-Hollogne w Belgii.
Mniam, mniam! :smile:

Jako miłośnik dobrego designu powiem krótko: CZAD !!!

Zobaczymy jak będzie z fotkami.
Cały następny tydzień będzie miał szansę pokazać co potrafi na plenerach w Kazachstanie.
Bateria już się łąduje :mrgreen:

Piszcie, pytajcie jak chcecie coś wiedzieć o tej puszce - będę w miarę możliwości odpowiadał.
"Wiadomości dobre czy złe ale zasze prawdziwe" - jak brzmi odwieczne motto BBC.
I to z pierwszej ręki.

A oto pierwsze zdjęcia w tym wątku.

[ Dodano: Czw 12 Mar, 2015 16:56 ]
Jest do pobrania instrukcja po polsku:
http://www.olympus.pl/sit...I_MANUAL_PL.pdf

_1050382.JPG
1.
Plik ściągnięto 17304 raz(y) 222,55 KB

_1050386.JPG
2.
Plik ściągnięto 17304 raz(y) 235,17 KB

_1050384.JPG
3.
Plik ściągnięto 17304 raz(y) 227,32 KB

avalon 
Bywalec

Wysłany: Czw 12 Lis, 2015   

I tak od marca nic a nic w wątku fatmanie... buuu :( Chętnie bym poczytał coś więcej o Twoich doświadczeniach z OMD EM-5 II tym bardziej, że jedną nogą jestem tuz przed zakupem tego mikrusa.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pią 13 Lis, 2015   

avalon, a o czym konkretnie?
Od marca pojawiło się już tyle testów w necie, że jak pogrzebiesz to masz materiału na tydzień czytania.
Ale pytaj. Postaram sie odpowiedzieć.

avalon 
Bywalec

Wysłany: Sob 14 Lis, 2015   

Dzięki za reakcję. Przez moment myślałem, że temat umarł i nikt tu już nie zajrzy.
Tak, w necie jest sporo w temacie EM5m2 a czytanie tego wszystkiego, wychodzi mi już uszami ;) Testy owszem ale zdecydowanie wolę praktykę i bardziej cenię sobie zdanie praktyka niż testera. Tym bardziej praktykę w Twoim wykonaniu.
Co mnie skłoniło do wyboru EM5m2. W zasadzie odpowiedź powinna być prosta, jestem związany z dużym 4/3 od 2007. Zacząłem od E330, później E510 i obecnie, wciąż i nadal na E30 od 2009 czyli szmat czasu. Pomimo wszystkich wad E30 lubię ten aparat, notabene swój egzemplarz zawdzięczam Optycznym. (Dziękuję Optyczne :) Siłą rzeczy dorobiłem się też jako takiej szklarni, której trochę bezsensu się pozbywać za psie grosze a widzę szansę na wykorzystanie z nowym dzieckiem Olympusa (jest ZD14-54, ZD50, ZD9-18, ZD50-200SWD no i Sigma30 ale akurat to szkło można pominąć milczeniem ;) Zdaję sobie też sprawę, że m4/3 duże szkła będą wolne ale do krajobrazu i architektury (czyli to, co lubię najbardziej) w zupełności wystarczy. Samo EM5m2 planuję z m.ZD12-40 i m.ZD25 a do tego jeszcze grip, z myślą o szkłach z dużego 4/3. To tak na początek bo sam nie wiem czego się spodziewać po EM5. Jeśli będzie dobrze spojrzę w stronę EM1m2, swoją drogą szkoda, że nie ma go już.
Tak naprawdę miałem się odwrócić się w tym roku od Olympusa i wszystkich wad 4/3, w stronę D750 i N24-70 co by było w tym wypadku dosyć oczywistym krokiem, po tylu latach (wersja pośrednia czyli APS-C nie wchodziła i nie wchodzi w grę). Tak było jeszcze w z początkiem października... wreszcie upragnione FF, "lekarstwo na wszelkie problemy" ;) Ale..... długo byłbym skazany tylko na jedno szkło, co mocno by mnie ograniczało i irytowało. Niestety mój budżet nie jest z gumy. Tańsze zamienniki-protezy szkieł nie interesują mnie . Za każdym razem jak widzę zestaw wad, którymi są obarczone szybko studzi to mój zapał do nich, pomimo atrakcyjniejszej ceny. Tym bardziej, że tych wad nie uświadczyłem nigdy w moim skromnym zestawie szkieł ZD. Nazwijmy to, że wiem czego chcę od obiektywu po tylu latach.
I jakoś tak niechcący, nieoczekiwanie przyszła myśl "może jednak OMD-EM5 M2", może dać szanse wykazać się maluchowi. Czytałem wcześniej oczywiście test na optycznych ale postanowiłem poddać temat ponownej i wnikliwszej analizie. No i zaczęło się. Im więcej czytałem, tym więcej rzeczy podobało mi się w Mark2. Być może nawet czekałem na tą konstrukcję, bo jego poprzednik tak mnie nie wkręcił. {Pomimo tego, gdzieś tam jednak w głowie dźwięczyło (a może dźwięczy) cały czas. co ja wyprawiam, przecież FF da mi jakość i możliwości o jakich marzyłem ;) Studzi mnie za to perspektywa tylko jednego obiektywu bo nic tak nie wkurza, jak brak odpowiedniego narzędzia/szkła do zdjęcia, które właśnie warto wykonać } Tyle gwoli bardzo długiego wstępu ;)
Teraz w większym skrócie. Co mnie w EM5m2 pociąga... Gabaryty, które mniej rzucają się w oczy a co za tym, mniej oskarżeń o "profesjonalizm". Uszczelnienia (lubię wybrać się w nieprzyjaznych warunkach na zdjęcia a dotychczas musiałem się ograniczać ;) . Bardzo wydajna stabilizacja (z E-30 schodziłem już do 1/10s z ręki przy ZD14-54, robiłem też z powodzeniem z ręki zestawem ZD50-200+EC14 a nawet EC20). Hi-res shot, czyli 40MPX bez wdawania majątku na D800 z odpowiednią szklarnią. Live Composite, który może być również ciekawym i użytecznym trybem Rozbudowany tryb filmowania, slow motion itp. Bardzo użyteczny gibany ekran do czego akurat jestem przyzwyczajony (bzdurą jest, że to amatorskie rozwiązanie, raczej niezwykle użyteczne i pożyteczne). No i teoretycznie najmniej istotny element, designe... po prostu piękny i dopracowany, wszystko na swoim miejscu. Czegoś takiego jestem fanem... (gdybym miał nadwyżkę budżetową pewnie bym sprawiłbym sobie już dawno Nikona DF :D )
Tyle gwoli wstępu, przedstawienia się i ukazania mojego punktu widzenia. Pytania w następnym poście.

fatman 
Optyczny

Noooo.... artykuł piękny walnąłeś. :mrgreen:
Od razu napiszę, źe trybu wysokiej rozdzielczości jeszcze (poza wstępńymi testami) nie miałem okazji użyć. Ale zrobie to jak tylko spotkam taki motyw i takie światło, że będę chciał go wykorzystać.
Ostatnio prawie tylko stałkami operuję (12, 20, 45, 75) i czasem 9-18.
Ze względu na potrzeby kompaktowości systemu (dużo podróżuję) nawet 12-40/2.8 PRO zaczyna mi ciążyć w torbie i przed wyruszeniem na lotnisko kilka muż razy zastanawiałem sie czy go ze sobą zabierać.
Zgadzam się z Twoim poglądem na temat designu. Aparat na prawdę przyjemnie wziąć do ręki. Ma się wrażenie obcowania z czymś dopracowanym do ostatńiego szczegółu. To samo zresztą dotyczy metalowych stałek...
Tak jak pisałem na innych wątkach. Przesiadłem sie na u4/3 własnie z FF (C5DmkII) bo nie chciałem już dźwigać tego ustrojstwa. No i ten nieszczęsny AF w Tym Canonie...
Zastanawiam się nad kupnem 7-14/2.8 bo właśnie sie pojawił jakiś tydzień temu w polskim sklepie Olympusa ale... Musiałbym zmienić system filtrów Hi-techa, które mam na Z-Pro (100x150mm) co kosztowałoby mnie znowu kupę kasy (a do tego specjalny uchwyt). I to jedyne co mnie powstrzymuje. Z 9-18 (płaski przód szkła) z powodzeniem używam filtrów ND i szarych 85mm.

Dżozef 
Entuzjasta

fatman napisał/a:
Przesiadłem sie na u4/3 własnie z FF (C5DmkII) bo nie chciałem już dźwigać tego ustrojstwa. No i ten nieszczęsny AF w Tym Canonie...

A Ty tam się już wyraźnie nudzisz za tą ladą "dla nie idiotów". :???:
Tu jest forum i tu Twoje zawodowe mantry są po prostu żenujące.

TS
[Usunięty]

fatman napisał/a:
Z 9-18 (płaski przód szkła) z powodzeniem używam filtrów ND i szarych 85mm.

Do tego szkła nawet 67 mm wystarcza, a jest tańszy ;) Nie wiem tylko czy nie będzie za wąski do 12-40...

avalon, mając tyle szkieł Zuiko pomyślałbym poważnie nad E-M1 (detekcja fazy) i jest nawet tańszy od E-M5 II. Albo nawet poczekałbym na E-M1 II.

Odpowiedz do tematu