Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lustrzanka pełnoklatkowa?
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 07 Cze, 2015   

BezKomentarza napisał/a:
Wojmistrz - jak w słoneczny dzień nagrywasz filmy, to nie dość, że musisz dokupić ten ekran LCD, to jeszcze do niego konkretną osłonę potrzebujesz, no i oczywiście, że zewnętrzny LCD to lepsza opcja od wizjera elektronicznego, ale o ile też droższa. I jest to bardzo wygodna opcja. Ja sobie ustawiam monopodzik, aparacik na wysokości oka i jazda.
Używam w 6D wizjera Kamerar QV1, ale spokojnie mogłem zastosować zwykły, tani, chiński, magnetyczny V1, jaki mam w 5D MkII. To się nazywa wygoda :) Sorry, ale próbowałem nagrywać kiedyś na wbudowanym wizjerze i to była porażka. Wizjer, jakiego używam daje komfort pracy i widzisz jak byś patrzył na wielki ekran i doskonale jesteś w stanie zobaczyć głębię. Poza tym w tej pozycji mogę filmować z ręki, bo taki wizjer stanowi całkiem solidne trzecie podparcie, nawet bez riga, opierając łokcie na brzuchu.
BezKomentarza napisał/a:
Jeszcze jak przeczytałem, że nie podoba ci się obracany ekran - że niby dlaczego? To nie jest subiektywna kwestia, co kto lubi, tylko obiektywnie obracany ekran zawsze daje większe możliwości niż ten, co się w ogóle nie obraca.
To nie tak, że nie podoba mi się obrotowy ekran, bo tego brakuje mi w Canonie. Mi się nie podoba ten, konkretny w Sony. Musieli zrobić inaczej niż wszyscy, dając pierwszą oś pionową i to montowaną od dołu :( To jest bzdura! Już mogli dać tylko odchylany, był by bardziej praktyczny.
BezKomentarza napisał/a:
Nie, Canon nie ma opcji ciągłęgo autofocusa podczas nagrywania filmów. Wiem, że w Sony dopiero od przysłony 3.5 jest to dostępne, ale to lepsze niż nic.
Zapomniałeś dopisać, że chodzi ci o filmowanie. Nie, nie posiada AF Servo podczas filmowania. To druga rzecz, która by się przydała, jednakże, przy profesjonalnym filmowaniu, opcja ta jest kompletnie zbędna, bo kamerzysta potrzebuje mieć pełną kontrolę nad kardem i ostrością wybranego planu. Jeśli zainteresujesz się tym, to znajdziesz opisy, dlaczego AF podczas nagrywania jest dobry tylko dla amatorów z ręcznymi kamerkami.
BezKomentarza napisał/a:
Powiedz mi, gdzie jest w Canonie opcja, by automatycznie robił HDRy z jpgów?
w SCN
BezKomentarza napisał/a:
No ale przede wszystkim teraz powiedz mi, jak w Canonie 6D uruchomić focus peaking???????????????????
Normalnie, w Magic Lantern :D Bez tego nie robi się nic poważnego przy filmie za pomocą Canona.

Reklama

akira 
Rozmowny

Wojmistrz ale taki QV1 robi z 6D kobyłę i zabiera sporo miejsca nawet jak leży w torbie. Rozumiem też, że zawsze masz go przy sobie bo bynajmniej nie chodzi tu wyłącznie o sytuacje kiedy z góry wiesz, że będziesz nagrywał.

Wojmistrz 
Obserwator

akira, noszę w plecaku mikrofon i wizjer, nie są ciężkie. Jeśli idę na spacer z dziećmi i postanawiam filmować, to filmuję metodą na pasek (na szyi), który pracuje jako punkt oparcia. Ekran jest wtedy daleko i czym większy tym lepszy, więc znowu wizjerek jest nie potrzebny. Kolejna rzecz to osłona. Na ekranie (oba wyświetlacze i wizjer) mam zamocowaną zewnętrzną osłonę ekranu plus folię polaryzacyjną. Warto inwestować w takie rzeczy.

akira 
Rozmowny

I właśnie dlatego wolę :arrow: niewielka stylowa torba, bezlusterkowiec, dwa trzy szkiełka i dodatkowe ogniwo oraz karta w kieszonce, plus polar i szary gdzieś upchnięte :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

Dlatego mam także EOS M i SX60HS.

Odpowiedz do tematu